Uutiset

Omakanta-palvelussa voi pian hoitaa iäkkäiden omaisten asioita valtuutuksen avulla

Kansalaisten verkkopalvelu Omakantaan aiotaan lisätä toisen puolesta asioinnin mahdollisuus. Nyt siellä voi tarkastella omien terveyteen liittyvien asioiden lisäksi alle 10-vuotiaan huollettavan tietoja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) projektipäällikön Jari Suhosen mukaan mahdollisuus toisen puolesta asiointiin laajenee vaiheittain. Tavoite on saada sähköinen valtuutus luotua ensi vuoden aikana Väestörekisterikeskuksen Suomi.fi -palveluun.

Etenkin nuorten ja ikääntyneiden läheisten terveysasioiden hoidolle olisi tarvetta.

-Kansalaisilta on tullut palautetta asiasta toistuvasti. Valmistelemme täysi-ikäisen puolesta asioimiseen valtuuttamista Väestörekisterikeskuksen kanssa. Se edellyttää lakimuutosta, Suhonen kertoo.

Samalla jatketaan 10–17-vuotiaiden puolesta asioinnin mahdollisuuden valmistelua.

Sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Jari Porrasmaan mukaan pulman juuret ovat potilaslaissa, jonka perusteella kypsä alaikäinen voi kieltää terveystietojensa luovuttamisen.

Terveydenhuollon ammattilainen arvioi onko alaikäinen jo kypsä ja kykenevä päättämään omasta hoidostaan. Arvio on aina tilannekohtainen ja yksilöllinen. Moni 17-vuotias siihen on jo kypsä, 10-vuotias tuskin.

-Tiedon sallimisen ominaisuutta ei ole toistaiseksi toteutettu asiakas- ja potilastietojärjestelmiin. Siksi on menty ikärajaratkaisuihin. Ne ovat huonoja, koska ne estävät tarpeettomasti myös puolesta asioinnin, Porrasmaa toteaa.

Porrasmaan mukaan THL vastaa määrittelystä miten valtuutustieto viedään järjestelmiin.

-Tilanne muutetaan heti, kun voidaan, hän lisää.

Asiasanat

Fingerpori

comic