Uutiset

Orpo kritisoi valtiokeskeistä ja suljettua kriisinhoitoa – "Hallitus ei ota yksityistä sektoria mukaan ongelmanratkaisuun ja oppositiota vain informoidaan"

Petteri Orpon mukaan koronakriisin hoitaminen ei voi olla valtiokeskeistä, kun kyseessä on koko Suomen yhteinen ponnistus. Jo nyt on käynyt hänen mukaansa selväksi, että jälkihoidossa on hyvin vaikea löytää yhteistä näkemystä.
Petteri Orpo olisi valmis avaamaan ravintolat jo ennen 1. kesäkuuta, jos se asiantuntijoiden ja infektiotilanteen mukaan olisi mahdollista. Kuva: Arttu Laitala
Petteri Orpo olisi valmis avaamaan ravintolat jo ennen 1. kesäkuuta, jos se asiantuntijoiden ja infektiotilanteen mukaan olisi mahdollista. Kuva: Arttu Laitala

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kritisoi kovin sanoin hallituksen valtiokeskeistä toimintatapaa koronakriisin hoitamisessa, jossa yksityistä sektoria ei päästetä edes puheille.

Lisäksi opposition suuntaan näyttää siltä, että hallitus ei tee asioita yhdessä – Orpon mukaan hallitus vain informoi.

– Saan paljon viestiä siitä, että yksityinen sektori, elinkeinoelämä, kunnat ja kaupungit haluaisivat olla valmistelemassa päätöksiä ja tuomassa oman voimansa ongelmanratkaisuun, mutta ne eivät pääse mukaan, Orpo toteaa Lännen Medialle.

Orpon mukaan kyse ei ole siitä, että kielletään yhteistyö, vaan hallitus ei vain ota vastaan. Yksityisellä sektorilla olisi hänen mukaansa valtava intressi saada yhteiskunta auki ja se tarjoaa apuaan.

– Yhteistyölle esimerkiksi testaamisessa ei saa olla mitään ideologisia esteitä. Toiminta ei voi olla valtiokeskeistä, kun kyseessä on koko Suomen yhteinen ponnistus.

Orpon mukaan esimerkiksi suojaväline- ja testaushankinnoissa jo nähtiin, että hallitus ei keskustele yksityisen puolen kanssa vaan tekee itse.

”Jälkihoidossa on hyvin vaikea löytää yhteistä näkemystä”

Orpo korostaa, että oppositio on asettunut hallituksen tueksi kriisissä ja tukee sitä edelleen, että kriisi kukistetaan.

– Korona ei ole hallitus-oppositioasia, niin olemme sanoneet alusta saakka. Mutta on päivänselvää, että hallitus ei ota oppositiota mihinkään valmisteluun mukaan.

Jo nyt on käynyt Orpon mukaan selväksi, että jälkihoidossa on hyvin vaikea löytää yhteistä näkemystä.

– Tuntuu jo nyt, että vasemmistohallituksen ja kokoomuksen näkemyserot ovat suuria siitä, mitä koronan jälkeen pitäisi tehdä. Ainakin sillä perusteella, mitä nyt on hallituksesta kuultu.

Erot säteilevät todennäköisesti loppukesän budjettiriiheen, jonne kokoomus valmistelee omia esityksiä.

Jälkipyykin aika on Orpon mukaan silti myöhemmin. Hänen mukaansa kokoomus käyttää kaiken huomionsa kysymykseen, miten Suomi selviää.

– Ei luultavasti edes ymmärretä, kuinka hirvittävät taloudelliset ja henkiset vauriot tästä syntyy joka päivä.

”Hallitukselta on pakko tulla nyt konkreettisia ohjeita”

Yle uutisoi tiistaina, että hallitus esittää ravintoloille tukea kiinteisiin kuluihin ja palkkamenoihin. Orpon mukaan hallitus on oikeilla jäljillä, kun tukea annetaan akuuttiin kassakriisiin.

Orpo vaatii, että ravintolatuki pitää hoitaa nyt heti kuntoon. Hän kertoo, että ei osaa sanoa, miksi tuesta ei ole saatu päätettyä, vaikka sulkua on kestänyt jo kuukauden.

– Oletan, että kyse on riidasta, mutta ei hallituksen sisällä ole varaa riidellä. Nyt pitää pelastaa yrityksiä ja työpaikkoja.

Orpon mukaan on tärkeää, että tuen on vastattava kohtuullista korvausta menetyksistä. Tuki pitää olla suhteutettuna yrityksen tappioihin.

Lisäksi ravintolayritykset tarvitsevat toivon polun. Orpo esittää, että hallitus laatii pikaisesti suunnitelman, mitä ravintoloiden avaaminen 1.6. tarkoittaa.

– On pakko tulla konkreettisia ohjeita, koska niitä ei vielä ole ollut.

Orpo olisi valmis avaamaan ravintoloita jo toukokuussa

Petteri Orpo olisi valmis avaamaan ravintolat jo ennen 1. kesäkuuta, jos se asiantuntijoiden ja infektiotilanteen mukaan olisi mahdollista.

– Alueellisesti ja hallitusti ravintoloita voitaisiin avata ennen kesäkuun alkua viranomaisohjeita noudattaen. Kuukausikin on nyt hirveän pitkä aika.

Orpo vaatii, että hallitus aloittaa välittömästi valmistelun, miten ja millä aikataululla ravintolat saadaan pikkuhiljaa auki.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoi tiistaina, että puolueelle on tärkeää se, että kahviloista ja ravintoloista ainakin osa voitaisiin avata mahdollisimman nopeasti.

– On iso ero siinä, puhutaanko pienestä pikkupubista kylällä vai suurista ruokaravintoloista ja yökerhoista, Kurvinen totesi.

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi pitää päätöstä ravintoloiden asteittaisesta avaamisesta hyvin yleisluontoisena.

– Siitä on vaikea tehdä johtopäätöksiä, millä edellytyksillä ravintolat avataan.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti