Uutiset

Opettajatar haikailee vanhan rakastajansa perään - Lontoossa brexitiä vastustetaan sydämellä ja lompakolla

-En keksi brexitistä mitään hyvää sanottavaa. Ostan ja myyn paljon Eurooppaan, ja punnan heikkenemisen myötä tuloni ovat pudonneet 20 prosenttia, Kerry Ryan harmittelee.

Viimeiset 35 vuotta hän on valmistanut neonvalotauluja liikkeessään itälontoolaisessa Hackneyn kaupunginosassa.

Monikulttuurisuudestaan ja taiteilijapiireistään tunnettu Hackney oli vuoden 2016 brexit-äänestyksessä koko Lontoon Eurooppa-myönteisin alue. 78 prosenttia alueen asukkaista äänesti eroamista vastaan.

Ryan kertoo valmistavansa valoteoksia taidegallerioihin eri puolille Eurooppaa. Hänen päänsä yllä roikkuvassa taulussa kirkuvanpunainen teksti sanoo: Satuta minua. Toisessa teoksessa lasin takana näkyy Kalashnikov-rynnäkkökivääri. Valotekstissä lukee, että hätätapauksessa riko lasi. Näitä teoksia ei saa kuvata, koska niiden julkistaminen on jätettävä työt tilanneille taiteilijoille.

Ryan on erityisen huolissaan siitä, miten hän Britannian erottua EU:sta pääsee kuljettamaan tuotteitaan tilaajille.

-Nykyään pystyn käytännössä vuorokaudessa ajamaan pakettiautollani mihin tahansa Länsi-Eurooppaan. Miten mahtaa käydä, kun joka rajalla pitää pysähtyä rajatarkastuksiin? Esimerkiksi Norjaan ajaessani kuljen seitsemän rajan yli. Ajattele, jos siihen tulevat vielä päälle tullimaksut! hän huokaa.

Voi olla, että Ryan saa odotella kauhukuviensa toteutumista vielä pitkään. Niin uskoo Thomas Cole, brexitiä vastustavan Open Britain -kansalaisjärjestön politiikka- ja tutkimusjohtaja.

Colen mukaan on äärimmäisen epätodennäköistä, että Britannia ja EU saavat eroneuvottelut valmiiksi määräajassa. Eron pitäisi astua voimaan jo ensi vuoden keväällä. Sitä ennen osapuolten pitäisi sopia siitä, millainen Britannian ja EU:n suhde on tulevaisuudessa.

-Neuvottelut pääsevät alkamaan luultavasti huhtikuussa ja mahdollinen sopimus pitää hyväksyä sekä EU-parlamentissa että Britannian parlamentissa. Hyväksymisprosessin pitäisi alkaa jo lokakuun lopussa. Kun lasketaan pois yksi kesälomakuukausi, neuvotteluille jää aikaa noin viisi kuukautta, Cole laskee.

-Siinä ajassa ehtii neuvotella korkeintaan hyvin summittaisen sopimuksen. Näyttääkin siltä, että Britannia joutuu jatkamaan neuvotteluja vielä siirtymävaiheessa, jolloin se ei enää ole EU:n virallinen jäsen. Tämä panisi meidät hyvin huonoon asemaan, enkä usko, että se olisi Britannian kannalta hyväksyttävä tilanne, hän arvioi.

Colen mukaan neuvottelut ovat niin kesken, että lopullisen erosopimuksen tekeminen vaatii viisi tai kuusi vuotta virallisesti ilmoitettua pidempään.

-Se tarkoittaa, että ero saadaan voimaan ehkä huhtikuussa 2024 tai 2025. Ehkä jopa tätäkin myöhemmin, hän ennustaa.

Cole uskoo, että Britannia joutuu vielä pyytämään jatkoaikaa EU-jäsenyydelleen. Unionin sääntöjen mukaan eroneuvottelut saavat kestää kaksi vuotta. Siitä voidaan poiketa jäsenmaiden yhteisellä päätöksellä. Tosin silloin pitäisi miettiä, joutuvatko britit osallistumaan myös europarlamentin vaaleihin vuonna 2019.

-Avoimia kysymyksiä on paljon ja aikaa vähän, Cole myöntää.

Open Britain on yksi Britannian kolmesta suuresta brexitiä vastustavasta kampanjajärjestöstä. Colen mukaan Open Britain ei pyri kumoamaan eropäätöstä. Järjestö haluaa, että Britannia pysyisi eron jälkeenkin EU:n sisämarkkinoiden jäsenenä.

-Äänestyksen aikaan eroa ajaneella puolella ei ollut tarjota kansalaisille mitään kunnon suunnitelmaa, joten oikeastaan ei tiedetty mistä äänestetään. Meidän mielestämme nyt pitää luoda järkevä suunnitelma tulevaisuuteen, Cole sanoo.

Osa kampanjaväestä puhuu suoremmin eroa vastaan. Aurinkoisena lauantaipäivänä opettaja Charlotte Delapené jakaa Open Britain -kannatuskortteja Camdenissa, Lontoon länsipuolella. Hän myöntää toivovansa, että erosta järjestettäisiin uusintaäänestys.

Delapené kertoo vastustavansa eroa etenkin siksi, että se hankaloittaa siirtolaisten asemaa.

-Minulle Eurooppa on kuin entinen rakastaja, josta ei haluaisi päästää irti, hän naurahtaa.

-Ja vuosikymmenet EU:n jäsenenä ovat olleet Britannialle hyvinvoinnin ja kukoistuksen aikaa. Se on minulle tarpeeksi hyvä syy käyttää lauantaini pysäyttelemällä ihmisiä kadulla. Vaikka en vielä olekaan saanut kuin yhden ihmisen täyttämään kannattajakortin, hän hymyilee.

-Tiedämme kyllä, ettemme käännä kenenkään päätä puhumalle heille kymmenen minuuttia kadulla, sanoo suurta kylttiä lyhtypylvääseen ripustava Jonathan Livingstone.

-Mutta asia on niin tärkeä, että prosessissa kannattaa olla mukana.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti