Uutiset

Oppositio nosti johdon palkkiot esiin kyselytunnilla eduskunnassa: "Pääministerin palkka ylitetään moninkertaisesti Postissa, Alkossa ja Veikkauksessa"

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) muistutti, että hän on pyytänyt Postia arvioimaan johdon palkitsemisen uudestaan. Hänen mukaansa valtionyhtiöissä pitää olla erityisen tarkkana ja esimerkillinen.
Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen on ollut esillä palkitsemiskeskustelussa viime päivinä. Arkistokuva. Kuva: Silja Viitala
Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen on ollut esillä palkitsemiskeskustelussa viime päivinä. Arkistokuva. Kuva: Silja Viitala

Oppositiopuolueet kritisoivat eduskunnan kyselytunnilla torstaina valtionyhtiöiden johdon palkitsemista.

Lähipäivinä julkisuudessa on keskusteltu muun muassa Postin tilanteesta. Yhtiön toimitusjohtaja Heikki Malinen tienasi viime vuonna 987 764 euroa, joka tarkoittaa 82 313 euron kuukausiansiota. Malisen ansioissa oli mukana bonuksia ja kannustinpalkkioita yhteensä 376 841 euroa.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok) kuvasi Postin palkkioiden aiheuttaneen tyrmistystä suomalaisten keskuudessa.

– Pääministerin palkka ylitetään moninkertaisesti Postissa, Alkossa ja Veikkauksessa. Onko se viinan myyminen suomalaisille todellakin niin paljon vaikeampaa kuin tämän maan johtaminen?, Zyskowicz kysyi.

Anteliaita kannustimia

Hänen mukaansa perusongelmana on, että ylimpien johtajien palkoista ja kannustimista päättävät muut yritysjohtajat, ”koska hallituksissa istuvat lähinnä nykyiset ja entiset yritysjohtajat.”

– Heillä on yhteinen intressi, että kannustimet olisivat mahdollisimman anteliaita, hän sanoi.

Zyskowiczin mukaan valtiolta edellytetään nyt ryhdistäytymistä, jotta palkkiot pysyvät järkevinä ja tolkullisina.

Hän pyysi omistajaohjausministeri Sirpa Paaterolta (sd.) tietoa siitä, millaisia tiukennuksia valtionyhtiöiden palkitsemiin ollaan tekemässä, kun linjauksia uudistetaan lokakuussa.

– Ehkä on ennenaikaista ennakoida, mitä lokakuussa tullaan päättämään. Keskustelu on käynnissä, Paatero kuittasi.

Myös perussuomalaiset vaativat kohtuutta valtionyhtiöiden johdon palkkioihin.

– Valtionyhtiö Postin työntekijöiden palkkoja ollaan uhattu leikata jopa 30 prosenttia. Samalla postin toimitusjohtajan palkka on lähes 30 kertaa suomalaisten mediaanipalkka, perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps) sanoi.

”Pitää olla erityisesti tarkkana”

Viime torstaina Posti kertoi muutoksesta, jonka myötä sen työntekijöille on luvassa palkan alennuksia. Posti siirtää noin 700 pakettilajittelun työntekijää Medialiiton ja Teollisuusliiton koskevaan työehtosopimuksen piiriin. Omistajaohjausministeri Paateron mukaan siirtoon on otettu aikalisä.

Halla-ahon mukaan voidaan perustellusti kysyä, onko valtion kokonaisedun mukaista, että ihmiset eivät saa työstään elämiseen riittävää palkkaa.

– Työllisyysasteesta puhutaan paljon, mutta vielä tärkeämpää olisi puhua siitä, tulevatko ihmiset työllään toimeen. Osa-aikaisen ja heikosti palkatun työn osuus kasvaa koko ajan. Samassa tahdissa kasvaa toimeentulo- ja asumistukiasiakkaiden määrä.

– Aikooko hallitus ensinnäkin leikata valtionyhtiöiden johdon palkkioita, toiseksi muuttaa niitä hyvän työn kriteereitä, joihin palkkiot ja bonukset perustuvat, ja kolmanneksi estää nyt suunnitellut palkanalennukset?, Halla-aho kysyi.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) muistutti, että hän on pyytänyt Postia arvioimaan johdon palkitsemisen uudestaan.

– Jokaisen yhtiön osalta on mahdollista tehdä arviota. Tämän olen jo eilen pyytänyt Postin johtoa tekemään syyskuun aikana. Samalla pitää ajatella työntekijöiden asemaa.

– Mielestäni valtionyhtiöissä pitää olla erityisesti tarkkana ja esimerkillinen, Paatero sanoi.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti