Uutiset

Ostoskeskukset ja myymälät eivät näe tarpeellisena lisätä turvatoimia

Päivi Lakka

Munchenin perjantainen ostoskeskusampuminen ei tule juurikaan vaikuttamaan suomalaisten myymälöiden ja ostoskeskusten turvallisuusjärjestelyihin, arvioi Suomen kaupan alan turvallisuusvaliokunnan sihteeri

Matti Räisänen.

– Vastaavia iskuja on lähes mahdoton estää tai ennakoida, vaikka kaikki asiakkaat tarkistettaisiin kaikilla ovilla. Se taas olisi täysin mahdoton ajatus, sillä ostoskeskuksiin johtaa kymmeniä ja kymmeniä ovia, Räisänen sanoo.

Munchenin ampuja etsi iskulleen paikan, joissa on paljon ihmisiä. Yhtä hyvin isku olisi voinut tapahtua rautatieasemalla, urheilukilpailussa, katuravintolassa tai lentokentällä.

– Emme voi koskaan ennakolta arvata, missä seuraavaksi tapahtuu. Saksan ampumavälikohtaus vain sattui tapahtumaan kauppakeskuksessa, eikä se anna vielä syytä lisätä turvatoimia kaikissa Suomen myymälöissä, Räisänen sanoo.

Räisäsen mukaan vuoden 2009 Espoon Leppävaaran Sellon ampumavälikohtauksen jälkeenkään ei nähty tarpeellisena tiukentaa merkittävästi kauppakeskusten ja myymälöiden turvatoimia.

Jos Munchenin kaltaiset kauppakeskusiskut alkavat yhtäkkiä leviämään kansainvälisesti, saattaisivat turvallisuusjärjestelyiden muutokset tulla hänen mukaansa kuitenkin ajankohtaisiksi Suomessakin.

Räisänen ei kuitenkaan usko, että metallinpaljastimia tai vastaavia turvajärjestelyjä otettaisiin aivan heti missään päin Suomea käyttöön.

– Eihän kauppoihin silloin pääsisi edes kainalosauvoilla. Ei se olisi enää kauppakeskus, jos turvajärjestelyt vietäisiin äärimmilleen, Räisänen sanoo.

Jumbon kauppakeskuksen johtaja

Olli Lehtoaron

mukaan ostoskeskuksessa käydään sisäisiä keskusteluja turvahenkilöstön ja kiinteistöpäällikön kanssa aina Munchenin kaltaisten tapahtumien jälkeen.

– Mietimme myös, onko varautumisemme ajan tasalla ja kunnossa.

Yksittäisten tapausten vuoksi turvallisuusjärjestelyjä ei Jumbossakaan lähdetä muuttamaan. Jumbossa ei ole myöskään aikomuksena lisätä turvahenkilöstön määrää.

– Mietimme varmasti kuitenkin jatkoa silmällä pitäen, tarvitseeko jotain lähteä muuttamaan.

Ideaparkin toimitusjohtaja

Olli Gestraniuksen

mukaan kauppakeskuksen turvallisuus- ja pelastussuunnitelmia päivitetään ja parannetaan Saksan iskun myötä, mutta mainittavaa muutosta turvallisuusjärjestelyihin ei ole Ideaparkissakaan odotettavissa.

Gestraniuksen mukaan riski iskuille on aina olemassa, mutta niitä on omalla toiminnalla lähes mahdoton etukäteen estää.

– Riski ja uhka pysyy, vaikka toteuttaisimme kuinka massiivisia muutoksia tahansa. En haluaisi nähdä metallinpaljastimia tai muita äärimmäisiä turvajärjestelyitä otettavan Suomessa käyttöön.

Matti Räisänen uskoo, että Munchenin iskusta käydään seuraavassa Kaupan alan turvallisuusvaliokunnan kokouksessa keskusteluja, mutta keskeiseksi aiheeksi tapaus ei varmastikaan nouse.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic