Uutiset

Orpo ei halua kaavamaista hoitajamitoitusta lakiin: ehdottaa parlamentaarista valmistelua vanhuspalvelulain parantamiseksi

Kokoomus jäi ainoana puolueena vastustamaan hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo haluaa, että seuraava hallitus uudistaa vanhuspalvelulain. Kuva: Mauri Ratilainen/arkisto

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ei halua vanhustenhoidon kaavamaista hoitajamitoitusta lakiin, vaikka kaikki muut puolueet ovat asettuneet sitä kannattamaan. Nykyinen hoitajamitoitus on suositusluonteinen.

Vanhusten hoidon ongelmien ratkaisemiseksi Orpo ehdottaa parlamentaarista, kaikista puolueista koostuvaa työryhmää, joka alkaisi valmistella vanhuspalvelulain uudistamista. Hän perusteli tätä sillä, kaikki keskeiset puolueet ovat olleet hallitusvastuussa ja ovat nyt samalla asialla.

– Haetaan työryhmän kautta pohjaa seuraavan hallituksen työskentelylle, jossa yhteiseen huoleen vanhusten hoidosta löydetään ratkaisu.

Orpon mukaan kaikilla puolueilla on halua vahvistaa vanhuspalvelulakia. Kokoomus on ottanut esille hoivatakuun, mutta ongelmat eivät hänen mielestään ratkea sillä, että lakiin kirjataan hoitajien ja hoidettavien suhdeluku desimaalilla.

Koska vanhukset tarvitsevat hyvin erilaista hoitoa, hoitajamitoitusta ei voi Orpon mukaan määritellä kaavamaisesti desimaaliluvulla.

– Arvioinnin pitää lähteä ihmisen henkilökohtaisesta hoidon tarpeesta ja laadusta. Tämän tulee olla hoitajamitoituksen kriteeri, eikä jokin kaavamainen desimaaliluku.

Laiminlyönnit raivostuttavat

Orpo sanoo olevansa raivostunut viime aikoina paljastuneista vanhusten hoidon laiminlyönneistä. Niihin pitää hänen mielestään ehdottomasti puuttua.

– En hyväksy, että yritys tekee voittoa sillä, että jättää vanhuksen hoitamatta. Lailla pystytään tekemään paljon, mutta siellä, missä laki loppuu, alkavat yhteiskuntavastuu, yritysvastuu ja tuottajavastuu.

– Jos yritys rikkoo sopimusta, se pitää sanktioida niin lujaa, että se tuntuu. Ottaa rahat pois tai, jos laiminlyönnit jatkuvat, ottaa toimilupa pois.

Orpon mukaan vanhusten hoidon ongelmat ovat syy, miksi sote-uudistus pitää tehdä.

– Sen avulla saadaan vahvemmat palvelujen järjestäjät, jotka osaavat tehdä hyviä ostopalvelusopimuksia.

Nykyisin vastuu vanhusten palveluista on kunnilla.

– Kansanedustajista varmaan yli puolet on kunnanvaltuutettuja. Luultavasti jokainen heistä on ollut tekemässä ulkoistussopimuksia, koska sote-palvelut eivät toimisi päivääkään ilman yksityisen ja kolmannen sektorin apua, Orpo sanoi.

Hän painotti, että iso osa sosiaali- ja terveysalan yrityksistä toimii moitteettomasti ja tuottaa jopa parempaa laatua ja tehokkuutta kuin julkinen puoli.

Uusimmat

Fingerpori

comic