Uutiset

Orpo käänsi vanhuskeskustelun sote-uudistukseen – kunnat ovat epäonnistuneet, tarvitaan vahvat palvelujen järjestäjät

Opposition ryöpytyksen kohteeksi joutunut kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo muistutti, että kunnat ovat liian heikkoja palvelujen järjestäjiä ja siksi tarvitaan sote-uudistus.
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo selvitti kokoomuksen kantaa hoitajamitoitukseen eduskunnan välikysymyskeskustelussa. Kuva: Joel Maisalmi

Sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin arvosteli vahvasti kokoomusta eduskunnan välikysymyksessä vanhusten hoidon tilasta. Marin piti epäkunnioittavana tapaa, jolla valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on vanhustenhoidosta puhunut.

– Lillukanvarsista ja desimaaleista puhuminen on loukkaavaa suomalaisia ikäihmisiä, heidän omaisiaan sekä kaikkia vanhustenhoidon ammattilaisia kohtaan, Marin sanoi eduskunnan välikysymyskeskustelussa.

Orpo puolustautui vahvasti ja muistutti, että vanhustenhoidossa tehdään lähimmäisenrakkauden työtä raskaissa olosuhteissa yksityisellä ja julkisella sektorilla. Se työ ei ole Orpon mukaan mikään lillukanvarsi.

Orpon mukaan on sietämätöntä, että jos verovaroin saa tehtäväkseen hoitaa vanhusten palveluita, laiminlyö ne ja jättää vanhukset heitteille tai laiminlyö sen, mitä on palkattu tekemään.

– Sitä pitää valvoa ja se pitää sanktioida. Pitää ottaa rahat pois tai toimilupa pois, jos homma ei muutu. Tämä asia pitää laittaa kuntoon ja siksi oikeusministeriössä on jo lähdetty selvittämään lainsäädäntöpohjaa, jolla sanktioita tulee.

Sote-lait saatava maaliin

Orpo käänsi välikysymyskeskustelun vahvasti hallituksen tekeillä olevaan sote-uudistukseen. Orpo muistutti, että kunnat ovat vastuussa lakisääteisistä palveluista.

– Kunnat ovat epäonnistuneet tässä, kunnat ovat liian heikkoja, niillä on liian vähän osaamista, liian vähän kykyä nykyisessä järjestelmässä vastustaa sitä, että kunnat joutuvat ulkoistamaan toimintojaan. Näin on tehty kaikkien täällä olevien puolueiden toimesta.

Opo painotti, että tarvitaan vahvat järjestäjät, joilla on voimaa ja osaamista tehdä ostopalveluja ja valvoa.

– Uskaltaako joku sanoa, että nykyjärjestelmä on hyvä. Nyt pitää saada sote-lait maaliin.

Uusimmat

Fingerpori

comic