Uutiset

Oras Tynkkynen: "Naisjohtaja voisi olla vihreille valtti, koska maan hallitus miesvaltainen"

Kolme kautta eduskunnassa istunut vihreiden entinen kansanedustaja

Oras Tynkkynen

arvioi, että vihreiden puheenjohtajavaalissa sukupuolella on merkitystä.

– Etenkin vihreiden kaltaisessa tasa-arvopuolueessa moni miettii, olisiko nyt naisen vuoro. Pohdintaa käydään etenkin nykyisessä tilanteessa, jossa maan hallituksen kokoonpanosta selvä enemmistö on jälleen kerran miehiä ja jossa puolueiden puheenjohtajat ovat voittopuolisesti miehiä.

Naiseus voikin olla Tynkkysen mukaan nyt vihreille valtti.

– Vihreissä on niin pitkään painotettu tasa-arvoa kaikilla päätöksenteon tasoilla, että on luontevaa, että tätä pohditaan myös puheenjohtajakisassa. Olennaista on, että molemmat sukupuolet ovat tasapuolisesti edustettuna puolueen johtotehtävissä. Kun

Ville Niinistö

on ollut puolueen puheenjohtaja, niin meillä on ollut eduskuntaryhmän puheenjohtajana pitkään nainen.

Tynkkysen mukaan naiseus ei saa olla kuitenkaan itseisarvo.

– Miespuolisena feministinä vähän harmittelisin sitä, että jos on timanttinen ehdokas, jota pidetään parhaana tehtävänään ja hänet jätettäisiin sivuun vain sukupuolen takia.

Puheenjohtajakilpailuun

tänään ilmoittautunut kansanedustaja, vihreiden varapuheenjohtaja

Touko Aalto

sanoi päätöstä vahvistaneen myös sen, että Tynkkynen ja kansanedustaja

Outi Alanko-Kahiluoto

eivät lähteneet kisaan.

Tynkkynen on iloinen, että kisaan on ilmoittautunut monta erilaista ehdokasta.

– Se on tietenkin hyvä tilanne puolueen jäsenille, jotka päätöksen tekevät.

– Jos ehdokaspalettia arvioi, niin siellähän olisi tilaa kokeneemmille ehdokkaille, joilla olisi takana enemmän kuin puolikas eduskuntakausi. Mutta sellaista ei nyt taida näköpiirissä olla.

Ensimmäisen kauden kansanedustajan Touko Aallon lisäksi ehdokkaaksi ovat ilmoittautuneet niin ikään ensimmäisen kauden kansanedustajat joensuulainen vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja

Krista Mikkonen

, helsinkiläinen

Emma Kari

ja tamperelainen

Olli-Poika Parviainen

. Eduskunnan ulkopuolelta kisassa on mukana myös vihreiden varapuheenjohtaja, tutkija

Maria Ohisalo

. Lisääkin ehdokkaita voi vielä ilmoittautua. Ainakin ensimmäisen kauden kansanedustaja

Ozan Yanarin

kantaa odotetaan.

Tynkkynen ei ole vielä itse valinnut suosikkiaan.

– Kaikki varmasti selviytyisivät tehtävästä. Missään tapauksessa asetelma ei ole sellainen, että yksi ehdokas olisi pään mitan verran muita edellä kisassa. Sieltä voi erottua parin kolmen ehdokkaan kärkijoukko.

Tynkkysen

mielestä vihreiden pitää jatkaa työtä, jossa puolueesta rakennetaan entistä vahvemmin koko Suomen puolue.

– Kuntavaaleissa se toteutui hienosti, kun Vihreät eteni suurten kaupunkien lisäksi myös pienemmissä teollisuuskaupungeissa ja monissa aika maaseutuvaltaisissakin kunnissa.

Uuden puheenjohtajan keskeinen tehtävä on Tynkkysen mukaan myös valmistaa Vihreitä eduskuntavaaleihin ja hallitukseen siten, että Vihreät voisi olla yksi päähallituspuolue.

– Silloin on hyvä muistaa, että oppositiohengellä ei maata hallita. Jos on sellainen tilanne näköpiirissä kuin itse toivon, että Vihreät on seuraavassa hallituksessa, kannattaa punnita oppositiokauden sanomisia sitä vasten.

– Kun monipuoluedemokratiassa eletään, niin hallituksessa myös Vihreät joutuu tekemään kompromisseja. Seuraavassa hallituksessakin joutuu tasapainottamaan taloutta. Ne päätökset ovat vaikeita kenelle tahansa. Silloin kun arvioi nykyisen hallituksen toimia, kannattaa tämä asetelma pitää mielessä, että roolit voivat vaihtua hyvinkin nopeasti.

– Eri ihmisillä on eri tyylejä. Ei ole mikään salaisuus, että minun tyylini on ollut aina rauhallinen ja tasapainoileva. Siitä näkökulmasta perinteinen oppositioräyhääminen ei puhuttele minua. Oppositiossakin voi olla rakentava ja ymmärtää, että hallitus tekee vaikeita kompromisseja ja että hallitukselle jaetut pelikortit eivät välttämättä ole parhaat mahdolliset.

Tynkkynen toivoo, että kuka tahansa seuraava puheenjohtaja onkin, hän ajaisi rakentavaa ja ratkaisukeskeistä oppositiolinjaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic