Uutiset

Outi Alanko-Kahiluoto ei heitä pyyhettä kehään: "Olen tosi iloinen Pekan rohkeudesta"

Vihreiden puheenjohtajaksi on nyt kaksi ehdokasta, kun Pekka Haavisto ilmoittautui odotetusti mukaan kisaan. Haavistoa pidetään selvänä ennakkosuosikkina.
Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto pitää hyvänä sitä, että nyt vihreät voivat käydä julkista keskustelua puheenjohtajasta.

Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto ei vetäydy vihreiden puheenjohtajakisasta, vaikka entinen presidenttiehdokas, kansanedustaja Pekka Haavisto on etukäteisarvioissa selvä voittajasuosikki.

Haavisto ilmoitti torstaina odotetusti pyrkivänsä vihreiden pätkäpuheenjohtajaksi. Vihreiden puoluevaltuuskunta valitsee lauantaina vihreille uuden puheenjohtajan ensi kesän puoluekokoukseen saakka. Hän johtaa vihreät ensi kevään eduskunta- ja europarlamenttivaaleihin.

Puhelimitse Japanista tavoitettu Alanko-Kahiluoto pitää Haaviston ilmoitusta mahtavana uutisena.

– Nyt meitä on julkisesti ehdolla ainakin kaksi, ellei sitten useampiakin lauantaina, ja voidaan käydä julkista keskustelua vihreiden puheenjohtajasta. Olen tosi iloinen Pekan rohkeudesta, Alanko-Kahiluoto sanoi Lännen Medialle.

Hän sanoo arvostavansa Pekka Haavistoa konkaripoliitikkona erittäin paljon.

– Haavisto on hyvin kokenut etenkin ulko- ja kehitysyhteistyöpolitiikassa ja tehnyt pitkän uran niin kotimaan politiikassa kuin ulkomaillakin, Alanko-Kahiluoto sanoo.

Hänestä on upeata, että vihreillä on nyt puheenjohtajaksi ehdolla sekä mies että nainen.

– Meillä on vähän erilaisia painotuksia. Minulla enemmän kotimaan politiikkaan painottuvat kysymykset kuten sosiaali- ja terveyspolitiikka, ovat olleet vastuualuetta. Vaikka onhan minulla eduskuntaryhmän pitkäaikaisena puheenjohtajana ollut vastuulla ottaa kantaa politiikkaan laajalla pensselillä, Alanko-Kahiluoto muistuttaa.

Hän on kolmannen kauden kansanedustaja ja ollut mukana muun muassa hallitusneuvotteluissa.

Vihreät valitsee uuden puheenjohtajan lauantaina puoluevaltuuskunnan ylimääräisessä kokouksessa Helsingissä. Ennenaikaisen vaalin syynä on se, että toissa kesänä johtoon valittu kansanedustaja Touko Aalto luopui puheenjohtajan tehtävästä kesken kauden sairauden vuoksi.

Puoluevaltuuskuntaan kuuluu 43 jäsentä. Esityksen ehdokkaaksi asettamisesta voi tehdä valtuuskunnan jäsen tai muu esitysoikeuden kokouksessa omaava henkilö eli kansanedustaja tai europarlamentaarikko.

Ehdokkuudesta ovat julkisesti kieltäytyneet muun muassa vihreiden entinen puheenjohtaja Ville Niinistö, varapuheenjohtaja Maria Ohisalo, kansanedustaja Emma Kari ja entinen kansanedustaja Oras Tynkkynen.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti