Uutiset

Orpolle kävisi Sipilän ehdotus palata paikallisen sopimisen edistämiseen lakiteitse

Hallitukselle eduskunnan luottamuslause jatkaa irtisanomislain valmistelua äänin 101–73.
Pääministeri Juha Sipilä ja hallitusta tukenut kansanedustaja Peter Östman (kd.) ennen ratkaisevaa äänestystä, jossa Östman tuki hallitusta.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus sai keskiviikkona eduskunnan luottamuslauseen jatkaa kiistellyn irtisanomislain valmistelua äänin 101–73.

– Nyt hallitus on selkeästi linjannut yli hallitus-oppositiorajan, että näitä työllistämistoimia, jotka ovat tuottaneet tulosta, jatketaan mukaan lukien tämä pieni asia, hän viittasi irtisanomisten helpottamiseen pienissä yrityksissä.

Se tarkoittaa Sipilän mukaan sitä, että hallitus on velvoitettu tuomaan eduskunnan tahdon mukaisesti sitä koskevan lakiesityksen viipymättä eduskuntaan.

Luottamusäänestyksessä tyhjää äänesti kahdeksan edustajaa.

Oppositiostakin tuli hallitukselle tukea, sillä vihreistä hallituksen luottamuksen puolesta äänesti Antero Vartia, perussuomalaisista Tom Packalén ja kristillisdemokraateista Peter Östman. Rkp:stä hallitusta tuki neljä edustajaa.

Sipilä ehdotti tiistaina A-studiossa, että kiista irtisanomislaista voitaisiin ratkaista niin, että työaikajoustot ulotettaisiin lakiteitse järjestäytymättömiin yrityksiin.

– Sitä olen ehdottanut monta kertaa matkan varrella, mutta mikään ei ole johtanut tuloksiin, Sipilä sanoi eduskunnan luottamusäänestyksen jälkeen.

Vastaava keino kävisi Orpolle

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan irtisanomislakiesitystä viedään eteenpäin, mutta jos joku esittää vastaavan vahvuisen keinon, sitä pitää olla valmis kuuntelemaan.

– Eilenkin esille noussut työaikalaki ja paikallinen sopiminen olisi hallitusohjelman mukainen jykevä toimi.

Orpollo kävisi siten eteneminen paikallisen sopimisen edistämiseksi lainsäädäntöteitse niin, että työajoista voitaisiin sopia järjestäytymättömissä yrityksissä työntekijöiden valitseman luottamusvaltuutetun avulla.

Hallituspuolue siniset torjui sen viime keväänä. Työministeri Jari Lindströmin (sin.) mukaan se olisi johtanut yleislakkoon.

Siniset edellyttivät, että järjestäytymättömissäkin yrityksissä sopijaosapuolena on oltava luottamusmies, mikäli työehtosopimuksessa näin edellytetään, jotta yritykset voivat tehdä paikallisen sopimuksen.

Kokoomus ja keskusta olisivat olleet valmiita siihen, että järjestäytymättömissä yrityksissä sopijaosapuoleksi kelpaisi myös luottamusvaltuutettu tai muu henkilöstön edustaja. Yrittäjille ei nimittäin käynyt se, että pieniin yrityksiin olisi tullut luottamusmiespakko, jotta paikallisesti olisi voitu sopia työajoista.

Sdp:n Antti Rinteen mielestä hallituksen pitäisi neuvotella ay-liikkeen kanssa, jos se haluaa palata keskusteluihin työaikalain joustojen ulottamisesta järjestäytymättömiin työnantajiin.

– Minun ymmärtääkseni isoin kysymys oli se, että Suomen Yrittäjät vaativat, että kaikkien kanssa voi sopia työaikalain joustoista. Kysymys on siitä, hyväksyykö Suomen Yrittäjät sen, että luottamusmiesten kanssa neuvotellaan asioista, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan sdp on työmarkkinakysymyksissä hyvin pragmaattinen, sillä sdp ei ole tämän kiistain osapuoli.

– Jos osapuolet ovat valmiit hyväksymään jonkin ratkaisun, täytyy olla aika fakiiri, jos lähtee sitä muuttelemaan.

Lisää lakkoja

Hallituksen toive ay-liikkeen julistamien vastatoimien laantumisesta ei näytä toteutuvan.

Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL ilmoitti heti keskiviikkona ensi maanantaina ja tiistaina toteutettavasta kahden päivän lakosta vastatoimena hallituksen suunnitelmille. Lakko koskee siivous-, kiinteistöhuolto- ja ruokapalvelualoja sekä liikunta-, urheilu- ja kulttuuripalveluita. Lakkoon menee yli 10 000 JHL:n jäsentä.

Myös hoitoalan ammattiliitot Super ja Tehy julistavat kahden viikon vuoronvaihtokiellon ensi maanantaista lähtien.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan nyt kannattaisi kaikkien käyttää malttia.

– Edelleen Suomessa vaaditaan asialliset ja painavat perusteet irtisanomiselle. Tässä on varmaan väärääkin tietoa liikkeellä. Kevein perustein ei Suomessa tämän jälkeenkään pysty tekemään.

– Nyt mennään eteenpäin sen mukaisesi, miten eduskunta on asiaa linjannut.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti