Uutiset

Osakeyhtiön voi perustaa heinäkuusta alkaen ilman 2 500 euron osakepääomaa

Lakimuutoksen tavoitteena on helpottaa yritystoiminnan aloittamista.
Kuvituskuva. Kuva: Jukka Ritola
Kuvituskuva. Kuva: Jukka Ritola

Yksityisen yhtiön voi perustaa 1. heinäkuuta alkaen ilman 2 500 euron osakepääomaa. Muutoksen taustalla on osakeyhtiölain muutos, jonka avulla halutaan oikeusministeriön mukaan helpottaa yritystoimintaa osakeyhtiömuodossa.

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) muistuttaa tiedotteessaan, että vaatimus 2 500 euron osakepääomasta poistuu heinäkuun alussa osakeyhtiöltä, asunto-osakeyhtiöiltä ja keskinäisiltä kiinteistöosakeyhtiöiltä. Yhtiön voi siis jatkossa perustaa kokonaan ilman omaa pääomaa. Toisin sanoen osakeyhtiöllä ei enää tarvitse olla osakepääomaa.

Lisäksi ennen 1. heinäkuuta rekisteröity osakeyhtiö voi PRH:n mukaan alentaa osakepääomansa nollaan. Yhtiöllä voi kuitenkin edelleen olla osakepääoma.

Jatkossa osakkeista maksettava merkintähinta voidaan myös merkitä kokonaan sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon (SVOP). Tämä on mahdollista, jos yhtiöjärjestyksessä ei määrätä osakkeen nimellisarvosta. Nimellisarvoa vastaava määrä merkintähinnasta täytyy aina merkitä osakepääomaan, mikäli osakkeella on nimellisarvo.

Kaupparekisteritiedoissa näkyy osakepääoman kohdalla nolla euroa tilanteessa, jossa osakepääomaa ei ole. Sähköinen yritys- ja yhteisötietojärjestelmä YTJ muuttuu siten, että osakeyhtiön perustaminen on mahdollista vain, kun osakepääoma että osakkeiden merkintähinta ovat nolla euroa.

Keskeneräiset osakeyhtiön perustamisilmoitukset on tehtävä PRH:n mukaan valmiiksi YTJ-palvelussa kesäkuun loppuun mennessä, koska muutoin ne poistuvat palvelusta 1. heinäkuuta.

Uusimmat

Fingerpori

comic