Uutiset

Oppositiopuolueet: Keskustan ja kokoomuksen lehmänkaupat ja kabinettivehkeily pilanneet sote-uudistuksen.

Oppositiojohtajat, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ja vihreiden Touko Aalto syyttivät vahvasti hallituspuolueita, keskustaa ja kokoomusta lehmänkaupoista, kun eduskunta kävi keskustelua pääministerin ilmoituksesta sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) antoi eduskunnalle tänään ilmoituksen maakunta- ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen voimaantulon siirtymisestä vuoden 2021 alkuun.

Rinteen mielestä Ilman keskustan ja kokoomuksen lehmänkauppaa Suomessa olisi jo sote-uudistus valmiina. Lehmänkaupoilla oppositio tarkoittaa keskustan ja kokoomuksen sopimusta siitä, että maakuntauudistus ja sote-palvelujen valinnanvapaus etenevät yhdessä.

-Ilman lehmänkauppaa uudistuksen aikataulu ja asiasisältö eivät olisi menneet täysin sekaisin, Rinne painotti.

Vihreiden Touko Aalto sanoi hallituksen ryhtyneen suhmuroimaan sen sijaan, että olisi toteutettu suomalaisten palvelut turvaava uudistus.

-Syntyi keskustan ja kokoomuksen maakunnat mulle, markkinat sulle-lehmänkauppa. Ja siinä kabinettivehkeilyssä on syy sille, miksi keskustelemme tästä aiheesta jälleen nyt.

Rinne kiitti keskustelusta

Rinne kiitti pääministeri Sipilää siitä, että eduskunnan suuri sali sai mahdollisuuden keskustella sotesta, tosin hämmennyksen jälkeen. Sdp ja muu oppositio vaativat jo reilu viikko sitten pääministerin ilmoitusta.

-Toissa päivänä pääministeri sanoi, että harkinnassa on mitata hallituspuolueiden tuki luottamusäänestyksellä tiedonannon jälkeen.

Eilen tilanne muuttui jälleen ja pääministeri päätyikin – kaikkien hämmennykseksi – viikko sitten kieltämäänsä pääministerin ilmoitukseen, vaikka asia on täsmälleen samalla tavalla kesken valiokunnassa.

Rinne muistutti jälleen parlamentaarisen valmistelun tarpeesta.

-Viime vaalikauden lopulla pääsimme kaikkien eduskuntapuolueiden yhteisellä työllä lähelle valmista lopputulosta. Yhdessä rakentamamme malli olisi voitu korjata nopeasti tämän vaalikauden alussa – yhdessä.

Rinne syytti hallitusta kehnosta valmistelusta ja asiantuntijoiden lausunnoista piittaamattomuudesta.

-Hallitus viis veisaa uudistuksen alkuperäisistä tavoitteista, perustuslaista, asiantuntijoista, korkeimmasta hallinto-oikeudesta tai notifiointivaatimuksista.

Rinne epäili puheensa lopuksi hallituksen toimintakykyä. Hänen mukaansa soten viimeisimmän näytöksen jälkeen kylmä fakta on se, että Sipilän hallituksen toimintakyvystä ei ole paljon jäljellä.

Vihreiden Touko Aalto lupasi, että seuraava hallitus hoitaa sote-uudistuksen, jos tämä hallitus ei siihen pysty.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic