Uutiset

Oppositio ei niellyt Löfvenin selityksiä - ruotsidemokraatit vaatii ministerien eroa

Useat johtavat oppositiopoliitikot ovat uhanneet maan hallituksen ministereitä epäluottamuslauseella pääministeri Stefan Löfvenin eilisen lehdistötilaisuuden jälkeen.

Löfven astui eilen tv-kameroiden eteen ensimmäistä kertaa maata ravisuttavan tietoturvaskandaalin puhkeamisen jälkeen. Ruotsin kuljetushallituksen ja sen entisen pääjohtajan Maria Ågrenin toimista liikkeelle lähtenyt skandaali on ehtinyt velloa jo viikkoja.

Löfven kertoi eilen kuulleensa kuljetushallituksen lainvastaisista päätöksistä ensimmäistä kertaa tammikuussa 2017, samaan aikaan, kun kuljetushallituksesta vastaava infrastruktuuriministeri Anna Johansson.

Sisäministeri Anders Ygeman ja puolustusministeri Peter Hultqvist sen sijaan ovat tienneet asiasta yli vuoden. Löfven sanoi eilen, että olisi mielellään kuullut asiasta aiemmin, mutta ei voinut saada tietoa Johanssonilta, koska tälläkään ei ollut sitä.

Löfveniltä tentattiin useaan otteeseen lehdistötilaisuudessa, miten tällainen tietokatkos hallituksen on mahdollinen. Hän perusteli sitä ruotsalaisella hallintokulttuurilla ja sanoi kohun keskiössä olevien ministerien nauttivan täyttä luottamustaan.

Valiokunnat ja puoluejohtajat koolla tänään

Oppositiolle Löfvenin vastaukset eivät kelvanneet.

-Se, että vastaava ministeri ei tiennyt mitä hänen omalla vastuualueellaan tapahtuu, ei kerro luottamuksesta, sanoi vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n mukaan.

Sjöstet sanoo, ettei hän sulje pois epäluottamuslausetta Johanssonia vastaan.

Ruotsidemokraattien valtiopäiväedustaja Paula Bieler puolestaan sanoo, että Löfvenin on erotettava Johansson, Ygeman ja Hultqvist – tai lähdettävä itse.

-Jos pääministeri ei ole erottanut heitä ennen valtiopäivien avajaisia, tulevat Ruotsidemokraatit vaatimaan äänestystä hänen luottamuksestaan, Bieler kommentoi SVT:lle.

Oppositiossa istuvan porvariallianssin puoluejohtajat ovat olleet maltillisempia erovaatimuksissaan, vaikka kaatavatkin täyslaidallisen Löfvenin niskaan.

-Sanoin jo viime viikolla, että epäluottamus on mahdollinen. Enkä ole yhtään vakuuttunut niistä vastauksista, joita lehdistötilaisuudessa annettiin, sanoi maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Anna Kinberg Batra uutistoimisto TT:n mukaan.

-Löfvenin lehdistötilaisuus jätti vastaamatta moneen tärkeään kysymykseen. Kun hänen pitäisi osoittaa johtajuutta, hän syyttää muita, kirjoitti puolestaan keskustajohtaja Annie Lööf Facebookissa.

Löfven on kutsunut kaikki valtiopäiväpuolueiden puoluejohtajat koolle tänään. Lisäksi tänään iltapäivällä kokoontuvat lomalta töihin hälytetyt puolustusvaliokunta ja oikeusvaliokunta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic