Uutiset

Onko Australian Malcolm Turnbull historian ensimmäinen ilmastonmuutoksen takia eronnut pääministeri?

Kuivuuden takia kärvistelevän Australian eronnut pääministeri ajoi tiukempaa ilmastopolitiikkaa, mutta jäi vaille tukea.
Australian entisen pääministerin Malcolm Turnbullin palli alkoi horjua jo tiistaina, kun entinen sisäministeri Peter Dutton haastoi hänet yllättäen puheenjohtajaäänestykseen. Tulos oli 48–35 Turnbullin hyväksi, mutta paljasti tämän epäsuosion.

Australian uudeksi pääministeriksi valittiin perjantaina Scott Morrison sen jälkeen, kun Malcolm Turnbull ilmoitti eroavansa. Turnbull ei ollut ehdokas liberaalipuolueen puheenjohtajavaalissa ja sanoi aikovansa jättää myös parlamentin.

Morrisonin kanssa pääministeripaikasta kilpailivat ulkoministeri Julie Bishop ja entinen sisäministeri Peter Dutton, joka tiistaina hävisi puheenjohtajaäänestyksen Turnbullille.

Vielä tuolloin näytti siltä, että Turnbullista olisi syyskuussa tulossa entisen pääministerin John Howardin jälkeisen ajan pisimpään virassa ollut pääministeri, kirjoittaa The New York Times.

Sen jälkeen kun Howardin 11-vuotinen pääministerikausi päättyi vuonna 2007, Australiassa on eletty poliittisesti poikkeuksellisen epävakaata aikaa. Turnbullin kausi jäi alle kolmeen vuoteen.

Morrison ajaa turvallisuutta

Scott Morrison, 50, on Australian viides pääministeri viiden vuoden sisällä ja maan kuudes pääministeri kymmenen vuoden sisällä.

Nyt on hänen vuoronsa yrittää yhdistää voimakkaasti kahtia jakautunut oikeistolainen liberaalipuolue, joka on hallituskoalitiossa keskustaoikeistolaisen kansallispuolueen kanssa.

Morrison nosti talouden ja kansallisen turvallisuuden tärkeimmiksi kysymyksiksi, mutta sanoi, että juuri nyt eniten huomiota vaatii Australiaa riivaava kuivuus.

Morrisonin mukaan maa ei ajaudu ennenaikaisiin vaaleihin, joita on uumoiltu poliittisen kriisin takia.

Ilmastokysymys vei suosion

lmastonmuutoksen hillitsemisen puolestapuhujana tunnettu Turnbull käänsi maanantaina yllättäen takkinsa ja ilmoitti, ettei päästörajoituksia suunnitelmista poiketen kirjatakaan lakiin.

Turnbull ajoi NEG-sopimusta, jossa Australia sitoutuu vähentämään teollisuuden kasvihuonekaasupäästöjä vuoden 2005 tasosta neljänneksellä vuoteen 2030 mennessä, kirjoittaa Reuters.

Turnbull siirsi päästövähennykset tulevaisuuteen kertomatta milloin Australia ryhtyisi sanoista tekoihin. Hän kuitenkin sanoi, että Australia on yhä sitoutunut Pariisin ilmastosopimukseen, mikä ei vakuuttanut pettyneitä äänestäjiä.

Turnbullin suosio romahti uutisen jälkeen pohjalukemiin. Hän perusteli päätöstä sillä, ettei uudistus olisi mennyt läpi parlamentissa.

– Hallituskoalitiossa päästö- ja ilmastopolitiikka perustuu enemmän ideologisiin näkemyksiin kuin tekniikkaan ja talouteen, Turnbull kommentoi asiaa eronsa jälkeen.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti