Uutiset

Operaatio al-Holin suomalaislasten kotiuttamiseksi jatkuu normaalisti – Pekka Haaviston mukaan myös neuvottelut kurdien kanssa jatkuvat

Ulkoministeri Haavisto toteaa, että virkamiesten vastuulle jää paljon, eli mikä on heidän arvionsa kussakin tilanteessa turvallisuuden suhteen. Ulkoministeriön erityisedustajan mandaatti jatkuu Syyriassa ja se on voimassa.
Pekka Haavisto sanoi Lännen Median haastattelussa, että ulkoministeriön erityisedustajan mandaatti jatkuu Syyriassa ja se on voimassa. Kuva: Mauri Ratilainen
Pekka Haavisto sanoi Lännen Median haastattelussa, että ulkoministeriön erityisedustajan mandaatti jatkuu Syyriassa ja se on voimassa. Kuva: Mauri Ratilainen

Viranomaisoperaatio al-Holin leirin suomalaislasten kotiuttamiseksi jatkuu normaalisti, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi keskiviikkoiltana Lännen Median haastattelussa.

Haavisto ei kuitenkaan ota kantaa reitteihin, mitkä voisivat olla mahdolliset uudet reitit siviilien auttamiseksi. Joulun alla Suomeen tuotiin kaksi orpolasta Irakin Erbilin kautta, ja osa Iranin ohjuksista osui nimenomaan Erbiliin.

– Aina näissä siviilien apua tai evakuointia koskevissa operaatioissa joudutaan katsomaan kaikkein turvallisimmat reitit, varsinkin jos on kysymys lapsista, Haavisto totesi.

– Ohjusiskut tuovat uusia arvioita, ja joudutaan katsomaan joka tapauksessa turvallisuutta, ennen kuin mitään apua pystytään antamaan. Syyrian puolella on ollut syksyn aikana Turkin hyökkäys, ja al-Holin leirin lähellä on ollut erilaisia turvallisuusongelmia.

Haavisto ei kommentoi suoraan, ovatko Iranin iskut nyt riski suomalaisten kotiuttamisoperaation jatkolle. Hänen mukaansa turvallisuusasioita joudutaan aina katsomaan tarkkaan.

– Enemmän ehkä näillä alueilla, joissa toimii ei-valtiollisia ryhmiä, pitää seurata, miten eri ryhmät näkevät asiat kärjistyneissä tilanteissa ja miten ne toimivat. Iran-Irak-USA-jännite kohdistuu nyt pääasiassa muualle kuin Syyrian puolelle.

Kotiutuksissa toimitaan Haaviston mukaan edelleen Suomen hallituksen mandaatin pohjalta eli ennen kaikkea lapsia pyritään auttamaan. Mahdollisesti myös äitejä voidaan tuoda Suomeen. Al-Holin leirillä on kerrottu olevan noin 30 suomalaislasta.

– Työtä tekevien virkamiesten ja toimijoiden vastuulle jää paljon, eli mikä on heidän arvionsa kussakin tilanteessa turvallisuuden suhteen.

Haavisto sanoi, että ulkoministeriön erityisedustajan mandaatti jatkuu Syyriassa ja se on voimassa. Hän ei ota kantaa, onko alueella muita ulkoministeriön henkilöitä kotiuttamisoperaation tiimoilta. Haaviston mukaan tilanteessa tarvitaan monenlaisia tukitoimintoja.

Neuvottelut kurdien kanssa siis jatkuvat normaalisti?

– Kurdihallintoon pidetään Suomesta yhteyksiä. Yhteyksiä pidetään jatkuvasti myös Pohjois-Irakin kurdihallintoon nimenomaan tämän Erbil-yhteyden takia. Nämä yhteydet toimivat normaalisti, Haavisto vakuutti.

Haavisto soitti noin seitsemän maissa keskiviikkoiltana Irakin ulkoministerille Mohamed Ali Alhakimille.

– Kysyin sunnuntain parlamentin päätöksestä, jossa toivottiin kansainvälisten joukkojen jättävän Irakin. Kysyin häneltä, miten Irakin hallitus tällä hetkellä näkee tilanteen, kun Suomi on mukana, Haavisto kertoi.

– Olemmeko edelleen tervetulleita Irakiin vai toivooko hallitus, että suomalaiset ja muut operaation jäsenet lähtevät sieltä. Ainakin tässä vaiheessa Irakin ulkoministeri Mohamed Ali Alhakim vakuutti, että olemme edelleen toivottuja.

Sunnuntain parlamentin päätös ei siis tarkoita että Irakin hallitus ryhtyisi toimiin suomalaisia ja muita vastaan.

– Sanoin, että olemme hyvin riippuvaisia Irakin tuesta ja turvallisuusjärjestelyistä siinä maassa. Ollaan heidän pyynnöstään siellä ja heidän antamallaan mandaatilla. Jos tilanne muuttuu, siitä pitää myös meille kertoa ja ilmoittaa. Tällaista ilmoitusta ei ole virallisesti tullut.

Haaviston kukaan Irakissa on selvästi mietintähetki, minne maa on menossa ja miten maa suhtautuu kansainvälisiin toimijoihin.

– Sanoin, että meidän on Suomessa hyvin tärkeä tietää Irakin tarkka kanta tähän, että kun ollaan heidän maassaan toimimassa.

Haavisto puhui ensin iltapäivällä Iranin ulkoministerin Javad Zarifin kanssa.

– Annoin hänelle voimakkaan viestin, että Suomi tuomitsee voimakkaan iskun. Suomi on erityisen huolissaan kriisinhallintaoperaation turvallisuudesta ja suomalaisista Erbilissä. Kerroin, että isku tapahtui hyvin lähelle sitä kohdetta, missä suomalaisia on. Pyysin selitystä tälle kohteen valinnalle, miksi kansainväliset kriisinhallintajoukot valitaan kohteeksi.

– En saanut tarkkaa selitystä: hän kuvasi enemmän keskustelun painetta, joka Iranissa on ollut vastata Qassim Suleimanin kuolemaan. Vetosin voimakkaasti, ettei Iran eskaloisi kriisiä.

Uusimmat

Fingerpori

comic