Uutiset

Orpo arvioi verokinaa myrskyksi vesilasissa. "Emme aja suuria veronkevennyksiä, vaan sitä, ettei keneltäkään oteta enempää."

Keskustelu veroratkaisuista on yltynyt hallituksen budjettineuvottelujen alla. Oppositio syyttää kokoomusta suurituloisten verojen keventämisestä ja hallituskumppani keskusta on painottanut pientuloisten tilanteen parantamista ensi vuoden budjetissa. Osa ekonomisteja ei pidä verojen keventämistä noususuhdanteessa lainkaan tarpeellisena.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo tähdensi Oulussa järjestetyssä kokoomuksen ryhmäkokouksessa, että kokoomus ei aja suuria verokevennyksiä, vaan sitä, ettei keneltäkään oteta enempää veroja edelliseen vuoteen verrattuna.

– Ne ovat ihmisten rahoja, ja niitä pitää ottaa mahdollisimman vähän julkiseen käyttöön.

Orpo vetää hallituksen verotyöryhmää, jonka jäseniä ovat sinisten puheenjohtaja Sampo Terho ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.). Ryhmä on kokoontunut vasta kerran, mutta Orpo uskoo, että veropäätökset nuijitaan pöytään varsin nopeasti. Tällä viikolla ryhmä ei voi kokoontua ministeri Lintilän Thaimaan matkan vuoksi.

Orpon mukaan kyse on siitä, että kikyn vaikutusten kompensoimiseksi ensi vuoden budjettiin etsitään noin 300 miljoonan euron suuruisia verojen kevennyksiä. Orpo painottaa, että tarkoitus on tehdä veropoliittisesti neutraali ratkaisu. Valtion velkaa ei lisätä, vaan veroja kerätään lisää korottamalla haittaveroja.

Verojen keventäminen hoidettaneen usealla eri elementillä. Keskusta on ehdottanut muutoksia kunnallisveron perusvähennykseen, jolloin kevennyksiä olisi mahdollista kohdentaa pienituloisille. Keinoina voivat olla myös työtulovähennys ja asteikkojen tarkistus.

Orpo ei vielä halua ottaa kantaa, mistä elementeistä veroratkaisu solmitaan.

– Lintilän ja Terhon kanssa nämä on saatu sovituksi parin viime vuoden aikanakin.

Liikkumavara maatalouteen

Budjetin liikkumavaraa Orpo kuvaa varsin pieneksi. Kehysneuvottelujen perusteella käytettävissä olisi 100-150 miljoonaa euroa, mutta summa voi Orpon mukaan olla pienempikin.

– Budjettiriihen suurin kysymys on, mihin liikkumavara ohjataan.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen vakuutti Oulussa, että maatalouden toimintaedellytyksistä on välttämätöntä pitää huolta. On selvää, että budjetin liikkumavarasta iso osa menee maatalouden tukeen.

Kokoomus haluaa myös nopeasti helpottaa työperäistä maahanmuuttoa. Ainakin lupaprosesseja pitäisi nopeuttaa pikaisesti, mikäli hallituskumppanit eivät muuhun suostu. Erityisesti siniset ovat vastustaneet työvoiman ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan poistamista.

– Kotimaisten yritysten kasvu on joillakin aloilla jo täysin riippuvainen ulkomaisesta työvoimasta.

Tuettu hoivavapaa ensi vaalikaudella

Jokinen sanoi Oulussa, että kokoomus tavoittelee ensi vaalikaudella tuetun hoivavapaan toteuttamista.

– Haluamme tavoitella aitoa mahdollisuutta hoivavapaaseen työssäkäyville, jotka hoitavat läheisiään. Valtaosa ihmisistä joutuu elämänsä jossain vaiheessa tilanteeseen, jossa läheinen tarvitsee apua ja hoivaa.

Tuki olisi tarkoitettu tilanteeseen, jossa työntekijä hoitaa omaistaan tai läheistään tilapäisesti. Tuetun hoivavapaan hinta olisi 20-50 miljoonaa euroa vuodessa.

Jokinen korosti, että kokoomus tekee vain vastuullisia ehdotuksia, eikä heittele miljardilingolla katteettomia lupauksia sinne ja tänne.

Oppositiojohtajia, sdp:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä ja vihreiden puheenjohtajaa Touko Aaltoa Jokinen kuvasi Veli Huiluksi ja Veli Viuluksi, jotka eivät kanna huolta tulevaisuudesta. Kokoomus sen sijaan on Jokisen mukaan kolmen pienen porsaan Veli Ponteva, joka rakentaa Suomi-taloa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti