Uutiset

Opintotuen muutos sai nuoria muuttamaan pois kotoa – miljoonien eurojen lisälasku valtiolle

Opintotukilain muutos tekee valtion kassaan suuremman loven kuin hallitus arvioi.

Vuoden alussa voimaan tullut lakimuutos vaatii ylimääräisen kymmenen miljoonan euron lisäyksen opintotuen määrärahoihin.

Lakimuutoksen jälkeen vanhempien tulot eivät enää ole vaikuttaneet itsenäisesti asuvan 18–19-vuotiaan toisen asteen opiskelijan opintorahan määrään. Hallituksen lakiesityksessä arvioitiin, että muutos koskisi noin 10 000:ta opiskelijaa ja sen arveltiin lisäävän opintorahamenoja noin viisi miljoonaa euroa.

Vastaava suunnittelija Ilpo Lahtinen Kelan opintotukiryhmästä kertoo Lännen Medialle, että alkuvuoden lukujen perusteella lakimuutos kasvattaa opintorahamenoja tänä vuonna kuitenkin jopa 15 miljoonaa euroa.

-Uusia opintorahan saajia on tullut ja tulee huomattavasti enemmän kuin ennakoitiin. Arvio on mennyt pieleen, Lahtinen toteaa.

Suuri vaikutus opintotukeen

Lakimuutoksella on merkittävä vaikutus 18–19-vuotiaiden opintotukeen.

Vanhempiensa luona asuva on Lahtisen mukaan tähän asti saanut tukea enimmillään muutaman kympin kuukaudessa. Nyt nuorella on mahdollisuus 250 euroon, jos muuttaa pois kotoa.

-Kuinka monelle tämä houkutus on sellainen, että lähtee etsimään omaa asuntoa? Tämä oli yksi niitä kysymysmerkkejä etukäteisarvioinnissa.

Opintotuki itsessään ei ole järin suuri elämiseen, mutta summaa nostavat muutkin ”mahdollisuudet”.

-Tässä on mahdollisuus saada yleistä asumistukea, joka voi kunnassa olla enimmillään jopa 300 euroa. 650 euron opintolainan kanssa vähimmäistoimeentulo on jo turvattu, Lahtinen laskee.

Budjetista löytyy joustoa

Kelan Lännen Medialle laatimasta tilastosta selviää, että alkuvuoden aikana opintotukea saavien 18–19-vuotiaiden määrä on kasvanut noin 5 000:lla. Lahtisen mukaan voidaan olettaa, että kotoa muuttaneita on arvioitua enemmän.

Sitä mukaan kun nuoret tulevat täysi-ikäisiksi, opintotukea hakevien määrä kasvaa loppuvuotta kohti.

Neuvotteleva virkamies Virpi Hiltunen opetus- ja kulttuuriministeriöstä toteaa, että valtio pystyy maksamaan opintotukia tarvittaessa enemmän.

-Meillä on arviomäärärahabudjetissa joustavuutta tuohon, se ei ole ongelma. Opiskelijat eivät jää ilman tukia.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic