Uutiset

OP myöntää asuntolainoja enemmän kuin kukaan, mutta lainakannan kasvu junnasi – Pääjohtaja Ritakallio: "Tässä näkyy myös koko asuntomarkkinan tilanne"

Vielä miljarditulokseen yltänyt OP Ryhmä arvioi, että asuntolainakanta kasvaa verkkaisesti myös lähiaikoina. Vuokra-asuminen on kasvattanut suosiota omistusasumisen kustannuksella.
OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio oli tyytyväinen johtamansa finanssikonsernin tulokseen. Päivän päätteeksi ihan hyvä vuosi. Kuva: Joel Maisalmi

Asuntolainakanta kasvoi viime vuonna hitaammin OP Ryhmässä kuin pitkään aikaan. OP Ryhmän tiistaina julkaiseman tulosmateriaalin mukaan yhtiön asuntolainakanta kasvoi 2,8 prosentilla viime vuonna.

Pääjohtaja Timo Ritakallio kertoi konsernin tiedotustilaisuudessa, että uusista asuntolainojen myöntömääristä huolimatta lainakanta kasvoi hitaammin kuin vuosiin. OP Ryhmä on Suomen markkinajohtaja asuntolainoissa.

– Tässä näkyy myös koko asuntomarkkinan tilanne. Hintataso ei ole noussut, ja asuntorakentamisen suhdanne on hidastumassa.

Yhtiön pääekonomisti Reijo Heiskanen lisää, että asuntotuottojen reaalikasvu on ollut yhtä hidasta viimeksi 1990-luvun alussa. Taloyhtiölainojen yleistyminen ei myöskään täysin hidastumista selitä.

– Suhdannetilanteeseen nähden kotitaloudet ovat aika varovaisia, Heiskanen totesi.

Liiketoimintajohtaja Harri Nummela arvioi, että vastaavaa, varovaista lainakannan kasvua odotetaan myös tulevalle vuodelle.

– Jonkin verran on havaittavissa, että vuokra-asuminen kasvattaa suosiotaan omistusasumisen kustannuksella, sanoo Nummela.

Ensiasunto myös ostetaan myöhempään kuin aiempina vuosina.

Sama huomattu myös Suomen Pankissa

Asuntolainakannan hidastuva kasvu huomattiin alkuvuonna myös Suomen Pankissa.

Tammikuussa Suomen Pankki tiedotti, että lainakannan hitaus oli seurausta siitä, että vanhoja asuntolainoja on alettu lyhentää entistä aktiivisemmin. Tämän pitäisi siis hillitä kotitalouksien velkaantumista. OP Ryhmässä arvioidaankin, että kotitalouksien velkaantumisen kasvu tasaantuu lähivuosina.

Toistaiseksi kotitalouksien korkoympäristö tullee myös pääekonomisti Heiskasen mukaan pysymään maltillisena. EKP on ilmoittanut pitäytyvänsä ohjauskoron nostamisesta vielä ainakin kesään asti. Heiskanen uskoo, että korkojen maltillisesta noususta huolimatta kestää vielä aikaa, ennen kuin ne ovat normaalina pitämällään 2–3 prosentin tasolla.

Hän neuvookin kotitalouksia pitämään kulunsa tasapainossa tuloihin nähden.

– Varautuminen [koronnousuun] on vähän sama kuin autoilijalle talvi. Se tulee lopulta yllättäen.

Miljarditulos jäi viime vuodesta

OP Ryhmä ylsi vielä viime vuonna yli miljardin euron tulokseen, vaikka tulostaso jäikin edellisvuodesta.

Korkeat kulut ja sijoitusten heikko tuotto rasittivat finanssiryhmän tulosta, mutta piristysruiskeen konserni sai siitä, kun se siirsi eläkevastuunsa työeläkevakuutusyhtiö Ilmariselle.

Vastaavaan tulokseen yhtiö ei enää kuitenkaan pääse. OP Ryhmä arvioi muutenkin, että Suomen talouskasvu hidastuu lähivuosina. Ritakallio toteaa, että uusien Suomen päättäjien tulisi keskittyä työllisyysasteen nostamiseen.

– Tarvitsemme koulutetun ja muun työvoiman osalta myös työperäistä maahanmuuttoa. Tarvitsemme tänne lisää ihmisiä, koska yhä isompi osa on jo ikääntyneenä pois työmarkkinoilta. Se osuus vain kasvaa.

Yli 1,9 miljoonaa asiakasomistajaa

OP Ryhmän tulos oli viime vuonna 1,017 miljardia euroa (1,031 miljardia vuonna 2017).

OP:n tulosta pudottivat sijoitustuottojen lasku ja yhtiön korkeat kustannukset.

Konsernin vakavaraisuus kasvoi 20,5 prosenttiin laskeneesta tuloksesta huolimatta. Pankkitoiminnan tuotot kuitenkin kasvoivat.

Yhtiö kasvatti myös viime vuonna asiakasomistajiensa määrän 1,83 miljoonasta yli 1,9 miljoonaan.

OP:lla oli viime vuonna myös 6 000 ihmistä koskeneet yt-neuvottelut, jotka johtivat 700 tehtävän lopettamiseen.

600 työntekijää sai kuitenkin uutta työtä yhtiön sisältä.

Uusimmat

Fingerpori

comic