Uutiset

Opetusministerin myöntämä kymmenen miljoonan täsmäapu ei saa oppositiolta kiitosta: "Pieniä murusia", sanoo Aino-Kaisa Pekonen

Opetusministeriö antaa kymmenen miljoonan lisärahoituksen ammatilliseen koulutukseen. Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen ihmettelee, mihin raha riittää.
Aino-Kaisa Pekonen (vas.) toteaa, että hallitus palauttaa pienen osan ammatilliseen koulutukseen kohdistuneista leikkauksista.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää kymmenen miljoonan euron lisärahan täydennyskoulutuksen kaltaiseen lyhytkestoiseen ammatilliseen koulutukseen sekä yksilöllisiin opiskelun tukitoimiin.

Koulutusta kohdennetaan erityisesti osaajapulasta kärsiville palvelu-, terveys- ja hyvinvointi- sekä teollisuusaloille.

Kanta-Hämeessä lisärahaa saavat Kiipulasäätiö ja Koulutuskuntayhtymä Tavastia.

 

Täsmäapua työllisyyteen

– Nyt myönnetyllä lisärahoituksella voidaan tuoda kaivattua täsmäapua osaavan työvoiman saatavuusongelmiin ja samalla tukea työttömien pääsyä työmarkkinoille, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) toteaa ministeriön tiedotteessa.

– Talouden kasvu ei saa jäädä osaajapulasta kiinni.

Opetusministeriön mukaan tavoitteena on vastata nopeasti rekrytointitarpeisiin ja helpottaa osaavan työvoiman saatavuusongelmia sekä erityisesti tukea parhaassa työiässä olevien työttömien työnhakijoiden työllistymistä.

Koulutukseen voidaan lisäksi kytkeä yksilöllisiä tukitoimia, joilla madalletaan osallistumiskynnystä ja tasoitetaan tietä työmarkkinoille.

Ensi vuodeksi ammatilliseen koulutukseen on varattu noin 1,8 miljardia euroa.

 

Summa ei kata leikkauksia

Vasemmistoliiton Hämeen vaalipiirin kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen ei ymmärrä, mitä hallitus ajatteli myöntäessään yhtäkkiä kymmenen miljoonan lisärahan.

– Tuntuu omituiselta, kun vertaa summaa niihin leikkauksiin, joita tällä vaalikaudella on tehty. Kymmenen miljoonaa kuulostaa todella naurettavalta summalta. Mihin se riittää?

Pekosen mielestä hallitus voisi vain myöntää, että koulutuksesta on leikattu liikaa ilman pieniä paikkauksia.

– Lisäraha on vain pieniä murusia. En ymmärrä, miten raha edes jaetaan.

Rahoitusta kohdennetaan hakemuksissa esitetyn tarpeen mukaisesti eniten Uudellemaalle ja Pirkanmaalle. Kolmannes rahasta suunnataan työvoimakoulutukseen ja loput ammatilliseen koulutukseen.

Eduskunta päätti lisämäärärahasta vuoden 2018 toisessa lisätalousarviossa marraskuussa.

Uusimmat

Fingerpori

comic