Uutiset

Orpo matalapalkkatöistä: ”Työn vastaanottamisen pitäisi olla kannattavaa”

Ensi vuoden budjettia on valmisteltu mollivoittoisessa sävyssä valtiovarainministeriön sisäisessä riihessä, valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja

Petteri Orpo kertoi Espoossa Moisniemessä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

– Kun katsotaan Suomen ulkopuolelle, niin sieltä ei ole näköpiirissä sellaista talouskasvua, joka auttaisi heti viennistä riippuvaista Suomea.

– Työtuntien määrä on kasvanut ja muun muassa rakennusalalta tulee positiivisia viestejä. Tämä kotimarkkinakysyntä ei riitä siihen, että olisi ylimääräistä pelivaraa.

Orpo: työllisyys on kohtalonkysymys

Orpo kertoi valtiovarainministeriön sisäisen budjettiriihen päälinjoista. Hän kuvasi työllisyyttä kohtalonkysymykseksi. 72 prosentin työllisyysastetavoite on hänen mukaansa vielä kaukana.

– Jos emme onnistu työllisyyden parantamisessa, niin sitten on leikkausten tie. Minä en sitä halua.

Työllisyyskysymyksen osalta hallituksessa valmistellaan toimenpiteitä budjettiriiheen.

– Yksi iso kysymys on, että työttömyydestä aiheutuviin kuluihin käytetään yli 6 miljardia, niin miten tätä melko passiivista rahaa voisi enemmän muuttaa aktivoivaksi rahaksi.

Orpolta kysyttiin, että pitäisikö suomalaisten olla valmiita ottamaan vastaan matalapalkkaisempia töitä työllisyyden parantamiseksi.

– Toivoisin, että mahdollisimman moni suomalainen saisi työpaikan. Siihen liittyy se, että työn vastaanottamisen pitäisi olla kannattavaa ja kannustavaa. Suuri ongelma on, ettei matalapalkkaisia töitä kannata ottaa vastaan, koska tuloloukut aiheuttavat sen, että käteen jää vähemmän, jos ottaa työn vastaan. Oleellista on, että työn vastaanottaminen olisi kannattavaa.

Keskustan Saarikko: vesirokkorokote rokotusohjelmaan budjettineuvotteluissa

Vesirokkorokote pitäisi saattaa kansalliseen rokotusohjelmaan valtion budjettineuvotteluissa, sanoo hallituspuolue keskustan kansanedustaja Annika Saarikko.

Saarikko on eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen. Hänen mukaansa päätös vesirokkorokotteesta olisi rahamäärällisesti alle 10 miljoonan euron luokkaa. Tähän valtiovarainministeriön pitäisi myöntää lisäraha.

– Tiedän, että sen rahan löytäminen ei ole helppoa, mutta se on asia, jonka kanssa toivon, että hallitus ponnistelee, hän kommentoi.

Saarikko perustelee rokoteasian tärkeyttä sen kansantaloudellisella vaikutuksella sekä viimeaikaisessa julkisessa keskustelussa esillä olleella rokotevastaisuudella. Saarikko haluaisi budjettineuvotteluissa esiin myös opiskelijoiden siirtymisen yleisen asumistuen piiriin, mistä sovittiin kehysriihessä.

Perussuomalaisten Slunga-Poutsalo: tuloveronkevennysten pitää painottua keski- ja pienituloisille

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kommentoi Lännen Medialle puolueensa budjettitavoitteita lyhyesti sähköpostitse. Hänen mukaansa tarvitaan ”lisää toimenpiteitä työttömyyden ja pitkäaikaistyöttömyyden torjuntaan.”

– Katsomme myös, että tuloveronkevennysten pitää painottua keski- ja pienituloisille, hän toteaa.

Slunga-Poutsalo uskoo, että kaikesta päästään budjettineuvotteluissa sopuun, sillä kaikki hallituspuolueet ovat ilmaisseet työttömyyden torjunnan ykköstavoitteeksi.

Valtiovarainministeriön sisäinen budjettiriihi on kaksipäiväinen. Neuvottelut jatkuvat vielä torstaina, jolloin esitellään VM:n budjettiehdotus. Sen jälkeen ehdotuksesta neuvotellaan eri ministeriöiden kanssa 17.–18.8. Koko hallituksen talousarvioneuvottelu eli budjettiriihi järjestetään Kesärannassa 31.8. ja 1.9.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti