Uutiset

Näkökulma: Kansalaiset ovat ymmällään, kun osa asiantuntijoista suosittelee kangasmaskeja ja osa pitää niitä turhina

Asiantuntijoiden näkemykset koronapandemiasta ovat muutenkin ristiriitaisia ja jopa toisiaan kumoavia. Se luo mielikuvan sakeasta sumusta, jossa erilaisia varoitusvaloja vilkkuu milloin missäkin.
Pekingissä hengityssuojain on vakiovaruste melkein siinä missä paita, housut ja kännykkä. Kuva: WU HONG / EPA
Pekingissä hengityssuojain on vakiovaruste melkein siinä missä paita, housut ja kännykkä. Kuva: WU HONG / EPA

Tautihuippu meni pääsiäisenä. Tautihuippu on edessä vappuna. Tautihuippu saavutetaan juhannuksena.

Koronavirus tarttuu näin. Koronavirus tarttuu noin. Testauksia on järkevää lisätä rajusti. Testausten rajussa lisäämisessä ei ole järkeä. Suojamaskeista on hyötyä tavallisille kansalaisille. Suojamaskeista ei ole hyötyä tavallisille kansalaisille.

Siitä asti, kun Suomen ensimmäinen koronavirustartunta varmistui 29. tammikuuta, asiantuntijat ovat tarjoilleet kansalaisille kovin ristiriitaisia näkemyksiä taudin olemuksesta ja torjuntakeinoista.

Aivan aluksi meille kerrottiin esimerkiksi, että tartunnan saaminen edellyttää vähintään 15 minuutin lähikontaktia kantajan kanssa. Nyt presidentti Sauli Niinistö muiden mukana varoittelee meitä ohikulkijoiden hengityksen huuruista.

On ymmärrettävää, että alussa covid-19 oli mysteeri. Siitä tiedettiin vähän, mutta nyt tiedetään vähän enemmän.

Silti tiukat faktat ovat yhä siinä määrin kortilla, että asiantuntijoidenkin kannanotot perustuvat enemmän olettamuksiin kuin varmaan tietoon. Siksi näkemykset ovat osittain jopa vastakkaisia. Se voi aiheuttaa kansalaisissa ahdistusta. Saatamme tuntea vaeltavamme sakeassa sumussa, jossa erilaisia merkkivaloja vilkkuu milloin missäkin.

Maski suojaa kanssaihmisiä

Näiden aikojen maskikeskustelu kuvaa asetelmaa. Vielä muutama viikko sitten Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) huoneentaulussa luki, että oireettomien ei tarvitse käyttää hengityssuojainta. Tätä näkökantaa toi esille muiden muassa terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen.

Nyt THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kuitenkin suosittelee kangasmaskien käyttöä julkisilla paikoilla.

Tervahaudan mukaan kyse ei ole niinkään maskin käyttäjän itsensä vaan kanssaihmisten suojaamisesta. Vastuullinen aikuinen voi tällä tavoin hidastaa koronaviruksen leviämistä.

Miten kansalaisten tulisi siis nyt toimia? Onko ulkosalla syytä vetää maski kasvoille, vai pitääkö vanha väite sen turhuudesta yhä paikkansa? THL:n ohella muun muassa Maailman terveysjärjestö WHO on ollut jälkimmäisellä kannalla.

Tervahauta perustelee suositustaan useilla uusilla kansainvälisillä tutkimuksilla. Ne näyttävät osoittavan, että oireettomina viruksen infektoimien taudinkantajien osuus on koronaviruspandemiassa suuri.

Tampereella Minna Canthin patsas sai hengityssuojaimen kasvoilleen. Kuva: Jukka Ritola
Tampereella Minna Canthin patsas sai hengityssuojaimen kasvoilleen. Kuva: Jukka Ritola

HUS keskitti pandemiatiedotusta

Viestit muistuttavat keskustelua kahvin kaltaisten juomien ja kananmunien tapaisten ruoka-aineiden terveysvaikutuksista. Se mikä oli viime viikolla professori A:n mukaan terveellistä, on tällä viikolla professori B:n mukaan epäterveellistä.

Tolkkua ristiriitaiseen tiedottamiseen on haettu muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS).

HUS:n viime torstaina julkaiseman tiedotteen mukaan sairaanhoitopiirin ulkopuoliseen pandemian johtamiseen ottavat jatkossa kantaa ainoastaan toimitusjohtaja Juha Tuominen ja johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Tukholmassa turvaväleistä tai hengityssuojaimista ei juuri piitata. Kuva: Janerik Henriksson / EPA
Tukholmassa turvaväleistä tai hengityssuojaimista ei juuri piitata. Kuva: Janerik Henriksson / EPA

Tiedote vaikutti reagoinnilta HUS:n diagnostiikkajohtajan ja johtoryhmän jäsenen Lasse Lehtosen julkisiin kommentteihin. Sairaanhoitopiirin ”virallisesta” kannasta poiketen Lehtonen on muun muassa kannattanut Uudenmaan eristyksen tiukentamista eikä suinkaan sen purkamista.

Helsingin Sanomien haastattelema Lehtonen sanoi kommentoineensa asiaa professorina eikä HUS:n edustajana. Hänen mukaansa ongelmana on ollut, että toiveidensa vastaisesti häntä on tituleerattu mediassa muun muassa HUS-pomoksi.

Ei kai maskista haittaakaan ole

Jos palaamme vielä hengityssuojaimiin, niiden käyttämiseen tai käyttämättä jättämiseen kannattaa kenties soveltaa omaa talonpoikaisjärkeä.

”Ei kai niistä haittaakaan voi olla”, tuntuu olevan yleinen kansalaismielipide.

Lue myös: Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista (8.4.2020)

 

Uusimmat

Fingerpori

comic