Uutiset

Orpo tarkentaa kokoomuskantaa: Ei yhtä sitovaa lukua, vaan yksilöllinen, tarpeeseen perustuva hoitajamitoitus

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoo, että yksilöllinen hoitajamitoitus on mahdollista tehdä. Sitä varten pitää luoda valtakunnallinen kriteeristö.
Kuva: Joel Maisalmi

Hallituspuolue kokoomus joutui tiistaina myrskyn silmään hoitajamitoitukseen liittyvässä keskustelussa. Puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpon Ylen haastattelusta levisi tieto, että kokoomus on muuttanut kantaansa sitovaan hoitajamitoitukseen ja hyväksyy muiden puolueiden kannattaman 0,7 mitoituksen vanhuspalvelulakiin.

Orpo ei ollut tiistaina eduskunnassa, mutta tarkensi kantojaan Lännen Medialle puhelinhaastattelussa.

– Kokoomus haluaa lisää hoitajia, heitä ei ole riittävästi vanhuspalveluissa. Me sanotaan kyllä hoitajamitoitukselle, mutta ei yhdelle sitovalle luvulle. Se ei riitä meille.

Orpon mukaan yksilöllinen hoitajamitoitus on mahdollista tehdä, niin tehdään jo erikoissairaanhoidossa. Orpo sanoo keskustelleensa asiasta laajasti asiantuntijoiden kanssa. Yksilöllinen hoitajamitoitus vaatii valtakunnallisen hoitoisuuden kriteeristön. Orpon mukaan arkipäivää on se, että hoitajamitoitus voidaan määritellä yksilöllisistä tarpeista.

– Laissa pitää olla perusteet yksilölliselle hoitajamitoitukselle, sitten ne viedään palvelusopimuksiin ja lisäksi tarvitaan tiukka valvonta ja sanktiot.

Sanktioiden osalta Orpo sanoo jo keskustelleensa oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) kanssa valmistelutyöstä.

Kanta ei ole muuttunut

Orpon mukaan kokoomus ei ole millään tavoin muuttanut kantaansa, vaan on kannattanut vanhuspalvelulain tiukentamista jo viime viikollakin, jolloin keskustelu ryöpsähti esiin.

Tällä hallituskaudella vanhuspalvelulain muuttaminen ei Orpon mukaan enää onnistu, mutta lain pohjustaminen ensi hallituskautta varten voidaan aloittaa jo tällä hallituskaudella yhdessä oppositiopuolueiden kanssa.

– Tämä on niin suuri kokonaisuus, että se vaatii suuren valmistelun. Sen pitää olla seuraavan hallituksen ehdoton painopiste. Pitää tehdä kunnon pohjustaminen hallitusneuvotteluihin.

Oppositioryhmät esittelivät tiistaina eduskunnassa yhdessä lakialoitteen hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin. Oppositio vaati myös lisäbudjettia vanhusten hoitoon vielä tällä hallituskaudella. Orpo ei lupaa ratkoa asiaa lisäbudjetilla.

– On selvää, että näin suurta asiaa ei voida lisäbudjetilla nyt saman tien ratkoa. Ensin oltava laki, jota on valmisteltava kunnolla.

Uusimmat

Fingerpori

comic