Lounais-Häme Uutiset

Olli Jalonen voitti Finlandian jo toisen kerran – hämeenlinnalaisen ensimmäisestä palkinnosta 28 vuotta

Voittajaromaani Taivaanpallo tapahtuu 1600-luvun Lontoossa ja Saint Helenan saarella.
Hämeenlinnassa asuva kirjailija Olli Jalonen tietää, mitä palkinnosta seuraa. Hän voitti ensimmäisen Finlandiansa jo 1991.

”Hyvät naiset ja herrat, arvoisa juhlaväki, vuoden 2018 Finlandia-palkinnon saaja on Olli Jalonen.”

Palkintotuomari, kirjallisuustoimittaja Seppo Puttosen jännityksellä odotettu lause Suomen kansallisteatterin suurella näyttämöllä on kuin kaikua tammikuulta 1991.

Tuolloin jaettiin palkinto vuoden 1990 parhaalle kaunokirjalliselle teokselle ja voittajan nimi oli sama.

 

Olli Jalosen saavutus kirjataan Finlandia-palkinnon historiaan. Tähän mennessä kahteen voittoon on yltänyt vain yksi kirjailija, edesmennyt Bo Carpelan.

Jalosen tuore voitto tuli romaanista Taivaanpallo, jonka tapahtumat sijoittuvat 1600-luvun Lontooseen sekä syrjäiselle Saint Helenan saarelle.

Puttosen mukaan ”Taivaanpallo kuvaa pienen pojan varttumisen kautta suurta ajatuksellista murrosta. Se on tiedon, opetuksen ja kasvun ylistyslaulu.”

”Tarinan myötä tieto ja rationaalinen ajattelu lisääntyvät ja antavat paremman mahdollisuuden ymmärtää avaruuden ilmiöitä, tapahtumia maan päällä ja jopa ihmissuhteita.”

 

Olli Jalonen on 64-vuotias Hämeenlinnassa asuva kirjailija ja filosofian tohtori. Hänen puolisonsa on kirjailija Riitta Jalonen.

Olli Jalonen tunnetaan syvällisenä pohdiskelijana, lukuisat kerrat palkittuna ja kriitikkojen ylistämänä mutta suhteellisen pienilevikkisen kirjallisuuden tekijänä.

 

30 000 euron Finlandia-palkinnosta kisasivat loppuvaiheessa Jalosen lisäksi Pauliina Rauhala, Jari Järvelä, Katja Kettu, Lars Sund ja J. Pekka Mäkelä.

 

Lue myös: Kommentti: Olli Jalonen otti kädestä ja piti otteessaan – Taivaanpallo on kotimaiseksi kirjaksi poikkeuksellinen

Lue myös: Finlandia-voittaja Olli Jalonen haastattelussa: Urasta olisi tullut erilainen ilman kohtalokasta Saint Helenan matkaa

Uusimmat

Fingerpori

comic