Uutiset

Olkiluoto 3:n kuumakokeet on tehty, uraanipolttoaineen lataus häämöttää – viivästynyt hanke sai yllättävää apua Kiinasta

Vuosia viivästynyt Olkiluoto 3 -ydinvoimala on lähempänä käyttöönottoa kuin koskaan.

Kolmatta voimalaa Eurajoelle pystyttävä Teollisuuden voima TVO ilmoitti keskiviikkona saaneensa valmiiksi Olkiluoto 3:n kuukausia kestäneet kuumakokeet.

Kokeissa uutta ydinvoimalaa käytettiin ilman polttoainetta, ja niiden tarkoituksena on ollut yhtiön mukaan varmistaa, että voimalaitos toimii oikein ja turvallisesti.

Seuraava vaihe on, että polttoainetta eli uraania aletaan ladata ydinvoimalan reaktoriin.

Projektin johtaja Jouni Silvennoinen kertoo keskiviikkona Lännen Medialle, että polttoaineen latauksen tarkkaa aikataulua vielä selvitetään.

-Selvityksen lopussa arvioimme, mikä lopullinen aikataulumme on. Meille tuli muutama viikko lisää tässä kuumakokeiden aikana, sanoo Silvennoinen.

Hänen mukaansa kuumakokeet oli määrä olla valmiina jo huhtikuun puolella. Latausvaiheessa uuden ydinvoimalan reaktoriin tullaan asentamaan uraania sisältäviä polttoainesauvoja kaikkiaan noin 75–100 tonnin edestä.

TVO on aiemmin arvioinut, että Olkiluoto 3 olisi käytössä toukokuussa 2019. Silvennoisen mukaan tarkka aikataulu selviää, kun selvitys valmistuu.

-Täytyy vain odottaa siihen asti, että saamme aikataulutyöt tehtyä.

Olkiluodossa käytettävä uraanipolttoaine tilataan Saksasta, ja se tullaan sijoittamaan alueella sijaitsevaan loppusijoituspaikkaan.

Kiinalaiset käynnistävät vastaavaa reaktoria

Olkiluoto 3 -ydinvoimala on viivästynyt vuosilla alkuperäisestä aikataulustaan, ja voimalan rakentamista ovat varjostaneet myös riidat voimalan toimittajan, ranskalaisen Arevan kanssa.

Viivästyksistä johtuva riita saatiin kuitenkin päätökseen aiemmin keväällä, kun Areva suostui maksamaan osan viivästyskuluista. Korvaussummat ovat useita miljardeja maksaneesta hankkeesta satoja miljoonia euroja.

Silvennoinen toteaa myös, että pahasti viivästynyt hanke on saamassa lisäapua Kiinassa valmisteilla olevasta ydinvoimalasta. Parhaillaan Kiinassa ollaan ottamassa käyttöön vastaavankaltaista EPR-tyyppistä painevesilaitosta kuin mikä Olkiluoto 3 on.

-Meidän kannaltamme on positiivinen juttu, että Kiinasta päästään ensiksi koestamaan tämä reaktorin käynnistys. Me sitten voimme hyödyntää kaikki ne opit ja kokemukset, mitä sieltä tulee.

Kaikkiaan hän kuvailee Olkiluoto 3:n tilannetta tällä hetkellä hyväksi, vaikka erilaisia testejä edelleen jatketaan.

Vuosia kestänyt voimalahanke

TVO:n rakennuttaman Olkiluoto 3 -ydinvoimalan piti alun perin olla valmis käyttöön vuonna 2009. Tällä hetkellä näyttää siltä, että ydinvoimalan valmistuminen on noin 10 vuotta aikataulusta jäljessä.
Tällä hetkellä rakennustyöt ovat pääosin valmiit, ja yhtiö on suorittanut erilaisia kokeita ja laitetestauksia laitoksella.
TVO:n ydinvoimalan rakennuskustannukset tulevat TVO:n arvion mukaan olemaan yhtiölle noin 5,5 miljardia euroa.
Valmistuessaan Olkiluoto 3:n nettosähköteho tulee olemaan noin 1 600 megawattia.

Asiasanat

Fingerpori

comic