Uutiset

Oppositiolta odotettua lunta budjettiriihitupaan

Touko Aalto arvosteli hallitusta muun muassa ilmastopolitiikasta. Arkistokuva.

Oppositio suhtautui budjettiriihen tuloksiin odotetun kriittisesti.

– Hallitus on tehnyt valtavat leikkaukset koulutukseen ja ihmisten perusturvaan vaalikauden alussa. Vaalien lähestyessä hallitus paikkaa pieneltä osin omia leikkauksiaan, twiittasi vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto.

– Fossiilisen energian verotukiin käytetään myös ensi vuonna kolme kertaa niin paljon rahaa kuin uusiutuvan energian tukiin, Aalto jatkoi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri nosti Suomen uutiset -verkkolehdessä esille esimerkiksi alkoholi- ja energiaverojen korotukset.

– Energiavero tuntuu erityisesti asuinkustannuksissa lämmityspolttoaineiden hinnankorotuksena. Lisäksi hallitus on luomassa uuden virvoitusjuomaveron. Saa nähdä, mitä se edes pitää sisällään.

– Välttämättömät panostukset ja uudistukset koulutukseen jäivät taas uupumaan. Sinänsä hyvät TKI-panostukset eivät korjaa hallituksen massiivisten korkeakoululeikkausten aiheuttamaa vahinkoa. Nyt tarvitaan suunnanmuutos synkkien leikkausvuosien jälkeen, twiittasi rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kiitti osittain hallituksen luonnonsuojelupäätöksiä.

– Hyvä, että Itämeren suojelemiseksi kipsin käyttöä pelloilla laajennetaan ja tutkimukseen tulee lisäresursseja. Kunnianhimoisempia toimia kuitenkin tarvitaan, Lindtman muistutti Twitterissä.

– Perusturvaan ja koulutukseen tehdyt leikkaukset sekä rikkaiden veroedut pysyvät voimassa. Nyt tarvittaisiin uudistuksia, kuten tasa-arvoa lisäävää perhevapaauudistusta sekä eriarvoisuutta vähentävää ja osaamista lisäävää maksutonta toista astetta, mutta hallituspuolueet vain tuijottavat toisiaan ja tekemiään lehmänkauppoja.

Pienituloisten sivuuttamista arvosteli myös vasemmistoliiton pj Li Andersson.

– Hallitus ei talouden noususuhdanteesta huolimatta ollut valmis parantamaan perusturvaa ja poistamaan indeksijäädytykset. Tämä on kylmä arvovalinta. Hyvää on kuitenkin pienituloisille kohdennetut verokevennykset.

Myös kristillisdemokraattien pj Sari Essayah painotti pienituloisten asemaa.

– Tällä hallituskaudella tehdyt leikkaukset ovat painottuneet juuri pienituloisiin perheisiin. Näin ollen hallituksen lisäys lapsiperheiden kotiapuun ja lastensuojeluun on välttämätön. Iso puute kuitenkin on, ettei hallitus vieläkään huomioi vanhustenhoidon heikkoa tilannetta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti