Uutiset

Ostoskeskuksen palossa varauloskäyntien ovet olivat lukossa - Venäjällä suomitaan välinpitämättömyyttä turvallisuusasioissa

Kun palo alkoi nopeasti levitä ja ostoskeskukseen tuli myrkyllisiä palokaasuja, ihmiset rynkyttivät turhaan hätäuloskäyntien ovilla, jotka oli lukittu. Palomiesten mukaan valot sammuivat rakennuksesta pian tulipalon sytyttyä. Palo alkoi neljännestä kerroksesta alustavien epäilyjen mukaan oikosulusta.

Palossa kuoli 41 lasta, jotka olivat neljännen kerroksen elokuvateattereissa katsomassa piirrettyjä elokuvia. Lapset jäivät ansaan, koska myös teatterien ovet olivat lukossa. He soittivat vanhemmilleen kännyköillä ja kertoivat tulipalosta, mutta pian soitot lakkasivat. Kun palomiehet vihdoin pääsivät teattereihin, ne olivat kokonaan palaneet ja osittain romahtaneet. Yhden teatterin ovi oli auki, eikä kukaan kuollut siinä teatterissa.

Presidentti Vladimir Putin kävi maanantaina paikalla jättämässä ruusukimpun uhrien muistoksi ostoskeskuksen eteen syntyneeseen kukka- ja pehmolelumereen. Putin sanoi, että onnettomuus johtui rikollisesta piittaamattomuudesta ja huolimattomuudesta.

Viisi ihmistä on pidätetty. Heidän joukossaan on vartija, joka kytki kaikkialle ostoskeskukseen kuuluneen palohälytyksen pois päältä. Pidätettyinä ovat myös ostoskeskuksen johtaja ja kiinteistönhoitaja. Viranomaiset tutkivat paloa rikoksena.

Kemerovon teollisuuskaupunki sijaitsee 1600 kilometriä Moskovasta itään.

Vedemosti-lehti kysyi otsikossaan ”Miksi tragedia toistuvat”. Lehti kirjoitti, että turvatoimien valvonta petti jälleen kerran Venäjällä, sillä videokameroilta näkyy, että ihmisten evakuointi ei näyttänyt olevan kenenkään vastuulla. Yleisö jäi oman onnensa varaan ryntäilemään palon keskelle. Palomiehet löysivät ruumiita lukittujen hätäuloskäytävien oville tuupertuneina.

Lehti muistutti, että samanlainen katastrofi sattui Kazanin kaupungissa, kun Admiral-nimisessä ostoskeskuksessa kuoli 19 ihmistä vuonna 2015 muovisten seinäpaneelien sytyttyä palamaan ja levittäessä myrkyllistä kaasua. Kazanin palon jälkeen viranomaiset tutkivat laajasti Venäjän ostoskeskuksen turvatoimet. Silloin paljastui, että varoitusjärjestelmissä oli puutteita, savuventtiilit olivat usein riittämättömiä ja pelastusreiteillä oli roinaa.

Laiska Hevonen -nimisessä yökerhossa Permin kaupungissa sattui joulukuussa 2009 tulipalo, joka vaati 156 ihmisen hengen. Tuli syttyi siksi, että sisätiloissa tehtiin rockin tahdissa tähtisadetta polttamalla ilotulitteita. Sielläkin uloskäynnit oli lukittu, minkä vuoksi 156 ihmistä tukehtui myrkkykaasuihin. Klubissa oli käytetty kiellettyjä rakennusmateriaaleja, jotka synnyttivät myrkkykaasuja palaessaan.

Lehti muistutti myös, että Siperian kaivoksissa on ollut välinpitämättömyydestä ja huolimattomuudesta johtuneita onnettomuuksia, jotka olisi voitu välttää turvatoimia noudattamalla.

Uhreja yhä löytymättä

– Lapset olivat juhlimassa ostoskeskuksen elokuvateatterissa ja luisteluradalla talviloman alkua.
– Turvaviranomaiset epäilevät, että palo syttyi oikosulusta neljännessä kerroksessa, jossa elokuvateatterit olivat.
– Palossa kuoli 64 ihmistä, joista 41 oli lapsia. Uhrien kokonaismäärä nousee vielä, koska ruumiita on yhä löytymättä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic