Uutiset

Onnettomuustutkintakeskus on saanut runsaasti ilmoituksia kattojen sortumista – "Romahdus ei ole koskaan lumen syytä"

Onnettomuustutkintakeskus on saanut lyhyen ajan sisällä toistakymmentä ilmoitusta kattojen sortumisesta eri puolilla maata. Tapaukset ovat olleet vakavia.

-Maaliskuun alusta lukien meille on tullut 13 ilmoitusta kattojen sortumisesta, mikä on suuri määrä moneen viime talveen verrattuna, Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen kertoo Lännen Medialle.

Keskuksella on tutkittavanaan kuitenkin vain yksi tapaus, Duudsonit Activity Parkin katon sortuminen Torniossa 15.3.

-Se on ollut vaarallisin tapaus ihmisten turvallisuuden kannalta, koska sisällä oli tapahtumahetkellä noin 120 lasta.

Kattoja on sortunut vaarallisesti muun muassa Kuusamossa, Siilinjärvellä, Joensuussa ja Iisalmessa. Rautalammilla sortui kalusteliikkeen katto.

Viimeisimmät viestit tulivat torstaina ja perjantaina. Torstaina Onnettomuustutkintakeskus sai tiedon Kajaanin Lidlin myymälän katon osittaisesta pettämisestä lumikuorman alla. Keskus ei ryhdy tutkimaan tapausta.

Uusin viesti tuli perjantaina Keminmaalta, jossa Lapin ratsastuskeskuksen ratsastushallin katto oli romahtanut.

Onnettomuustutkintakeskus saa suoraan hätäkeskukselta tekstiviestin keskisuuresta tai isommasta sortumasta.

Lunta on ollut tänä talvena ennätyksellisen paljon erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa. Suomen ympäristökeskus arvioi perjantaina STT:lle, että kevään tilanne on vaarallinen, koska sortuneiden rakennusten alle olisi voinut jäädä paljon ihmisiä.

STT:n mukaan johtava hydrologi Bertel Vehviläinen varoittaa, että tilanne saattaa olla yhä vaarallinen, vaikka lumipeite hupenee silmämääräisesti arvioituna.

Ympäristökeskuksen mukaan kymmenen hallin katto on sortunut lumikuorman alla tänä keväänä Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Lidlin viestinnästä kerrotaan perjantaina Lännen Medialle, että Kajaanin tapahtuman vuoksi ketju on pyytänyt, että kaikkien muidenkin myymälöiden kattojen lumimassat mitataan lähipäivien aikana huoltoyhtiöiden toimesta ja lumet pudotetaan tarvittaessa.

-Suurimmaksi osaksi nämä pyydetyt tarkastukset on jo suoritettu. Muutamien myymälöiden katoilta on kevennetty lumimääriä.

Lidlin viestinnästä tähdennetään, että lumimäärien jatkuva mittaaminen ja seuraaminen kuuluu rutiineihin kaikissa myymälöissä etelästä pohjoiseen.

-Lunta pudotetaan aina hyvissä ajoin. Tänä talvena lunta on pudotettu esimerkiksi kaikkien Pohjois- ja Itä-Suomen myymälöiden katoilta.

Lidlin mukaan Kajaanin myymälän kattolevyjen liikkuminen keskiviikon vastaisena yönä aiheutui voimakkaasti puuskittain sataneesta lumesta, jonka tuuli oli kasannut katolle pienelle alueelle.

Onnettomuustutkintakeskuksessa ihmetellään, miksi kiinteistöjen omistajat eivät ole varmistaneet kattojen kuntoa hyvissä ajoin.

-Katon romahtaminen ei ole lumen syytä. Ei ole yllätys, että Suomessa sataa lunta ja vieläpä paljon, Kai Valonen ärähtää.

-Katto pitää suunnitella ja rakentaa niin, että se kestää lumen – myös runsaan lumimäärän.

Valonen harmittelee, että turvallisuusasiat unohtuvat liian helposti. Ratsastusmaneesin romahdus Laukaassa vuonna 2013 havahdutti monet, sillä turmassa menehtyi lapsi.

-Monta vuotta oli rauhallista, mutta nyt maalis-huhtikuussa on ollut paniikin tuntua. Jos epäilee katon kestävyyttä, korjaus on tehtävä hyvän sään aikana, vaikka kesällä.

Rakentamismääräyksiin tehtiin muutoksia, kun Jyväskylän Messuhallin katto romahti vuonna 2003. Messukeskus Paviljongin näyttelyhallien kattoa romahti noin 2 000 neliömetrin alalta. Halli oli vasta avattu.

-Kehitystoimet turvallisuuden parantamiseksi lähtivät tuolloin käyntiin. En ole huolissaan uusista rakennuksista, vaikka ihan ongelmattomia nekään eivät ole.

Laki määrää kiinteistönomistajan teettämään tarkastuksia sellaisille rakennuksille, joissa oleskelee paljon ihmisiä. Esimerkiksi varastoja laki ei koske, eli tarkistaminen jää kiinteistönomistajan vastuulle.

Duudsonit Activity Parkin tapauksesta Kai Valonen huomauttaa, että katolla oli lunta, mutta ei sellaista määrää, joka saisi johtaa sortumiseen.

-Paikka on 80-luvun teollisuushalli. Tutkimme parhaillaan katon liimapuupalkkien teräskenkiä.

Suomen ympäristökeskus varoitti maaliskuussa hallien omistajia kattojen isoista lumikuormista. Tällä viikolla ympäristökeskus on muistuttanut, että suurien hallien kattoja on edelleen tarkkailtava Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa, Kainuussa ja Meri-Lapissa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic