Uutiset

Osa ammattiliitoista jo hyväksyi kiistellyn esityksen irtisanomislaista – Tehy ja SuPer kritisoivat: "Naisille huono ratkaisu"

Tehyn ja SuPerin mukaan ongelmalliset perustelut ovat tulossa lopulliseen hallituksen esitykseen, mikä tietää ongelmia naisvaltaisille aloille. Talentia ja PAM ovat puolestaan jo hyväksyneet Sipilän hallituksen uuden ratkaisun, mutta esimerkiksi Teollisuusliiton odotetaan kertovan kantansa lähipäivinä. SAK ja Akava kiittelevät kolmikantaa.
Tehy ja SuPer ilmoittivat yhdessä tiistaina, että irtisanomislain perusteluista ei ole olemassa kolmikantaista yksimielisyyttä eikä yksimielistä esitystä. Kuvassa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Ammattiliitot eivät näytä yksinomaan vihreää valoa maan hallituksen uuteen esitykseen irtisanomislaista, jossa on kyse henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamisesta pienissä yrityksissä.

SuPer ja Tehy ilmoittivat yhdessä tiistaina, että irtisanomislain perusteluista ei ole olemassa kolmikantaista yksimielisyyttä eikä yksimielistä esitystä.

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia sen sijaan jo hyväksyi tiistaina Juha Sipilän (kesk.) hallituksen uuden ratkaisun. Samalla se lopetti heti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon.

Palvelualojen ammattiliitto PAM on myös päättänyt perua kaikki työtaistelutoimenpiteet hyvin edenneen kolmikantavalmistelun johdosta.

PAMin hallitus kuitenkin edellyttää, että esitys eduskunnalle annetaan kolmikannassa sovitussa muodossa.

Talentialle oli tärkeää, että hallituksen esityksen perustelut muuttuivat siten, että pelkästään yrityksen koko ei ratkaise irtisanomiskynnystä.

”Ongelmalliset perustelut ovat tulossa lopulliseen hallituksen esitykseen”

Tehyn ja SuPerin mukaan irtisanomislain pykälä on hyväksyttävässä muodossa, mutta lain perusteluihin on kuitenkin kopioitu samat ongelmat, jotka olivat jo aikaisemman lakiesityksen perusteluissa.

Liittojen mukaan ongelmalliset perustelut ovat tulossa lopulliseen hallituksen esitykseen, mikä tietää ongelmia naisvaltaisille aloille.

– Järjestöt ovat valmiit hyväksymään kyseisen pykälämuutoksen sellaisenaan, jos siihen liittyvällä perusteluosalla ei pyritä muuttamaan itse lakitekstiä. Näin on tällä hetkellä vaarassa käydä, Tehy ja Super toteavat.

Kaikki liitot eivät ole käsitelleet uutta esitystä irtisanomislaista hallinnoissaan, mutta päätöksiä odotetaan lähipäivinä. Esimerkiksi Teollisuusliitto ei ole vielä kertonut kantaansa.

SAK ja Akava kiittelevät kolmikantaa ja sujuvaa yhteistyötä

Ammattiliittojen keskusjärjestöistä SAK ja Akava ovat käsitelleet hallituksissaan uutta esitystä. Keskusjärjestöt eivät kuitenkaan hyväksy tai hylkää esityksiä, vaan se on yksittäisten liittojen asia.

SAK:n hallitus edellyttää, että hallituksen esitys annetaan eduskunnalle kolmikannassa sovitussa muodossa. SAK:n mukaan työskentely on sujunut rakentavassa ilmapiirissä.

Akavan hallitus on tyytyväinen, että irtisanomista koskevan muutoksen perustelut tehtiin yhteistyössä kolmikantaisesti.

STTK:n hallitus on kokoontumassa pohtimaan asiaa ensi maanantaina.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti