Uutiset

Oulussa kehitetty ihmeaine kerää energiaa valosta, lämmöstä ja liikkeestä – voisi toimia älykellossa

Oulun yliopistossa on kehitetty materiaali, joka kykenee keräämään energiaa kolmesta eri lähteestä yhtä aikaa.

Sisältämiensä alkuaineiden lyhenteistä nimensä saanut KNBNNO-materiaali pystyy keräämään energiaa liikkeestä, valosta ja lämmöstä yhtä aikaa. Se on energiankeruun alalla täysin uutta.

-Ihmiset ovat jo pitkään käyttäneet näistä lähteistä erikseen energiaa kerääviä laitteita. Mutta esimerkiksi aurinko ei aina paista, ja silloin aurinkopaneelista ei ole hyötyä. Halusin kehittää jotain monipuolisempaa, jossa yhden energianlähteen puuttuminen ei haittaisi, materiaalin kehittänyt tutkija Yang Bai sanoo.

Kaupalliseen käyttöön menee vielä aikaa

Materiaalin kyky kerätä energiaa kolmesta lähteestä on pystytty osoittamaan käytännössä.

Kesällä aiheesta julkaistu tutkimusartikkeli on herättänyt runsaasti kansainvälistä kiinnostusta, ja KNBNNO:n kaupallistamisen mahdollisuuksia selvitetään parhaillaan.

-Uskon, että pitkällä tähtäimellä se tulee olemaan jonkun yhtiön liiketoiminnan perusta, Bai sanoo.

KNBNNO-materiaalin käyttömahdollisuudet ovat Bain mukaan valtavat. Ennen kuin materiaali on laajamittaisessa käytössä, pitäisi kuitenkin selvittää, mihin sitä kannattaa ja voi hyödyntää.

Bai sanoo, että todennäköisiä vaihtoehtoja ovat hyvin pienikokoiset ja hyvin suurikokoiset asiat. Pienikokoinen käyttökohde voisi olla vaikkapa ranteessa pidettävä älykello, johon aine tuottaisi virran.

Toinen ääripää voisi puolestaan tarkoittaa esimerkiksi jalkakäytävien pinnoittamista KNBNNO:lla. Tällainen jalkakäytävä saisi energian talteen sekä sillä liikkuvista jalankulkijoista että auringosta.

KNBNNO:n kehitysprojekti on kahden vuoden mittainen. Bai arvioi, että menee vielä ainakin viisi vuotta, ennen kuin materiaalista valmistettuja tuotteita on kuluttajamarkkinoilla.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti