Uutiset

Olympialaislippujen myynti kiihtyy loppua kohti – lähes jokaiselle kisapaikalle on löytynyt jo jatkokäyttäjä

Tavallisilla korealaisilla ei ole varaa ostaa lippuja olympialaiskatsomoihin, ja ulkomaalaiset turistit tuntuvat odottavan, mitä lähellä kisakaupunkeja sijaitseva Pohjois-Korea tekee. Siksi lippujen myynti on kangerrellut.

Etelä-Korean kisaorganisaatio uskoo kuitenkin, että kaikki 1,1 miljoonaa lippua myydään. Niistä oli käynyt kaupaksi vähän yli puolet marraskuun lopussa.

-Kaikki on hyvin aikataulussa, vakuuttaa tiedottaja Baikyou Sung.

Kisapaikat eivät jää rappeutumaan niin kuin monessa muussa olympiamaassa, vaan jatkokäyttäjä on tiedossa lähes jokaiselle. Vain jääkiekkoareenalle, pikaluisteluhallille ja alppilajikeskukselle ei vielä ole.

Jäälajit järjestetään Gangneungin kaupungissa meren rannalla ja muut Pyeongchangissa, joka on korealaisten suosima talviurheilukeskus vuoristossa.

-Olympiakylän asunnot on myyty sataprosenttisesti, osa kiinalaisille. Pyeongchang on myös suosittu kesälomapaikka, sillä vuoristossa on sopivan viileää ja meri on lähellä. Asunnot ovat halpoja verrattuna Soulin hintatasoon, Baikyou Sung kertoo.

Asukkaat iloitsevat teiden kohenemisesta

Kaikkialla Pyeongchangissa tehdään viimeistelytöitä: taloja maalataan, kisakylän upouusia kerrostaloja katsastetaan ja avajaisareenan eteen rakennetaan esiintymislavaa. Asukkaat kiertelevät katsomassa vilinää, joka poikkeaa jo mukavasti arjesta mutta on vasta alkusoittoa tulevalle.

-Olemme iloisia, kun saamme olympialaiset ensimmäistä kertaa tänne. Niiden ansiosta tiet ja julkiset palvelut ovat parantuneet, kertoo Lee Ko-won.

Maahan on saatu jopa uusi erikoisnopea junayhteys, joka avataan joulukuun aikana. Sitä on testattu viisi kuukautta.

Tähän asti länsirannikolta Soulista on päässyt itärannikon talviurheilukeskuksiin ja hiekkarannoille vain bussilla, jolla matka kestää ruuhkista riippuen 2,5–3 tuntia. Junalla se taittuu reilussa tunnissa.

Lee Ko-wonille kisaliput ovat liian kalliita, mutta hän aikoo seurata olympialaisia televisiosta. Esimerkiksi pikaluistelu on Koreassa suosittua.

Turisteja houkutellaan Kaakkois-Aasiasta

Pyeongchangiin on satanut jo marraskuussa lunta, joka tosin on muuttumassa loskaksi auringonpaisteessa. Uutta ehtii varmasti tulla ennen kisoja, kaupunkilaiset vakuuttavat.

Moni ei tiedä, kuinka hyvät talviurheilumahdollisuudet Etelä-Koreassa on. Sitä tietoa olympialaiset nyt levittävät, kertoo Jiyoung Lee, joka vastaa kansainvälisistä mediasuhteista. Tulevaisuudessa matkailijoita houkutellaan etenkin Kaakkois-Aasiasta.

-Olympialaisten pitkäaikaisvaikutus on taloudellisesti merkittävämpää kuin olympiaturismi. Se voi näkyä kunnolla vasta meidän lastemme aikana.

Jiyoung Lee esittelee medialle Gangneungin olympiapuiston jäähalleja, joissa työmiehet edelleen poraavat ja paukuttavat. Yhdessä pelataan kohta kiekkoa, toisessa taitoluistellaan ja kolmannessa eli ovaalihallissa pikaluistellaan.

Tiedottaja Baikyou Sung on erityisen innoissaan jääkiekosta, sillä hänen poikansa on pelannut Kiekko-Vantaan joukkueessa joitakin vuosia sitten. Suomalaisten ja korealaisten yhteistyö on hänestä ollut hyvää, ja suomalaista kiekkoväkeä on käynyt Koreassakin.

Baikyou Sung veikkaa, että suomalaiset ja ruotsalaiset taistelevat Gangnuengissa kiekkokullasta.

Asiasanat

Fingerpori

comic