Uutiset

Orpo: Hallitusohjelma on hiekalle rakennettu, sillä talouden kestävä pohja puuttuu

Päätösvalta ulkoistetaan selvittäjille ja työmarkkinajärjestöille, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvostelee.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuvailee uutta hallitusta selvityshallitukseksi. Kuva: Joel Maisalmi/arkisto
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuvailee uutta hallitusta selvityshallitukseksi. Kuva: Joel Maisalmi/arkisto

Hallitusohjelma on kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mielestä kuin hiekalle rakennettu hulppea huvila. Toiveajatteluun perustuva talouskuva ja työllisyystoimien ulkoistaminen tarkoittavat hänen mukaan sitä, että hallitusohjelmalta puuttuu pohja ja päätösvalta ulkoistetaan selvittäjille ja työmarkkinajärjestöille.

– Talouden kestävä pohja puuttuu. Nyt suomalaisten verotus kiristyy ja valtion velanotto uhkaa kasvaa. Hallitus suunnittelee noin 1,2 miljardin euron pysyviä menolisäyksiä, mutta summa ei tule riittämään, jos kaikki hallitusohjelmassa mainittu aiotaan toteuttaa, Orpo sanoo.

Hän korostaa, että vain työ ja yrittäjyys tuovat yhteiseen kassaan niitä veroeuroja, joilla hyvät asiat rahoitetaan.

– Nyt kuitenkin työllisyyttä lisäävät uudistukset loistavat poissaolollaan. Vanhoja toimia perutaan, mutta tilalle ei tarjota uusia. Kaikenlaista selvitetään ja edistetään, mutta konkretia puuttuu.

Orpo sanoo, että esitetyillä toimilla ei saada työllisyyttä nousemaan ja lupauksia rahoitettua.

– Hallitus yrittää silmänkääntötemppua, jossa yksittäisiä vaalilupauksia rahoitetaan myymällä valtion omaisuutta kolmella miljardilla eurolla.

Keskiluokka maksajaksi

Orpo on pettynyt siihen, että työvoiman saatavuusharkintaa ei helpoteta. Työllisyysnäkökulma on unohdettu myös perhevapaiden ja sosiaaliturvan uudistuksissa eikä reilu paikallinen sopiminen etene koskemaan kaikkia työntekijöitä ja yrityksiä.

Orpon mukaan hallitus laittaa keskiluokan maksamaan vaalilupaukset.

– Periaate kiristää haittojen ja päästöjen verotusta on hyvä. Samassa suhteessa pitäisi kuitenkin keventää työn verotusta. Nyt kevennykset jäävät kiristyksiin verrattuna hyvin pieniksi. Työssäkäyvien kukkarosta otetaan entistä enemmän, Orpo sanoo.

Hänen on vaikea ymmärtää lapsiperheiden ja ikääntyneiden arkea helpottavan kotitalousvähennyksen heikentämistä. Vähennyksellä olisi iso merkitys, jotta pientaloasujalla on varaa lisätä talonsa energiatehokkuutta tai korjata katto.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisessa tulisi Orpon mukaan keskittyä hallinnon sijaan ihmisten palveluiden parantamiseen.

– Hallitusohjelma sisältää hyviä kirjauksia ja tavoitteita sosiaali- ja terveyspalveluiden sisällön kehittämisestä. Ihmisten palvelut seuraavan neljän vuoden aikana eivät parane, jos samaan aikaan keskitytään uusiin rakenteisiin, hallintoon ja veroihin.

– Emme tarvitse uutta hallintoa, uusia veroja tai uusia vaaleja. Kokoomus esittää, että palveluita olisi lähdetty kehittämään nykylainsäädännön pohjalta. Näin ihmisten palveluita olisi heti päästy parantamaan.

Kiitosta esiopetuksesta ja ilmastotoimista

Orpo kehuu hallitusohjelmaa siitä, että seuraavalla kaudella on tarkoitus jatkoselvittää esiopetuksen pidentämistä kaksivuotiseksi. Kokoomus olisi kuitenkin pidentänyt esiopetuksen jo aiemmin tänä vuonna tehdyn Opetushallituksen selvityksen pohjalta.

– Nyt aika kuluu selvittelyyn, ei vaikuttaviin koulutustoimenpiteisiin.

Myös ilmasto- ja energiapolitiikan päätavoitteet ovat Orpon mukaan pääpiirteissään hyviä, mutta linjatut toimet eivät luo realistista polkua tavoitteiden saavuttamiseksi.

– Hiilineutraaliustavoite 2035 ei ole realistinen kirjatuilla toimenpiteillä. Liian moni keskeinen asia on jätetty selvitystilaan.

– Ohjelmasta paistaa läpi, että kauniista ajatuksista huolimatta ei ollut rohkeutta linjata tarvittavan tasoisia konkreettisia toimia, kuten turpeen käytön lopettamista. Turpeen energiakäytölle ei laitettu selkeää takarajavuotta, vaan pelkkä kirjaus, että käyttö puolitetaan 2030 mennessä.

Uusimmat

Fingerpori

comic