Uutiset

Oppositio iski hallitusta tuloeroilla - Pääministeri kiisti tuloerojen kasvaneen

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja vasemmisto-oppositio ottivat eduskunnassa valtiopäivien avauskeskustelussa voimakkaasti yhteen eriarvoistumisesta.

Vasemmisto-oppositio sai pontta sosiaali- ja terveysalan kattojärjestön Soste ry:n selvityksestä, jonka mukaan tuloerot ovat Suomessa kääntyneet kasvuun vuoden 2015 jälkeen.

-Kärsijöinä ovat olleet työttömät, eläkeläiset, köyhät lapsiperheet ja opiskelijat, useat vasemmisto-opposition edustajat perustelivat ja vaativat hallitukselta suunnanmuutosta.

Sipilä ei väitteitä niellyt. Hän viittasi Tilastokeskuksen tulonjaon kokonaistilastoon, jonka mukaan vuonna 2016 tuloerot pienenivät edelliseen vuoteen verrattuna.

-Kyllä täällä pitäisi perustua faktoihin, mitä tässä salissa puhutaan, Sipilä sanoi kolmituntisen keskustelun päätteeksi.

Työllisyysaste voidaan tavoittaa etuajassa

Hallituspuolueiden edustajat kehuivat työllisyysasteen nousseen paremmaksi kuin 27 vuoteen.

Sipilän mukaan tavoitteena ollut 72 prosentin työllisyysaste voidaan saavuttaa jopa etuajassa, jos kehitys jatkuu tällaisena. Sen jälkeen tavoitteeksi pitää pääministerin mielestä ottaa 75 prosentin työllisyysaste.

Sipilä lupasi hallituksen paneutuvan loppukaudellaan erityisesti rakenteelliseen työttömyyteen.

-Esimerkiksi kolmannen sektorin roolia kuntouttavassa työssä pitää arvioida uudelleen, Sipilä sanoi.

-Ihmisiä täytyy laittaa oikeisiin toimenpiteisiin, ja pitää selvittää, ovatko ne sitten enemmän sosiaalipoliittisia, lupasi työministeri Jari Lindström (sin.).

Keskustelu perhevapaista ei laannu

Oppositio kävi kristillisdemokraatteja ja perussuomalaisia lukuun ottamatta hallituksen kimppuun toteuttamatta jäävästä perhevapaiden uudistuksesta.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan Suomessa on pohjoismaisesti verrattuna tasoltaan alhaisin ja jäykin perhevapaajärjestelmä.

-Tällä hallituspohjalla perhevapaita ei pystytä uudistamaan 2000-luvulle. Siihen tarvitaan toisia päättäjiä, Lindtman päätteli.

Vasemmistoliiton Hanna Sarkkisen mukaan kunnollinen perhevapaauudistus maksaa, ja se saa maksaa.

-Tämä hallitus on lähinnä tehnyt tulonsiirtoja hyvätuloisille ja nimittänyt vähävaraisiin kohdistuvia leikkauksia uudistuksiksi. Todelliset uudistukset jäävät seuraavan hallituksen tehtäväksi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen mukaan nyt valmisteltu perhevapaauudistus olisi ollut isolle osalle perheistä, etenkin pienituloisille, leikkaus toimeentuloon. Sitä keskusta ei hyväksynyt.

-Haluamme myös jatkossa puolustaa vaihtoehtoa hoitaa lapset kotona, mutta valinta on perheiden, Kaikkonen sanoi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kalle Jokisen mukaan taaksepäin on perhevapaauudistuksessa turha katsoa.

Sofia Vikman (kok.) kysyi voitaisiinko asiaa vielä edistää parlamentaarisesti, jotta uudistus saadaan vaalien jälkeen sujuvasti toteutettua.

-Olisiko mahdollista asettaa parlamentaarinen työryhmä, joka jatkaisi uudistustyötä, myös Sari Sarkomaa (kok) kysyi ja toivoi pääministeriltä vastausta. Sitä ei kuitenkaan saatu.

Päivi Räsänen (kd.) kiitti hallitusta siitä, että julkisen talouden kustannuksia lisäävä perhevapaauudistus haudattiin.

-Oli ristiriitaista, että tasa-arvon edistämiseksi tehtiin malli, joka tosiasiallisesti olisi leikannut juuri naisten tuloja ja naisten oikeutta perhevapaisiin.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaaren mukaan sille linjalle ei ole lähdetty, että yhteiskunta päättäisi perheiden puolesta, kuka saa olla kotona.

-Se olisi kommunismia, Huhtasaari kärjisti.

Rkp:n puheenjohtajan
Anna-Maja Henrikssonin mukaan moni perhe odotti perhevapauden uudistusta.

-Sen sijaan maakuntauudistusta pitää runnata läpi, vaikka sitä ei halua kukaan, paitsi keskusta.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan hallitus ei onnistunut yritystukienkaan uudistuksessa, josta se siirsi vastuun eduskunnalle ja silitä luultavasti seuraavalle hallitukselle.

-Työttömyysturvan byrokratiaa on lisätty. Sotesta on tulossa uudistus, joka vähentää palvelujen integraatiota ja lisää kustannuksia. Näyttää valitettavasti siltä, että tämä hallitus jää mieleen lähinnä parkkikiekkojen norminpurusta ja neloskaljan saamisesta ruokakauppoihin.

Vihreiden Ville Niinistön mukaan hallitus tekee lyhytnäköistä leikkauspolitiikkaa, jossa todelliset uudistukset jäävät tekemättä, mutta perusturvasta leikataan.

-Kaikkein räikeimmin se näkyy koulutusleikkauksissa. Näyttä siltä, että hallitus tavoittelee banaanivaltion strategiaa, jossa koulutuksen tasoa lasketaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti