Uutiset

Orpon ja Sipilän helppo mennä kuninkaina kenttäväen eteen – varapuheenjohtajista voi tulla tiukka kisa

Kesäkuussa keskusta- ja kokoomusväki pitää puoluekokouksiaan, keskusta Sotkamossa ja kokoomus Turussa.

Kokouksista ei odoteta muodostuvan kovinkaan suuria jännitysnäytelmiä, sillä molempien puolueiden puheenjohtajan asema näyttää ruhtinaalliselta.

Keskustan Juha Sipilän kannatus oli Lännen Median kyselyssä noussut selvästi viime syksystä. Äänestäjistä 66 prosenttia haluaa Sipilän jatkavan. Ylimääräistä sydämen tykytystä voi tuoda kansalaispuolueen perustanut Paavo Väyrynen, joka on ilmoittanut pyrkivänsä keskustan johtoon.

Keskustan puoluehallitus on linjannut, että kilpailevan puolueen jäsen ei voi pyrkiä keskustan puheenjohtajaksi. Asiaan palataan keskustan puoluevaltuuston kokouksessa huhtikuussa. Kokoomuksen Petteri Orpolla menee vielä paremmin.

Ylen kyselyn mukaan lähes 80 prosenttia ei toivo hänelle edes haastajaa. Orpon suosiosta saatiin todistetta puolueen tulevaisuuspäivillä Tampereella. Moni odotti, että sote-uudistusta jyrkästi arvostelleet olisivat olleet äänessä ja että jupina olisi noussut ykkösteemaksi.

Toisin kävi. Uudistusta ja sen ongelmakohtia kyllä puitiin, mutta rajua rivien rakoilua ei nähty. Monen tuntuma oli, että jupakka on lujittanut Orpon asemaa.

Muutama mukana ollut kertoi myös, että osa Helsingin ja Uudenmaan edustajista oli harmissaan siitä, että Helsingin pormestari Jan Vapaavuori keikuttaa venettä pyrkiessään kaatamaan maakuntauudistuksen.

Sen sijaan molempien puolueiden varapuheenjohtajien jatko on epäselvempi.

Kokoomuksen nykykolmikosta opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen sekä oikeusministeri Antti Häkkänen ovat ehdolla. Janne Sankelo harkitsee vahvasti jatkopestin hakemista.

Sankelolla on nostetta tehtävään. Hän edustaa energia-, maa- ja metsätalousosaamista sekä tuo ripauksen konservatiivista näkökulmaa puolueeseen.

Varapuheenjohtajuutta tavoittelee myös oululainen kansanedustaja Mari-Leena Talvitie (kok.). Hän on kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtaja.

Tämä työ innostaa puolestaan Lapin kokoomuksen puheenjohtaja Heikki Auttoa,

Autto on entinen kansanedustaja, ja hänellä on halu uusia valtakirjansa Arkadianmäelle.

Autto on saanut pyyntöjä asettua myös varapuheenjohtajakisaan. Hän vahvistaa, että rajoittaa ehdokkuutensa puoluevaltuuston johtoon.

Kansanedustaja Sofia Vikmanin (kok.) nimi on pyörinyt niin ikään varapuheenjohtajapelissä.

Hän kertoo saaneensa pyyntöjä asettua ehdolle.

-Tämä ei välttämättä ole oikea hetki lähteä ehdolle, jos nykyiset varapuheenjohtajat hakevat jatkokautta.

Vikman perustelee näkemystään myös sillä, että hänellä on jo hyvät asemat. Hän kuuluu puoluehallitukseen, ja lisäksi hän on mukana puolueensa ministeriryhmässä kokoomuksen naisten liiton puheenjohtajana.

Tämä on uusi käytäntö, jonka Orpo otti käyttöön silloin, kun hänet valittiin puolueen johtoon.

Keskustan nykyisistä varajohtajista kansanedustaja Antti Kurvinen on ehdolla. Katri Kulmuni ilmoittaa pääsiäisen jälkeen. Varapuheenjohtaja Juha Rehula miettii.

Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) tavoittelee jälleen varapuheenjohtajuutta. Jos Rehula päättää hakea jatkoa, niin äänestyksiä on siis luvassa.

Varajohtajan pestejä mielenkiintoisempi kuvio on keskustan puoluesihteerin Jouni Ovaskan
jatko.

Kansanedustaja MIkko Kärnä (kesk.) kertoo pian, aikooko hän lähteä kisaamaan tehtävästä. Myös ex-kansanedustaja TImo Kauniston sekä keskustanuorten entisen puheenjohtajan Hilkka Kempin nimet ovat pyörineet spekulaatioissa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic