Uutiset

Oppilaitoksen johtaja: "Ei tätä pysty ymmärtämään" – moni oppilas joutui todistamaan epäillyn hyökkäystä teräaseen kanssa

Kuntayhtymän johtaja Heikki Helve Savon ammattiopistosta sanoo, että osanottoviestejä on tullut ympäri Suomea. Moni on sanonut, että nyt tapahtui se, mitä hekin ovat pelänneet.
Kuntayhtymän johtaja Heikki Helve on järkyttynyt omaan oppilaitokseen kohdistuneesta hyökkäyksestä Kuopiossa. Kuva: Matias Honkamaa
Kuntayhtymän johtaja Heikki Helve on järkyttynyt omaan oppilaitokseen kohdistuneesta hyökkäyksestä Kuopiossa. Kuva: Matias Honkamaa

– Sain viestin tiistain väkivallanteosta kello 12.32, kun tekijää ei oltu saatu vielä kiinni. Iski hirveä epätoivo ja huoli oppilaista sekä henkilökunnasta.

Näin kertoo kuntayhtymän johtaja Heikki Helve Savon ammattiopistosta.

Keskiviikkona aamupäivällä Helve seisoo yhä epäuskoisen näköisenä johtamansa oppilaitoksen päätoimipisteen pihamaalla. Kylmä viima ja sade riepottelevat puolitangossa retkahtelevia Suomen lippuja.

Helve kertoo, että väkivaltaisen hyökkäyksen aikana paikalla olleille oppilaille on tarjolla parhaillaan akuuttikriisiapua.

– Siellä on käynyt yksittäisiä opiskelijoita ja pieniä ryhmiä. Myös henkilökunnalle on järjestetty henkistä tukea, Helve kuvailee.

Moni oppilas näki hyökkäyksen

Helveen mukaan lukematon määrä oppilaita joutui omin silmin todistamaan epäillyn nuoren miehen hyökkäystä teräaseen kanssa.

– Oppilaitoksen sisällä oli myös tulipalo. En ole käynyt tiloissa, joten en tiedä, kuinka paljon siellä vahingoittunut paikkoja.

Savon ammattiopiston Hermanin toimipaikka pysyy suljettuna ainakin tämän viikon. Toimipaikan opiskelijoille etsitään parhaillaan korvaavia tiloja opetuksen järjestämiseksi.

Poliisi tekee paikalla parhaillaan teknistä tutkintaa. Helveen mukaan poliisi ei ole kertonut oppilaitokselle vielä, milloin tiloihin on mahdollista päästä siivoamaan ja korjaamaan jälkiä.

– Kaikki kysymykset ovat auki. Miten järjestämme turvallisen paluun ja miten tila kohdataan, Helve miettii.

”En ole pystynyt jäsentelemään tätä”

Oppilaitoksen johdossa on jo ehditty miettiä, olisiko koulu voinut jotenkin estää tiistain tapahtumat.

– En ole pystynyt jäsentelemään tätä asiaa vielä itsellenikään. Teko oli niin yllättävä ja äkillinen ja tapahtui oppitunnilla, jonne epäillyllä tekijällä oli vapaa pääsy, Helve pohtii.

Helve ei osaa sanoa, kuinka moni henkilö oli luokkatilassa hyökkäyksen alkaessa.

– Ehkä kymmenkunta opiskelijaa, hän arvioi mutta lisää, ettei tiedä lukua vielä varmaksi.

Oppilaitos ei kommentoi epäillyn tekijä tai uhrien nimiä tai ikää.

Valtava määrä viestejä ympäri Suomen

Helve sanoo, että tiistainen väkivallanteko on iskenyt syvälle kaikkien oppilaitoksessa opiskelevien ja työskentelevien perusturvallisuuteen.

– Yhteinen tunne on, ettei tätä pysty ymmärtämään. Että miten joku voi tehdä mitään tällaista. Sitä tunnetta me nyt käymme läpi yhdessä ja erikseen.

– Tukea on tarjolla niin paljon kuin sitä tarvitaan.

Helve kertoo saaneensa valtavat määrät viestejä ympäri Suomea.

– Kaikista viestikanavista pelkästään minulle on tullut niitä sadoittain. Viestit ovat olleet täynnä myötätuntoa ja hämmentynyttä osanottoa, Helve sanoo.

– Kollegat ympäri Suomen ovat viestittäneet, että nyt teille tapahtui se, mitä mekin olemme pelänneet omissa oppilaitoksissamme.

Uusimmat

Fingerpori

comic