Uutiset

Olosuhteiden pakosta presidenttikisaan lähtenyt Tsihanouskaja on noussut Valko-Venäjän opposition tähdeksi – ehdokkuuden salliminen saattoi olla virhearvio Lukashenkolta

Poliittisesti kokematon kotiäiti Svjatlana Tsihanouskaja lähti Valko-Venäjän sunnuntaina pidettävään presidenttikisaan tutkintavankeudessa istuvan miehensä puolesta. Maan presidentti Aleksandr Lukashenko pitää Tsihanouskajaa liian heikkona presidentiksi ja viranomaiset pyrkivät estämään naisen vaalitilaisuuksien järjestämisen.
Opposition presidenttiehdokas Svjatlana Tsihanouskaja poseerasi viime viikolla kannattajiensa keskellä Baranovitšin kaupungissa Valko-Venäjällä. Kuva: epa08580158
Opposition presidenttiehdokas Svjatlana Tsihanouskaja poseerasi viime viikolla kannattajiensa keskellä Baranovitšin kaupungissa Valko-Venäjällä. Kuva: epa08580158

Valko-Venäjän sunnuntaisten presidentinvaalien aattona kuohuu. Maata yli neljännesvuosisadan hallinneen presidentti Aleksandr Lukashenkon asema on kyseenalaistettu vaalien alla tavoilla, joita ei ole hänen valtakaudellaan aiemmin nähty.

Kymmenet tuhannet ihmiset ovat vaatineet Minskin kaduilla rehellisiä vaaleja ja vaihtoehtoisten ehdokkaiden hyväksymistä presidenttikisaan.

Mielenosoitukset on tukahdutettu voimatoimin. Yli tuhat ihmistä on pidätetty.

Kaikesta pelottelusta huolimatta liikehdintä jatkuu. Valkovenäläiset eivät näytä enää pelkäävän Lukashenkoa.

Lukashenkon suosiota on syönyt kevään aikana myös huonosti hoidettu koronaviruspandemia. Presidentti on suhtautunut pandemiaan vähättelevästi, eikä valtio ole ottanut selkeää vastuuta epidemian hoidossa.

Bloggarin puolisosta yllätysehdokas

Sunnuntain vaalien suurin yllättäjä on vaalien lopputuloksesta riippumatta englannin opettaja, viime vuodet kotiäitinä ollut, Svjatlana Tsihanouskaja. Hänet tempaistiin mukaan politiikkaan vasta tänä kesänä.

– Lähdin politiikkaan rakkauden vuoksi, 37-vuotias kahden lapsen äiti Tsihanouskaja on todennut useaan otteeseen.

Hänen tapauksessaan kyse ei ollut politiikkaa kohtaan syttyneestä rakkaudesta vaan rakkaudesta tutkintavankeudessa istuvaa aviomiestä Sjarhei Tsihanouskia kohtaan.

Tsihanouski on vaikutusvaltainen valkovenäläinen videobloggari, jonka on tehnyt kuuluisaksi hänen vallanpitäjiä arvosteleva YouTube-kanavansa “Strana dlja zhizni”, suomeksi “Maa elämistä varten”.

Tsihanouskin presidenttiehdokkuus estettiin laittamalla hänet vankilaan tekaistuin syyttein. Tsihanouskaja päätti jatkaa miehensä aloittamaa työtä ja lähteä presidenttiehdokkaaksi puolisonsa tilalle.

Laajaa tukea oppositiolta

Tsihanouskajan ehdokkuuden salliminen saattoi olla virhearvio presidentti Lukashenkolta, joka selvästi aliarvioi Tsihanouskajan kiinnostavuuden. Lukashenkon mielestä presidentin virka ei ole naiselle sopiva ja hän pitää Tsihanouskajaa liian heikkona presidentiksi.

Bloggeri Tsihanouskia syytetään muun muassa ”julkisen epäjärjestyksen aiheuttamisesta”. On todennäköistä, että kurjissa vankilaoloissa viruvalle Tsihanouskille langetetaan usean vuoden vankeustuomio.

Myös kahden muun varteenotettavan oppositioehdokkaan ehdolle asettuminen torpattiin jo aiemmin. Kyseisten ehdokkaiden kannattajat tukevat nyt Tsihanouskajaa.

Tsihanouskajan vaalityötä on häiritty

Viranomaiset ovat pyrkineet järjestelmällisesti torppaamaan Tsihanouskajan vaalitilaisuuksien järjestämisen. Hänen nitistämisekseen on hyödynnetty niin sanottuja “hallinnollisia resursseja”, joita tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan Lukashenkon vallassa pitämiseksi.

Lukashenkon hallintokoneisto on vahtinut tarkasti Tsihanouskajan ja tämän vaalitiimin liikkeitä ja estänyt systemaattisesti vaalitilaisuuksien pitämistä eri puolilla maata.

Seuraava kuvio on toistunut useita kertoja: Tsihanouskajan vaalitilaisuuden käyttöön on luvattu esimerkiksi puisto. Ennen tilaisuuden alkamista kuitenkin ilmoitetaan, että puisto onkin yllättäen varattu muuhun tarkoitukseen eikä vaalitilaisuutta saa pitää.

Esimerkiksi minskiläiseen Kansojen ystävyyden puistoon torstaille suunniteltu tilaisuus peruuntui kun viranomaiset päättivät, että puistossa juhlistetaan “rautatiejoukkojen päivää”.

Uhkailuja ja tehostettuja turvatoimia

Tsihanouskajan ehdokkuus ei ole ollut helppo. Hän on kertonut saaneensa nimettömiä uhkailuja puhelimitse. Soittaja uhkasi Tsihanouskajaa vankilalla ja lasten menettämisellä, jos tämä jatkaa kampanjaansa. Tsihanouskaja lähetti puhelun jälkeen lapsensa isoäidin kanssa ulkomaille turvaan.

Tsihanouskajan on ollut pakko lisätä turvatoimia. Hän kertoo huolehtivansa esimerkiksi siitä, että kotona on aina joku. Tyhjään asuntoon olisi helppo tuoda jotain kiellettyä ja asettaa Tsihanouskaja syytteeseen ja vankilaan.

Tsihanouskaja on myöntänyt useaan otteeseen, että hänellä ei ole minkäänlaista poliittista kokemusta, ja että hän ei ymmärrä poliittisten pelien päälle. Hän on kertonut pitävänsä itseään enemmänkin tapahtumien symbolina kuin johtajana.

Tsihanouskajan rehellisyys tuntuu vetoavan ihmisiin maassa, jossa poliitikkojen on totuttu lähinnä valehtelevan.

Tsihanouskaja kertoi Nastojashee vremja -televisiokanavan vaaliviikolla julkaisemassa haastattelussa monipuolisesti ajatuksistaan ja kokemuksistaan.

Kolme samaisen kanavan Valko-Venäjän presidentinvaaleista raportoinutta toimittajaa pidätettiin ja karkotettiin maasta Tsihanouskajan laajan haastattelun tultua ulos. Toimittajille määrättiin kymmenen vuoden maahantulokielto.

Fingerpori

comic

Näkoislehti