Uutiset

Ortodoksipiispa löytyi kuolleena luostarista Egyptissä – poliisi tutkii tapausta mahdollisena murhana

Kairon ja Aleksandrian välillä Wadi Natrounin laaksossa sijaitsevan Pyhän Makarioksen luostarin johtaja piispa Epiphanius löydettiin kuolleena luostaristaan eilen sunnuntaina.

Arabnew.com –uutissivuston mukaan Egyptin poliisi tutkii kuolemaa mahdollisena murhana. The Daily Star Lebanon –sanomalehden mukaan Egyptin turvallisuusviranomaiset kertoivat, että piispan kallo oli murskattu ja hänen selässään oli ruhjeita.

Tiedot piispan kallovammoista vaihtelevat, ja joissakin lähteissä mainitaan vain kallon vaurioista. Piispan verinen ruumis löytyi luostarin käytävältä. Kuoleman oletetaan tapahtuneen piispan ollessa matkalla auringonnousun aikaiseen hartaushetkeen luostarin kirkkoon.

Piispa Epiphanius oli kuollessaan 68-vuotias. Hän asui Makarioksen luostarissa vuodesta 1984 lähtien ja toimi luostarin johtajana vuodesta 2013 lähtien.

Egyptiläisissä ja kansainvälisissä sanomalehdissä laajasti esillä ollut uutinen on järkyttänyt syvästi etenkin Egyptin kristittyjä, jotka ovat olleet useiden väkivaltaisten iskujen ja terrori-iskujen kohteena viime vuosina, mutta tänä vuonna iskuja ei ole ollut.

Makarioksen luostari sijaitsee noin sadan kilometrin päässä Kairosta Aleksandrian suuntaan Wadi Natrounin laaksossa, jossa on Makarioksen luostarin lisäksi kolme muuta luostaria. 300-luvulla perustetut luostarit ovat tärkeitä pyhiinvaelluskohteita Egyptin kristityille ja ne ovat kristikunnan vanhimpia yhtäjaksoisesti toiminnassa olleita luostareita.

Egyptin presidentti Abdel Fattah Al Sisi on korostanut valtion panostavan kristittyjen turvallisuuden takaamiseen ja lisäävän turvallisuuskontrollia kirkkojen ja luostareiden luona.

Lännen Median viime vuoden keväällä haastattelema Wadi Natrounin laaksossa sijaitsevan Pyhän Bishoyn luostarin munkki Benjamin kertoi pelkäävänsä luostarin olevan oiva kohde terrori-iskuille, koska turvallisuuskontrollia ei tuolloin ollut.

Bishoyn luostarissa sijaitsee koptikristittyjen suuresti rakastaman, vuonna 2012 kuolleen koptikirkon johtajan, paavi Shenouda III:n hautamausoleumi. Egyptin noin sadasta miljoonasta asukkaasta noin kymmenen prosenttia on kristittyjä, joista valtaosa koptiortodokseja.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic