Uutiset

Orpo kiistää Nurmen kirjan väitteitä – sai tietää eroavista perussuomalaisista "maanantain kintaalla"

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kiistää, että olisi jo alkuvuonna päättänyt, ettei kokoomus olisi valmis jatkamaan hallituksessa Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa.

Tiistaina julkaistussa politiikan toimittaja Lauri Nurmen kirjassa Perussuomalaisten hajoamisen historia kerrotaan, että Orpo olisi tammikuussa päättänyt, ettei kokoomus ja Halla-ahon perussuomalaiset mahdu samaan hallitukseen.

-Kokoomus ei voi tietenkään olla mukana arvojensa vastaisessa politiikassa, Orpo totesi useissa haastatteluissa alkuvuonna 2017.

Nurmen lähde kertoo kirjassa, että Orpon useissa haastatteluissa toistama fraasi tarkoitti käytännössä sitä, ettei hallitusyhteistyötä jatkettaisi.

Tiistaina ennen eduskunnan täysistuntoa Orpo kiistää väitteen.

-Ei pidä paikkansa. Palauttelin vielä mieleen, ja maaliskuussa olin sanonut, että jos perussuomalaisten puheenjohtaja vaihtuu, niin sitten mennään ihan normijärjestyksessä ja katsotaan, mikä on hallituksen jatko. Aivan, kuten tehtiin silloin (Jyrki) Kataisen vaihtuessa (Alexander) Stubbiinkin, Orpo sanoi.

Hän kuitenkin toteaa, että kokoomuksessa käynnistettiin keskustelut erilaisista vaihtoehdoista, kun alkoi näyttää siltä, että Halla-aho voisi tulla valituksi perussuomalaisten johtoon. Keskustelut olivat Orpon mukaan ”hyvinkin perusteelliset”.

-Meillä oli hyvä valmius, kun puoluekokousviikonloppu tuli.

-Se, että johto vaihtui kokonaan, oli yllätys. Samoin se, että he päätyivät tähän irtaantumiseen. Se tieto tuli maanantain kintaalla tämän puoluekokouksen jälkeen, ja silloin teimme vasta lopullisen päätöksen suhtautumisestamme, hän sanoi.

Perussuomalaisten puoluekokous alkoi lauantaina 10. kesäkuuta, ja puolueen eduskuntaryhmä hajosi seuraavana tiistaina kesäkuun 13:ntena.

Orpo jatkoi, ettei hänellä ole paljon sellaista lisättävää tapahtumien kulkuun, mitä hän ei olisi jo kertonut.

Orpo: Keskustelut koskivat Soinin poisjääntiä

Kirjassa Nurmi toteaa myös, että kokoomuksen ja keskustan johtoelinten välillä käytiin keskusteluja molempien puolueiden eduskuntaryhmien vahvistamisesta loikkareilla. Myös tästä Orpo on eri mieltä.

-Olemme keskustelleet erilaisissa politiikan pöydissä siitä, mitä seuraa, jos Soini jää pois. Erilaisia spekulaatioita oli ilmassa, että perussuomalaisia saattaisi loikata jotenkin. Mutta se, mitä tapahtui, ja jos sitä olisi pyrkinyt käsikirjoittamaan, niin olisi täytynyt olla taitava. Ei minulla olisi tullut mieleenkään, sanoi Orpo.

Lännen Media tapasi tiistaina myös ulkoministeri Timo Soinin (sin.). Soini antaa Nurmelle kirjassa laajan haastattelun, eikä hän ollut halukas kommentoimaan enempää.

Soini: ”Antaa tulla lisää tarjouksia”

Kirjassa Soini kuitenkin väläyttää mahdollisuutta sille, että hän asettuisi ehdolle vuoden 2019 eduskuntavaaleihin.

-Tässä nyt tuntuu kelpaavan joka paikkaan. Kelpaisi siniseksi, kelpaisi europarlamenttiin, pankkiiriksikin kai kelpaisi ja Lontooseen muutenkin. Antaa vaan tulla lisää tarjouksia, se on kiva, että johonkin kelpaa, Soini kuittasi eduskunnassa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic