Uutiset

Opiskelijajärjestöt puuhaavat puoluetta nuorille – "Muuten vain keski-ikäiset päättävät asioista"

Suomeen suunnitellaan uutta nuorisopuoluetta. Hankkeen takana on aktiiveja muun muassa Suomen ylioppilaskuntien liitosta ja lukiolaisten liitosta.

Jotkut aktiiveista kuuluvat jo johonkin puolueeseen, toiset taas eivät. Kovin pitkällä projekti ei vielä ole.

Tapahtuman nokkahenkilön, Akavan opiskelijoiden Henna Pursiaisen mukaan ainakaan vielä ei kerätä kannattajakortteja.

Tarkoitus on selvittää, minkälaista kannatusta voisi olla tarjolla ja minkälaisia asioita nuoret haluaisivat nostaa päätöksentekoon.

-Tarvitsemme uudenlaisia keinoja siihen, että nuoret saadaan mukaan. Muuten vain keski-ikäiset päättävät asioista, Pursiainen sanoo.

Perinteisissä puolueissa ei tilaa nuoren äänille

Perinteiset puolueet ovat Pursiaisen mukaan pitkälti vaaliorganisaatioita, joiden kautta nuoret eivät saa kunnolla ääntänsä kuuluviin.

-Tämä ei ole paras mittari, mutta eduskunnassa on tällä hetkellä yksi alle 30-vuotias kansanedustaja.

Pursiaisen mukaan vanhat puolueet keskittyvät liiaksi sinne, missä ääniä on tarjolla. Eläkeläiset äänestävät aktiivisimmin.

-Siellä on enemmän kalasteltavaa kuin nuorissa, jotka eivät ole puolueuskovaisia, eivätkä äänestä.

Konkreettisina esimerkkeinä ongelman oireista hän mainitsee hallituksen suunnitelmat heikentää nuorten työehtoja ja oppositiopuolue SDP:n eläkelupaukset, jonka lasku jäisi nuorten harteille.

-Nettoveronmaksajien määrä tippuu vuoteen 2030 mennessä 42 prosenttiin väestöstä. Tämä on aidosti iso taakka, jonka nuoret joutuvat kantamaan. Se on absurdia ajatella, että seuraava sukupolvi tulee automaattisesti kuittaamaan laskun.

Pursiaisen mukaan vaara on se, että hyvinvointivaltio tyhjennetään nyt ja tulevaisuudessa ei enää ole, mistä jakaa.

-Pitäisi miettiä pumpataanko rahat sosiaaliturvaan ja eläkkeisiin vai tehdäänkö tulevaisuuteen suuntaavia panostuksia. Emme halua lietsoa sukupolvien välistä vastakkainasettelua, mutta tämä on keskustelu, joka on käytävä.

”Nuoret usein työvoimakarjaa”

Pursiainen sanoo, että ongelma on opiskeluaikojen lyhentäminen ja toimeentuloehtojen tiukentaminen, joka johtaa helposti väärien valintojen pelkoon, uupumukseen ja mielenterveysongelmien kasaantumiseen.

-Nuoria kohdellaan helposti työvoimakarjana. Heidät laitetaan putkeen, karsinasta toiseen ja työelämään.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic