Uutiset

Valko-Venäjän presidentti valmis jakamaan vallan, mutta ei katuprotestien painostamana

Presidentti Aleksandr Lukashenko sanoi kuitenkin myös, että presidentinvaaleja ei uusita niin kauan kuin hän elää. Oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja kertoo olevansa valmis johtamaan maata.
Valkovenäläiset vaativat joukolla presidentti Aleksandr Lukashenkon eroa Minskissä sunnuntaina. Kuva: epa08607899
Valkovenäläiset vaativat joukolla presidentti Aleksandr Lukashenkon eroa Minskissä sunnuntaina. Kuva: epa08607899

Pitkän presidenttikautensa vakavimpien mielenosoitusten eteen joutunut Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko sanoi maanantaina olevansa valmis jakamaan vallan ja muuttamaan perustuslakia, mutta ei katuprotestien painostuksen edessä.

Lukashenko sanoi tämän sen jälkeen, kun oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja oli sanonut olevansa valmis johtamaan maata.

Presidentti sai maanantain tehdasvierailullaan Minskissä vastaansa vihaiset työntekijät, jotka vaativat presidenttiä eroamaan kun tämä yritti vastata heidän kysymyksiinsä.

Lukashenkon vastustajat sanovat hänen väärentäneen elokuun 9. päivä pidettyjen presidentinvaalien tuloksen varmistaakseen kuudennen kauden itselleen. Virallisten tulosten mukaan hän sai 80 prosenttia äänistä.

Presidentti sanoi uhmakkaasti valtiollisen Minskin autotehtaan (MAZ) työntekijöille, että maassa ei järjestetä uusia presidentinvaaleja, ”ellei minua tapeta”.

Turvallisuussyistä presidentti saapui ja poistui tehtaalta helikopterilla.
Uutistoimisto Beltan mukaan Lukashenko sanoi, että perustuslain uudistus vallan jakamiseksi on jo käynnissä.

Valtiollisen BT-tv-kanavan työntekijät menivät maanantaina lakkoon sen jälkeen kun viime viikolla useat journalistit olivat eronneet solidaarisuudesta mielenosoituksia kohtaan. Kanavalla lähetettiin vanhojen ohjelmien uusintoja.

Opposition Tsihanouskaja valmis valtaan

Oppositiojohtaja Tsihanouskaja sanoi maanantaina olevansa valmis johtamaan maata vaatien myös laillisen mekanismin laatimista varmistamaan uusien presidentinvaalien järjestämisen reilulla tavalla.

Tsihanouskaja puhui videon välityksellä Liettuasta, minne hän pakeni viime viikolla. Hän myös kehotti poliiseja ja turvallisuusviranomaisia vaihtamaan puolta luvaten, että näin tekeville annetaan heidän menneet tekonsa anteeksi.

Video julkaistiin päivä sen jälkeen kun valtava joukko mielenosoittajia oli vaatinut pääkaupungin Minskin keskustassa Lukashenkon eroa. Opposition mukaan pitkäaikainen presidentti väärensi viikko sitten pidettyjen vaalien tuloksen.

– Olen valmis ottamaan vastuun ja toimimaan kansallisena johtajana tänä aikana, Tsihanouskaja sanoi. Hänen mukaansa viikon jatkuneita protesteja olisi hyödynnettävä.
Entinen englanninopettaja on yksi johtavista presidentin vastaisista oppositiohahmoista.

Joukkoprotestit ovat tähän asti suurin haaste maata 26 vuotta itsevaltaisin ottein hallinneelle Lukashenkolle.

Tsihanouskaja kertoi viime viikolla paenneensa Liettuaan lastensa turvallisuuden vuoksi. Hän rupesi nopeasti julkaisemaan videoita, joissa kehotettiin jatkamaan hallituksen vastaisia mielenosoituksia.

Valtiontehtaiden työntekijät marssineet ulos

Levottomuudet ovat levinneet yhteiskunnan aloille, jotka tähän asti ovat pysytelleet lojaaleina presidentille. Suurien valtiontehtaiden työntekijät ovat marssineet ulos työpaikoiltaan ja jotkut poliisit, valtiollisen median journalistit ja eräs suurlähettiläs ovat kertoneet tukevansa protesteja.

Venäjä ilmoitti lauantaina, että presidentti Vladimir Putin on kertonut Lukashenkolle, että se on valmis tarvittaessa auttamaan Valko-Venäjää maiden sopiman sotilaallisen sopimuksen puitteissa. Kremlin mukaan Valko-Venäjään yritetään vaikuttaa ulkoa päin.

Venäjä seuraa tarkoin Valko-Venäjän tilannetta, koska sitä kautta kulkevat Venäjältä kaasuputket länteen. Moskova pitää Valko-Venäjää myös puskurivyöhykkeenä Natoa vastaan.

Liettua: Valko-Venäjällä sotaharjoitukset rajalla

Liettua kertoi maanantaina, että se ei reagoi Valko-Venäjän asevoimien sotaharjoitukseen, joka on käynnistynyt maiden välisen rajan tuntumassa. Nato-maa kertoi seuraavansa tarkasti Valko-Venäjän suunnitelmia lähettää alueelle lisäjoukkoja.

– Uskomme että harjoitus ei ole iso uhka kansalliselle turvallisuudellemme. Voin vakuuttaa, että Liettua ei reagoi millään tavalla, sanoi parlamentin kansallisen turvallisuuden ja puolustuksen komitean puheenjohtaja Dainius Gaizauskas Reutersin mukaan.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 17.8.2020 14.15

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti