Uutiset

Olympiakomitean ja ministeriön avustusriidasta ratkaisu oikeudessa: Olympiakomitean maksusumma laski runsaalla 30 000 eurolla

Helsingin hallinto-oikeus valtaosin hylkäsi Suomen Olympiakomitean valituksen. Kiista liittyy vuonna 2013 ja 2014 maksettuihin avustuksiin.
Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Suomen Olympiakomitea ovat vuodesta 2016 kiistelleet avustuksista, joita maksettiin muun muassa Sotshin talviolympialaisiin 2014. Kuva olympialaisten avajaisista.

Suomen Olympiakomitean takaisin maksettavat valtion avustusmäärät putosivat runsaalla 30 000 eurolla oikeudessa.

Helsingin hallinto-oikeus antoi marraskuun lopussa ratkaisun Suomen Olympiakomitean ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) väliseen kiistaan vuonna 2013 ja 2014 maksetuista avustuksista. Ministeriö oli noina vuosina myöntänyt Olympiakomitealle lähes 8,5 miljoonaa euroa avustusta useassa eri päätöksessä.

OKM alkoi vuonna 2016 vaatia Olympiakomitealta liikaa maksettuja rahoja takaisin sen jälkeen, kun Olympiakomiteaan oli kohdistettu tarkastus.

Komitean piti tuolloisen päätöksen mukaan maksaa valtiolle takaisin runsaat 406 000 euroa. Avustuksia oli maksettu muun muassa komitean huippu-urheiluyksikön toimintaan, Sotshin olympialaisiin, Sport Finland tapahtumatoimistoon ja joukkuepalloilulajien kehittämiseen. Valtaosa tuista myönnettiin erityisavustuksina.

Kiistassa oli muun muassa kyse Olympiakomitean maksamista palkoista, jotka olivat suuremmat kuin mitä ministeriö piti avustusehtojen mukaan kohtuullisina.

Komitea puolestaan katsoi, että ministeriö oli takaisinmaksuvaatimuksessa vähentänyt varainhankintatuloja perusteetta avustuskelpoisista kuluista. Opetus- ja kulttuuriministeriö hylkäsi Olympiakomitean oikaisuvaatimuksen, joten juttu eteni hallinto-oikeuteen komitean valituksesta.

Liikaa peritty 30 791 euroa

Hallinto-oikeudelle tekemässään valituksessa Olympiakomitea vaati, että takaisin maksettavaa summa lasketaan enintään 215 000 euroon.

Helsingin hallinto-oikeus päätyi valtaosin hylkäämään Olympiakomitean valituksen.

Oikeus kuitenkin arvioi, että ministeriö oli perusteetta vaatinut komiteaa maksamaan 30 791 euroa liikaa takaisin huippu-urheiluyksikölle ja Sotshin olympialaisiin kohdistetuista avustuksista.

Summassa oli kyse leasing-autoihin, niiden polttoaineisiin ja autopaikkoihin liittyvistä kustannuksista. Näin ollen takaisinmaksusumma oli kaikkiaan 375 330 euroa.

Helsingin hallinto-oikeuden antamasta päätöksestä voi valittaa vielä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Uusimmat

Fingerpori

comic