Uutiset

Onko Ylen päätoimittajan pidettävä mielipiteensä päiväkirjan välissä? – "Blogi voi myös uudistaa"

Ylen päätoimittajana ei voi enää esittää kaikkia mielipiteitään julkisesti, totesi Yleisradion uudeksi uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaavaksi päätoimittajaksi siirtyvä Jouko Jokinen Ylen Ykkösaamu-ohjelman haastattelussa lauantaina.

Aamulehden vastaavan päätoimittajan tehtävästä syksyn aikana Yleen siirtyvä Jokinen on tottunut muodostamaan esittämään mielipiteitään lehden sivuilla, mutta sanomalehdessä päätoimittajalla on ollut siihen mahdollisuus pääkirjoitusten ja kolumnien muodossa.

Yleisradiolla ei kuitenkaan ole pääkirjoitusta, ja julkisen median päätoimittajan rooli on muutenkin erilainen kuin kaupallista sanomalehteä johtavan.

-Ne (mielipiteet) menevät varmaan rakkaan päiväkirjan sivuille osittain, Jokinen vastasi toimittaja Jari Korkin kysymykseen siitä, mitä Jokinen tulee mielipiteillään tekemään.

Jokinen kuitenkin jatkoi, että mielipiteellistä sisältöä saa ja pitääkin Ylessä olla, kunhan ne selkeästi erottaa uutisista.

-Onhan tiedonvälitys ilman mielipiteitä kuin laihaa kahvia. Ne vain pitää erottaa, hän jatkoi.

Herää kysymys, mitä Ylen päätoimittaja sitten voi sanoa.

Yleisradion päätoimittajan rooliin ei ole perinteisesti kuulunut yhteiskunnallisiin asioihin kantaa ottaminen, toteaa Helsingin yliopiston viestinnän professori Anu Kantola Lännen Medialle.

Syynä on se, että julkisen median ja sen päätoimittajan on pyrittävä olemaan tasapuolinen.

Jokinen itse pohti Ylen haastattelussa, voisiko päätoimittajan blogi olla vaihtoehto.

-Ajatus päätoimittajan blogista voi myös uudistaa päätoimittajan roolia. Nykyään journalistit myös eri tavalla tulevat julkisuuteen ja ottavat asioihin kantaa. Tässä joutuu silti tasapainoilemaan eri jännitteiden välissä, arvioi Kantola.

Varsinaisen haastattelun jälkeen Jokinen myös kertoo pohtineensa sitä, mitä ja miten hän voi tulla ajatustensa kanssa julkisuuteen.

-Juttelen varmaan Aten kanssa ihan rauhassa tästä, Jokinen kertoo Lännen Medialle viitaten hänen edeltäjäänsä Atte Jääskeläiseen.

-Erilainen bloggaaminen verkossa voi olla mahdollista, mutta eihän päätoimittaja voi ihan yksityishenkilönä kirjoittaa muusta kuin kevyemmistä asioista.

Mediapolitiikkaan kommentoiminen kuitenkin kuuluu hänestä Ylen päätoimittajan tehtävään, eikä Jokinen aio lopettaa sosiaalisessa mediassa olemista. Oman kannan esittämisessä tärkeää on hänestä se, millä tyylillä se tehdään.

Jokinen kuitenkin toivoo, että sähköiseen mediaan saisi myös kommentti-tyylistä sisältöä, jossa pohditaan esimerkiksi uutistapahtuman tai ilmiön seurauksia. Lopullinen muoto pitää hänestä kuitenkin vielä miettiä.

-Se voi olla niinkin, että se mielipide löytyy asiantuntijahaastattelun kautta.

Jouko Jokisen on määrä joulukuun alkuun mennessä aloittaa Yleisradiossa. Edellinen vastaava päätoimittaja Jääskeläinen jätti tehtävänsä toukokuun lopussa.

Eropäätökseen vaikutti julkinen kohu, joka alkoi, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) otti voimakkaasti yhteyttä Ylen toimitukseen Katera Steel -nimisen yhtiön omistajuutta koskevan jutun julkaisemisen jälkeen. Yhteydenoton seurauksena Jääskeläinen muokkasi Ylen julkaisemaa sisältöä.

Julkisen sanan neuvosto antoi keväällä Ylelle tapauksesta langettavan päätöksen, kun neuvosto katsoi Ylen altistuneen ulkopuoliseen painostukseen. Yle teetti asiasta myös ulkopuolisen selvityksen.

Lännen Median yksi osakas on Alma Media, joka kustantaa Aamulehteä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic