Uutiset Pori

Orpo valittiin kolmannelle kaudelle Porissa – Orpoa motivoi maan asioiden nykyinen vastuuton hoito

Petteri Orpolla ei ollut vastaehdokkaita kokoomuksen puheenjohtajaksi. Ehdokaspuheessaan hän korosti
Kansanedustaja Petteri Orpo on valittu kolmannelle kaudelle kokoomuksen puheenjohtajaksi. Kuva: Joonas Salli
Kansanedustaja Petteri Orpo on valittu kolmannelle kaudelle kokoomuksen puheenjohtajaksi. Kuva: Joonas Salli

Kokoomuksen puheenjohtaja, kansanedustaja Petteri Orpo, 50, on valittu kokoomuksen puheenjohtajaksi kolmannelle kaudelle tänään aamupäivällä Porin puoluekokouksessa. Orpolla ei ollut vastaehdokkaita.

Ehdokaspuheessaan Orpo muistutti toimineensa kokoomuksessa jo 30 vuoden ajan. Hän liittyi kokoomuksen jäseneksi 1990-luvun alkupäivinä, ja on sen jälkeen toiminut monissa tehtävissä kokoomuksessa.

– Olen erittäin motivoinut jatkamaan työtä kansanliikkeen puolesta, Orpo sanoi puheessaan.

Hän sanoi, että kaksi asiaa ylitse muiden motivoi häntä jatkamaan. Orpoa suututtaa, miten vastuuttomasti maan asioita hoidetaan. Kokoomuksen hän korosti olevan vaihtoehto vasemmistohallitukselle ja kaikelle populismille.

– Se motivoi minua.

Toinen Orpoa motivoiva asia on kokoomuksen uudistaminen, joka on puheenjohtajan mukaan hyvässä vauhdissa, mutta vielä kesken.

Kokoomuksen lähiaikojen tavoitteena Orpo sanoi olevan kuntavaalivoitto.

Eduskuntavaalien hän sanoi olleen pettymys yhdestä lisäpaikasta huolimatta.

– Emme suostuneet Antti Rinteen vasemmistohallituksen ohjelmaan, se oli ainoa oikea ratkaisu

Opettajaperheen poika Köyliöstä

Orpo on Varsinais-Suomen vaalipiirin turkulainen kansanedustaja vuodesta 2007 alkaen. Hänet valittiin kokoomuksen puheenjohtajaksi ensimmäisen kerran Lappeenrannassa vuonna 2016. Vastaehdokkaina olivat Alexander Stubb ja Elina Lepomäki. Toisen kerran Orpo valittiin kokoomuksen johtoon Turun puoluekokouksessa vuonna 2018. Hänellä ei ollut Turun puoluekokouksessa vastaehdokkaita.

Orpo on Satakunnan Köyliössä syntynyt opettajaperheen poika. Hän on koulutukseltaan valtiotieteen maisteri.

Orpo on toiminut ministerinä kolmessa eri ministeriössä. Hän on ollut maa- ja metsätalousministerinä, sisäministerinä ja valtiovarainministerinä.

Ennen kansanedustajaksi valitsemista Orpo on ollut muun muassa kokoomuksen Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja, kokoomuksen apulaispuoluesihteeri ja yrityspalvelujohtaja Turun Aikuiskoulutuskeskuksessa.

Perheeseen kuuluu vaimo Niina Kanniainen-Orpo, kaksi lasta sekä kaksi koiraa. Orpo harrastaa kalastusta, mökkeilyä, liikuntaa ja kokkausta.

Tavoiteohjelmassa kuusi kohtalonkysymystä

Valintansa jälkeen Orpo esitteli puoluekokoukselle kokoomuksen tavoiteohjelman. Tavoiteohjelma rakentuu kuuteen Suomen kohtalonkysymykseen 2020-luvulle. Ne ovat kestävä kehitys, koulutus, kasvu, kaupungistuminen, kansainvälistyminen ja korona.

Euroopan unionin kokoomus korostaa olevan Suomen tärkein ulko- ja turvallisuuspolitiikan viitekehys, jonka jäsenyys lisää Suomen turvallisuutta monin eri tavoin. Kokoomuksen tavoitteena on yhtenäisesti toimiva vahva EU, joka kykenee vastaamaan erityisesti Kiinan kasvavan vaikutusvallan haasteeseen.

Kokoomus kannattaa Suomen liittymistä puolustusliitto Naton jäseneksi. Kokoomuksen mielestä Suomen on haettava jäsenyyttä lähivuosina.

Kokoomus haluaa vahvistaa yleistä asevelvollisuutta ja kannattaa koko ikäluokkaa koskevien kutsuntojen järjestämistä.

Ilmastoasioissa kokoomus haluaa varmistaa nopean, kustannustehokkaan ja oikeudenmukaisen siirtymän hiilinegatiiviseen tulevaisuuteen. Kokoomus haluaa lopettaa turpeen energiapolton vuoteen 2032 mennessä ja tehdä tilaa pienydinvoimalle.

Kokoomuksen tavoiteohjelmassa halutaan jatkaa toimia eläkkeellesiirtymisiän vähittäiseksi nostamiseksi ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista siten, että se on työttömyysjakson alussa nykyistä parempi, mutta alenee mekaanisesti jakson kestäessä.

Puolue palauttaisi myös toimeentulotukeen pienen asumiskulujen omavastuun.

Työmarkkinoilla kokoomus lisäisi sopimisen vapautta ja laajentaisi mahdollisuuksia sopia palkoista ja työehdoista paikallisesti myös järjestäytymättömissä yrityksissä. TES -yleissitovuuden kokoomus rajaisi minimiehtoihin.

Pienyrittäjän sosiaaliturvaan koronakriisin takia tehdyistä muutoksista kokoomus tekisi pysyviä. Kokoomuksen veromallissa jokaisesta työtunnista tekijälle jäisi vähintään puolet käteen.

Kuntakenttä tarvitsee kokoomuksen mielestä vaikuttavan tervehdyttämisohjelman. Kunnille ei voida antaa uusia tehtäviä ilman niiden täysimääräistä rahoitusta. Lisäksi kuntien tehtäviä on tarkasteltava kriittisesti siten, että kuntien lakisääteisten tehtävien määrää voidaan vähentää.

Kokoomus ei kannata oppivelvollisuusiän nostoa, vaan panostaisi varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen sekä erityisesti niiden oppilaiden tukemiseen, jotka valmistuvat peruskoulusta ilman riittävää luku- ja laskutaitoa.

Uusimmat

Fingerpori

comic