Uutiset

Orpo käyttäisi kolmen miljardin investointirahat ratoihin ja korkeakouluihin – " Ei kannattaisi ripotella vaalilupauksiin"

Kokoomus tekisi myös tulevaisuusinvestointeja, jos se olisi hallituspuolue. Orpon mukaan kokoomus käyttäisi kolmen miljardin potista kaksi miljardia raideyhteyksiin ja yhden miljardin korkeakoulujen pääomittamiseen.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi Turussa, että kokoomus aikoo esitellä työllisyyspaketin keskiviikkona. Taustalla varapuheenjohtaja Antti Häkkänen. Kuva: -
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi Turussa, että kokoomus aikoo esitellä työllisyyspaketin keskiviikkona. Taustalla varapuheenjohtaja Antti Häkkänen. Kuva: -

– Hallitus käyttää investointirahat vaalilupausten kattamiseen, pysyvien budjettimenojen lisäämiseen. Hyvin harvoista menoista voi sanoa, että ne ovat tulevaisuuteen kasvua ja työllisyyttä tuovia, entinen valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri
Orpo sanoi kokoomuksen puoluejohdon kokouksessa Turussa tänään.

Hallitus päättää ohjelmansa mukaisesti maksimissaan kolmen miljardin kertaluonteisista investointimenoista syyskuun budjettineuvotteluissaan.

Kokoomuksella on selvät suunnitelmat, mihin investointirahat pitäisi laittaa

– Käytettäisiin kaksi miljardia suuriin raideyhteyksiin, päärataan, Turun tunnin junaan ja itäyhteyteen. Ne ovat suuria ilmastoystävällisiä ratkaisuja, jotka parantaisivat työvoiman liikkuvuutta.

Viime hallituksen aikana perustettiin hankeyhtiö Pohjolan Rautatiet Oy ratahankkeita varten. Valtio pääomitti ratayhtiötä Nesteen osakkeille. Pohjolan Rautatiet myi Nesteen osakkeet ja sai niistä 105 miljoonaa euroa. Orpo jatkaisi ratayhtiön pääomittamista kahdella miljardilla eurolla.

– Hankeyhtiöt ovat oikea tapa toimia, niissä kukaan ei ole myymässä kenellekään mitään. Ne ovat valtion ja kaupunkien omistamia yhtiöitä, jotka voivat hankkia rahoituksen muualta. Nykyhallitus ei ole ymmärtänyt, mistä hankeyhtiöissä on kyse. Sillä ei ole mitään tekemistä yksityistämisen kanssa.

Kaikkien kolmen raideyhtiön yhteenlaskettu investointisumma on yli 10 miljardia euroa.

Realismi vastaan sdp:lle ja vihreille

Yhden miljardin investointirahoista kokoomus käyttäisi korkeakoulujen pääomittamiseen.

– Käytännössä miljardi siirrettäisiin yliopistoille ja ammattikorkeakouluille ja ne voisivat käyttää sen tuottoa oman toimintansa kehittämiseen.

Viime kaudella kokoomus oli mukana hallituksessa, joka teki isoja koulutusleikkauksia. Orpon mukaan jokainen leikattu euro tuntui pahalta, mutta se tehtiin siinä ajassa.

– Alussa jouduttiin tekemään isoja leikkauksia kaikkeen, myös koulutukseen. Vuonna 2017 kelkka saatiin kääntymään ja ryhdyttiin palauttamaan pala kerrallaan rahoja koulutukseen ja sivistykseen, mutta ei pystytty kompensoimaan kaikkea sitä, mikä meni.

Orpon mukaan realismi on tullut vastaan vihreille ja demareille, kun ne menivät hallitukseen. Koulutukseen on luvassa 200 miljoonaa euroa, vaikka vihreät lupasivat ennen vaaleja miljardi euroa koulutukseen.

– Vihreillä oli neljä vuotta jatkuvaa lyömistä koulutuslupauksen pettämisestä. He puhuivat koulutuksen kunnianpalautuksesta ja miljardista eurosta koulutukseen. Missä se on?

Orpo uskoo kannatuksen nousevan

Kokoomuksen kannatus mielipidemittauksissa on ollut 16-17 prosentin välillä eli käytännössä sama kuin kevään eduskuntavaaleissa. Puolueen puheenjohtaja, Petteri Orpo uskoo, että suunta on ylöspäin.

– Meillä on vankka kannattajakunta. Nyt odotetaan sitä, millaista oppositiopolitiikkaa kokoomus alkaa tehdä ja millaisia esityksiä meiltä tulee Suomen uudistamiseksi.

Keskiviikkona kokoomus esittelee työllisyyspaketin, joka on Orpon mukaan yksityiskohtainen ja esityksien perässä on lasketut, todennetut työllisyysvaikutukset. Paketin avulla yksityiselle sektorille pitäisi saada syntymään 60 000 uutta työpaikkaa.

– Syksy tulee näyttämään sen, mihin suuntaan mennään ja uskon, että kannatuksessa tullaan menemään ylöspäin.

Ensin työt ja sitten katsotaan tuloksia.

Uusimmat

Fingerpori

comic