Uutiset

Oppositiolta odotettua lunta budjettiriihitupaan

Touko Aalto arvosteli hallitusta muun muassa ilmastopolitiikasta. Arkistokuva.

Oppositio suhtautui budjettiriihen tuloksiin odotetun kriittisesti.

– Hallitus on tehnyt valtavat leikkaukset koulutukseen ja ihmisten perusturvaan vaalikauden alussa. Vaalien lähestyessä hallitus paikkaa pieneltä osin omia leikkauksiaan, twiittasi vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto.

– Fossiilisen energian verotukiin käytetään myös ensi vuonna kolme kertaa niin paljon rahaa kuin uusiutuvan energian tukiin, Aalto jatkoi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri nosti Suomen uutiset -verkkolehdessä esille esimerkiksi alkoholi- ja energiaverojen korotukset.

– Energiavero tuntuu erityisesti asuinkustannuksissa lämmityspolttoaineiden hinnankorotuksena. Lisäksi hallitus on luomassa uuden virvoitusjuomaveron. Saa nähdä, mitä se edes pitää sisällään.

– Välttämättömät panostukset ja uudistukset koulutukseen jäivät taas uupumaan. Sinänsä hyvät TKI-panostukset eivät korjaa hallituksen massiivisten korkeakoululeikkausten aiheuttamaa vahinkoa. Nyt tarvitaan suunnanmuutos synkkien leikkausvuosien jälkeen, twiittasi rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kiitti osittain hallituksen luonnonsuojelupäätöksiä.

– Hyvä, että Itämeren suojelemiseksi kipsin käyttöä pelloilla laajennetaan ja tutkimukseen tulee lisäresursseja. Kunnianhimoisempia toimia kuitenkin tarvitaan, Lindtman muistutti Twitterissä.

– Perusturvaan ja koulutukseen tehdyt leikkaukset sekä rikkaiden veroedut pysyvät voimassa. Nyt tarvittaisiin uudistuksia, kuten tasa-arvoa lisäävää perhevapaauudistusta sekä eriarvoisuutta vähentävää ja osaamista lisäävää maksutonta toista astetta, mutta hallituspuolueet vain tuijottavat toisiaan ja tekemiään lehmänkauppoja.

Pienituloisten sivuuttamista arvosteli myös vasemmistoliiton pj Li Andersson.

– Hallitus ei talouden noususuhdanteesta huolimatta ollut valmis parantamaan perusturvaa ja poistamaan indeksijäädytykset. Tämä on kylmä arvovalinta. Hyvää on kuitenkin pienituloisille kohdennetut verokevennykset.

Myös kristillisdemokraattien pj Sari Essayah painotti pienituloisten asemaa.

– Tällä hallituskaudella tehdyt leikkaukset ovat painottuneet juuri pienituloisiin perheisiin. Näin ollen hallituksen lisäys lapsiperheiden kotiapuun ja lastensuojeluun on välttämätön. Iso puute kuitenkin on, ettei hallitus vieläkään huomioi vanhustenhoidon heikkoa tilannetta.