Uutiset

Orpo: Äänestysprosentti on surullinen alku tälle uudistukselle – Marin torppasi kritiikin

Purra: En osaa itse nimetä tässä vaiheessa, mitä olisimme voineet tehdä toisin.
SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin (vas.), kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kautta aikain ensimmäisten aluevaalien tulosillassa Kuntatalolla.
SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin (vas.), kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kautta aikain ensimmäisten aluevaalien tulosillassa Kuntatalolla. Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Aluevaalien ääntenlaskentaa johtavan kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan kokoomus haluaa aitoja uudistuksia, kun sote-alueita aletaan rakentaa. Samalla hän painotti yhteistyön tärkeyttä.

–  Uhkana on todellinen sotku, jos alueilla ei saada yhteistä säveltä. Kokoomus tulee olemaan yhteistyöhaluinen, mutta me haluamme myös, että voimme aidosti uudistaa. Jos me tulemme ykkösenä maaliin, se on selvää, että meidän uudistusagendaa halutaan, hän sanoi Helsingin Kuntatalolla STT:lle.

Huolestuttavana hän pitää vaalien äänestysprosenttia.

–  Se on todella surullinen alku tälle uudistukselle. Se osaltaan valitettavasti kertoo siitä, että kansalaiset eivät riittävällä tavalla usko tähän malliin, hän sanoo.

–  Hallituspuolueiden tulee vakavasti tämä asia miettiä.

Hänen mukaansa kolmen suuren perinteisen puolueen menestys kertoo siitä, että uudistus on valtava asia, jossa korostuvat perinteiset politiikan teemat.

–  Olemme hyvin perinteisten poliittisten teemojen ympärillä – puhutaanko asiakkaan valinnanvapaudesta vai julkisen viranomaisen tietämyksestä, miten suhtaudutaan talouden pitoon. Se korostaa perinteisiä puolueita.

–  Vaikka joku yrittikin, tällä ei ole mitään tekemistä bensan hinnan tai maahanmuuton kanssa.

Marin: ”Otamme loppukirin eduskuntavaaleihin ja aiomme olla suurin”

Myös pääministeri ja SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin sanoi olevansa erittäin iloinen SDP:n kannatuksesta.

–  Olemme voittaneet gallupit ja parantaneet tulosta kuntavaaleista. Otamme nyt vuoden loppukirin ja olemme suurin puolue vuoden 2023 eduskuntavaaleissa, hän sanoi Kuntatalolla.

Hän sanoi olevansa huolissaan äänestysprosentista, mutta torppasi Orpon kritiikin siitä, että kyse olisi ollut kansalaisten uskon puutteesta nykymalliin.

–  Itse en tekisi tällaisia johtopäätöksiä. Mielestäni hallituspuolueiden vahva tuki näissä vaaleissa kertoo siitä, että hallituksen sote-uudistukselle on annettu tuki.

Marinin mukaan SDP:lle tärkeintä on erityisesti sosiaali- ja terveysalan henkilöstön jaksaminen. Myös hän painotti yhteistyön merkitystä.

–  Joka tapauksessa on selvää, että hyvinvointialueilla tarvitaan yhteistyötä, kuten kunnissa puolueet tekevät yhteistyötä.

Saarikko: Tulos on valtavan iloinen asia

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko iloitsi vaalituloksesta.

– Onnistuimme selkeästi kertomaan suomalaisille, mikä on vaalien tavoite ja mistä siinä on kysymys. Tämä on kolmen suuren joukkoon paluu keskustalta. Minusta tämä on vahva tuki keskustan lähipalveluita vahvistavalle linjalle, hän sanoo.

Hänen mukaansa tuloksesta ei voida vetää kuitenkaan suoria yhtymäkohtia hallituspolitiikkaan tai tuleviin vaaleihin. Samalla hän korosti Orpon tapaan yhteistyön tärkeyttä aluevaltuustoissa.

–  Asialista ja toimintakyky on se, mikä ratkaisee hallituksen toimivuuden. Se on selvää, että aluevaltuustojen yli puoluerajojen on pyrittävä yhteistyöhön.

Purra: ”Sote-vaalit eivät kiinnosta kannattajiamme”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran mukaan vaalituloksessa näkyy se, että sote-vaalit eivät kiinnosta perussuomalaisten kannattajia.

–  Me vastustimme tätä uudistusta ja näitä vaaleja loppuun saakka, koska tämä uudistus ei tule korjaamaan soten ongelmia, vaan tekee useita lisäongelmia, hän sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa kokoomus onnistui oppositiosta sanallistamaan uudistuksen paremmin kuin perussuomalaiset.

Olisitteko itse voineet tehdä kampanjassa jotain toisin?

–  Itsereflektiota pitää harjoittaa, mutta en osaa nimetä tässä vaiheessa mitään sellaista, mitä itse tai puoluejohto olisi voinut tehdä toisin. Olemme hartiavoimin painaneet töitä, Purra sanoi.

Uusimmat

Fingerpori

comic