Uutiset Helsinki

Orpo: Suomi tarvitsee 120 000 uutta työllistä ­– "Hallituksen ohjelmalta on nyt pohja pois ja sen on korjattava kurssiaan"

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo painottaa, että 75 prosentin työllisyysaste ei enää riitä, vaan tarvitaan 77 prosentin työllisyysastetta.
Orpo puhui kokoomuksen puoluehallituksen kokouksessa Helsingissä. Kuva: Joel Maisalmi
Orpo puhui kokoomuksen puoluehallituksen kokouksessa Helsingissä. Kuva: Joel Maisalmi

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo, että Suomi tarvitsee 120 000 uutta työllistä, jotta julkinen talous olisi vuonna 2023 tasapainossa.

Hallitus tavoittelee 60 000 uutta työllistä. Orpo puhui kokoomuksen puoluehallituksen kokouksessa Helsingissä.

Orpo painottaa, että 75 prosentin työllisyysaste ei enää riitä, vaan tarvitaan 77 prosentin työllisyysastetta. Laskelman on tehnyt eduskunnan riippumaton tietopalvelu. Kokoomus pyysi laskelmaa valtiovarainministeriön viimeisen, heikentyneen talousennusteen pohjalta.

– Eduskunnan tietopalvelun laskelma on karua luettavaa hallituksen ja Suomen kannalta. Jotta julkinen talous olisi tasapainossa, kuten hallitusohjelmassa luvataan, pitäisi hallituksen kaksinkertaistaa tavoitteensa uusien työllisten määrästä. Toistaiseksi emme ole nähneet hallitukselta ainuttakaan työllisyystoimea, Orpo sanoo.

Orpon mukaan hallituksen ohjelmalta on pudonnut pohja ja sen on korjattava kurssiaan.

– Tarvitaan massiivinen määrä työllisyystoimia, tarvitaan menojen priorisointia ja tarvitaan politiikkaa, joka lisää kasvua. Kokoomus on vaihtoehtobudjetissaan esittänyt kokonaisuuden, jolla voitaisiin tehdä hallitusta enemmän panostuksia koulutukseen ja hoivaan, mutta samaan aikaan taittaa velkaantumista, Orpo sanoi.

Eduskunnan tietopalvelu arvioi myös, että jos työllisyys ei nouse nykytasolta, hallitus joutuu leikkaamaan julkisia menoja vaalikauden loppuun mennessä noin 3,6 miljardia euroa. Orpon mukaan kurssia ehtisi vielä korjata, jos tahtoa olisi.

– Hallitus voi vielä tehdä päätökset, jotka turvaavat hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksen. Jos hallitus ei kykene tekemään tarvittavia työllisyyspäätöksiä, seuraava hallitus joutuu jälleen tekemään suuren talouden sopeuttamisohjelman. Se voidaan välttää tekemällä riittävät työllisyyspäätökset mahdollisimman pian. Kokoomus on valmis tukemaan jokaista järkevää toimenpidettä, joka parantaa työllisyyttä, Orpo sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic