Uutiset

Onnettomuudessa kuollut norjalaistoimittaja vaali Barentsin alueen mediayhteistyötä

Gyrokopterionnettomuudessa menehtynyt norjalaistoimittaja Morten Ruud, 57, toimi aktiivisesti pohjoismaisten sekä Venäjän toimittajien yhteistyöverkostoissa.

Ruud toimi kansainvälisen Barents Press -yhdistyksen puheenjohtajana vuosina 2011–2013.

-Ruudin rooli Barents Pressin toiminnassa oli erittäin merkittävä. Hän oli yksi keskeisimmistä jäsenistämme, joten hänen poismenonsa jättää valtavan aukon toimintaamme, Barents Press Finlandin puheenjohtaja, toimittaja Timo Sipola sanoo.

 

Sipolan mukaan Ruudin sydämenasia oli edistää Barentsin alueella toimivien toimittajien yhteistyötä ja saada erityisesti venäläistoimittajat aktiivisesti mukaan.

-Venäläisille toimittajille Barents Pressin toiminta on usein se viimeinen henkireikä länteen, Sipola kuvaa toiminnan merkitystä.

Korosti toimittajien välistä yhteistyötä

Ruud korosti eri medioiden välistä yhteistyötä alueella, jossa välimatkat ovat haastavia ja pitkiä. Konkreettisesti Ruudin arvostaman yhteistyön merkitys näkyi toimittajien arjessa siinä, että uutiskilpailusta huolimatta pohjoisen alueen toimittajat tekivät yhteistyötä.

-Ruudille tärkeän yhteistyön merkitys näkyy esimerkiksi siinä, että Ylen ja STT:n yhteistyö on ollut tiivistä näillä alueilla. Yhteistyö on ollut lähes päivittäistä yhteistä tekemistä, Sipola sanoo.

Ruud työskenteli itse Norjan yleisradion (NRK) toimittajana Lakselvissa. Vuonna 2013 hänet nimitettiin NRK Finmarkin päälliköksi.

Hän puhui sujuvasti äidinkielensä norjan lisäksi muun muassa venäjää ja saamea. Ruud on työskennellyt myös NRK:n Moskovan kirjeenvaihtajana vuosina 2007–2010.

Barents Press järjestää vuosittain erilaisia tilaisuuksia, joissa pohjoisessa työskentelevät toimittajat Ruotsista, Norjasta, Suomesta ja Venäjältä kokoontuvat yhteen. Yhdistyksellä on jäseniä vajaat kuusi sataa.

Onnettomuuden syy vielä epäselvä

Norjalaistoimittajan menehtymiseen johtanut onnettomuus tapahtui Kilpisjärven alueella lauantai-iltana. Poliisin antamien tietojen mukaan Ruud oli toiminut kopterin lentäjänä. Matkustajana ollut mies loukkaantui ja hänet toimitettiin hoidettavaksi Pohjois-Norjaan, Tromssaan.

Poliisi jatkaa onnettomuuden tutkintaa. Onnettomuuden syystä ei ole vielä tietoa. Ylen tietojen mukaan Onnettomuustutkintakeskus ei ryhdy selittämään turmaa, sillä Euroopassa gyrokopterit eivät kuulu onnettomuustukintakeskuksille.

 

KORJATTU klo 16.10: Juttuun on korjattu Barents Press Finlandin puheenjohtajan Timo Sipolan titteli.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic