Uutiset

Orpo: ”En lähde huutokauppakilpailuun päivähoidosta” – kokoomus ei kannata yli 60-vuotiaiden työttömien eläkerysäystä

Tampere, Lännen Media

Valtiovarainministeri

Petteri Orpo

(kok.) vastaa perussuomalaisten puheenjohtajan

Timo Soinin

esitykseen, jonka mukaan päivähoitomaksujen korotuksen peruminen sopii perussuomalaisille, jos se rahoitetaan korottamalla ylempää pääomatuloverokantaa 34 prosenttiyksiköstä 35:een. Ylempää pääomatuloveroa peritään pääomatuloista 30 000 euroa ylittävältä osalta.

– En halua lähteä päivähoitoasiassa huutokauppaan. Haluan peilata kaikkia asioita työllisyyteen ja työllistymisen parantamiseen. Haluan, että asiat katsotaan kokonaisuutena hallituspuolueiden kesken. En halua käydä julkista huutokauppaa, Orpo sanoo Lännen Medialle Pirkanmaan kokoomuksen yleisötilaisuudessa lauantaina iltapäivällä.

Pidättekö edelleen siitä kiinni, että kokoomuksen tavoitteena on budjettiriihessä päivähoitomaksujen korotuksen peruminen?

– Meidän tavoitteenamme on löytää päivähoitokysymykseen hyvä ratkaisu, joka kannustaa ottamaan työtä vastaan ja ottaa huomioon lapsiperheiden tilanteen. Odotan, että istumme hallituspuolueiden kesken neuvotteluihin ja sovimme kokonaisuudesta, jonka keskeinen asia on työllistyminen ja sitä kautta talouskasvu ja palvelujen turvaaminen. Julkinen huutokauppa ei auta tässä yhtään. Päivähoitoasia jäi keväällä auki, ja se pitää käydä läpi nyt.

Korotukset osuisivat Orpon mukaan kipeästi keskituloisiin lapsiperheisiin.

– Sekin on näkökulma, minkä takia asia pitää arvioida. Kyse ei ole yksinomaan erityisen hyvätuloisten maksujen korotuksista, vaan ne osuisivat keskelle, mutta yhtään enempää en jatka huutokauppaa julkisesti.

Orpo: Yli 60-vuotiaiden työttömien päästäminen kerralla eläkkeelle olisi mahdoton sääntö

Perussuomalaiset esittää, että pitkään työttöminä olleet yli 60-vuotiaat päästetään kertaratkaisulla eläkkeelle.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei kannata esitystä, koska hän pitää sitä mahdottomana toteuttaa.

– En usko sääntöön. Haluan, että pitkäaikaistyöttömiin ja vanhempiin ikäluokkiin ei suhtauduta kuin eläkkeellä oleviin, vaan että heitä todella autetaan takaisin työelämään ja että heihin ollaan aktiivisesti yhteydessä. Heitä ei saa unohtaa. Kun on ihmisiä, jotka todella ovat menettäneet työkykynsä ja joista tiedetään, ettei heillä ole paluuta työmarkkinoille, niin heidän kohdallaan eläkeratkaisuja pitää pystyä tekemään.

– Mutta ei tällaista sääntöä voi tulla. Mielestäni se ei ole järkevä, koska sitten tulee taas seuraava ikäluokka ja sitten seuraava. Sääntö ei vain toimisi, Orpo sanoo.

– Vaikka sanoinkin nyt aika tiukasti `ei`, niin esitysten ampuminen alas ei ole sinänsä kovin rakentavaa. Muuten meillä ei ole paperilla mitään. 72 prosentin työllisyysaste on hallitukselle kaikki kaikessa. Jos pääsemme siihen, saamme saman tien julkisen talouden parempaan jamaan ja ihmisiä pois köyhyydestä. Saamme turvattua palvelut, eikä meidän tarvitse tehdä enää leikkauksia. Maali pitää pitää mielessä sen sijaan, että järnätään keinoista, Orpo painottaa Lännen Medialle.

Työn perässä liikkuville ehkä lisää verottomia päivärahoja

Valtiovarainministeriössä selvitetään Orpon mukaan parhaillaan, voisivatko työnantajat maksaa nykyistä löyhemmin perustein verottomia päivärahoja työntekijöille, jotka liikkuvat työpaikan perässä kotoaan pitkiä matkoja.

– Työvoiman liikkuvuuden edistäminen on tärkeätä, koska meillä on paljon avoimia työpaikkoja. Selvitämme, olisiko päivärahojen maksaminen yksi ratkaisu, joka edistäisi työvoiman liikkuvuutta, Orpo toteaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti