Uutiset

Olkiluodossa testauksetkin venyvät – Asennusmuutosten jälkeen pitää toiminnot testata uudelleen, sanoo ydinvoimalahankkeen projektipäällikkö

Olkiluodon ydinvoimasähkön tuotanto siirtyy ainakin kahdella kuukaudella. Laitostoimittaja Areva-Siemens kertoo Teollisuuden Voimalle uuden projektiaikataulun kesäkuun aikana.
Olkiluodon kolmosreaktorin valmistuminen on viivästynyt jo yli kymmenen vuotta. Alun perin se piti ottaa käyttöön vuonna 2009. Kuva: Mikael Rydenfelt
Olkiluodon kolmosreaktorin valmistuminen on viivästynyt jo yli kymmenen vuotta. Alun perin se piti ottaa käyttöön vuonna 2009. Kuva: Mikael Rydenfelt

Eurajoella sijaitsevan Teollisuuden Voiman (TVO) Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin käyttöönottoon tulee uusi viivästys.

– Tammi-maaliskuussa laitoksen automaation toimintoja muutettiin. Ne täytyy testata muutosten jälkeen uudelleen, eikä näitä lisätestejä ollut mukana aikataulussa, selittää Olkiluoto3 -projektin johtaja Jouni Silvennoinen.

Uudelleentestaus tarkoittaa kahden kuukauden viivästystä suunniteltuun polttoaineen lataukseen reaktoriin. Nyt se tapahtuu aikaisintaan elokuussa.

– Laitostoimittaja on ilmoittanut, että se käy vielä läpi jäljellä olevat tehtävät ja kertoo kesäkuussa kokonaisaikataulun, sanoo Silvennoinen.

Säteilyturvakeskukselle (Stuk) eivät testauksen aikataulut kuulu. Sen sijaan TVO joutuu hakemaan Stukilta luvan polttoaineen lataamiseksi reaktoriin. Sitä TVO ei siis pääse hakemaan ennen kuin sillä on varmuus laitoksen toiminnasta niin kuin on tarkoitettu.

– Latausluvan käsittely sinänsä voidaan tehdä viikossa-parissa, mutta sitä edeltävät tarkastukset vievät aikaa, sanoo johtava asiantuntija Minna Tuomainen Stukista.

Koska polttoaineen latausluvan hakeminen siirtyy, viivettä tulee ainakin pari kuukautta Olkiluoto3:n sähköntuotannon käynnistymiseen.

– Kesäkuun aikataulussa nähdään, milloin laitos on niin valmis, että latauslupaa voidaan anoa, sanoo Jouni Silvennoinen.

Sähköntuotanto siirtyy tammikuusta 2020

Olkiluoto3:n sähköntuotannon piti viimeisimmän tiedon mukaan alkaa tammikuussa 2020, mutta tästäkin aikataulusta siis myöhästytään.

Alun perin reaktorin piti olla käytössä vuonna 2009, mutta tekniset ongelmat ja kiista ranskalaisen Arevan kanssa ovat viivästyttäneet sen valmistumista.

Olkiluodon kolmannen ydinreaktorin laitostoimittaja on Areva-Siemens-konsortio.

Hallitus myönsi maaliskuussa käyttöluvan

Hallitus myönsi maaliskuussa Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorille käyttöluvan. Lupa on vuoteen 2038 asti.

Reaktorin tekninen käyttöikä on TVO:n mukaan yli 60 vuotta, joten sille on haettava myöhemmin uusi lupa. Ydinvoimaloille ei myönnetä koko elinkaaren kestäviä lupia, vaan ne ovat aina määräaikaisia.

Valtioneuvosto päätti käyttöluvasta Säteilyturvakeskuksen (Stuk) helmikuun lopussa antaman lausunnon pohjalta. Stukin mukaan Olkiluodon kolmosreaktoria on turvallista käyttää.

Teollisuuden Voiman omistavat suomalaiset teollisuus- ja energiayhtiöt. TVO tuottaa omistajilleen sähköä mankala-periaatteella eli niin, että omistajat saavat omistusosuuttaan vastaavan määrän sähköä omakustannushintaan.

Fingerpori

comic