Uutiset

Outo orava viihdyttää naapurustoa Torniossa – Asiantuntija: "En ole päässyt tällaisia näkemään"

 

Tornion Kivirannalla on seurattu jo jonkin aikaa erikoista otusta: väritykseltään marsua muistuttavaa oravaa. Sillä on harmaan talviturkkinsa päällä valkoiset liivit ja myös häntä on valkoinen. Tarkkaan katsoen myös käpälät ja kuononpää näyttävät olevan valkoisia.

Ari-Pekka Kaukonen

on kuvannut outoa otusta kotipihallaan, kun se vierailee lintulaudalla tai käy syömässä pähkinöitä maasta.

– Viime syksystä asti se on tässä pihapiirissä pörrännyt. Naapuri sanoi, että se olisi viime kesän poikasia, Kaukonen kertoo.

Oulun yliopiston eläinfysiologian emeritusprofessori

Esa Hohtola

selittää oravan ulkonäköä leukismilla. Se tarkoittaa synnynnäistä muutosta eläimen pigmentin tuotannossa.

– Veikkaisin, että kyseessä on eläimen kehityksen aikainen häiriö. On varmaan käynyt niin, että pigmentin siirtyminen karvaan on jäänyt pois karvaa tuottavissa soluissa.

Kyse ei ole albinismista, koska oravassa on myös tavanomaisen värisiä karvoja ja sen silmät ovat tummat.

– Varmasti nämä harvinaisia ovat, enkä ole itse päässyt tällaisia oravia näkemään, Hohtola sanoo.

Leukismiin törmää

Hohtolan mukaan useimmiten lintumaailmassa.

– Aika usein näkee lintuja, joilla on valkoisia osia höyhenpuvussaan. Tyypillistä on, että värimuutokset ovat yllättävän symmetrisiä, niitä on esimerkiksi molemmissa siivissä tai eläimen hännänpäässä.

Hohtola vertaa pigmentin puuttumista vanhojen ihmisten harmaantumiseen.

– Kun hiuksen ottaa käteen, se on oikeasti valkoinen. Hiukset näyttävät harmailta, kun seassa on tummia hiuksia.

Suomen Luonnossa julkaistiin toissa vuonna kuva samankaltaisesta oravasta Tampereen Korkinmäeltä. Vantaan Sanomissa kerrottiin puolestaan viime vuonna, että Korsossa kirmailee useampi kirjava orava.

Hohtolan mukaan on teoriassa mahdollista, että leukistinen orava saa väritykseltään itsensä kaltaisia poikasia, mutta yleensä geenit pyrkivät ohjaamaan eläinten väritystä lajille tyypilliseen suuntaan. Myös pedot saattavat napsia poikkeavan värisiä eläimiä pois luonnosta muita tehokkaammin, koska niiden suojaväritys ei ole yhtä hyvä kuin lajikumppaneilla.

– Esimerkiksi kesypuluja näkee kaupungilla vaikka minkä värisiä, kun petopaine ei ole enää niin kova, Hohtola huomauttaa.

Ari-Pekka Kaukosen mielestä olisi mukavaa tietää, onko erikoisen värinen piha-asukki uros vai naaras.

– Se näyttää vähän isommalta kuin muut pihapiirin oravat. Nythän niitä on kivaa seurata, kun tässä on useampi orava ja ne juoksentelevat tässä kiima-aikanaan.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic