Uutiset

Outokummun väeltä paloi päreet Torniossa – Massiivinen näky tiellä

 

Outokummun Tornion tehtailla nähtiin aamutuimaan poikkeuksellisen suuri ulosmarssi, kun noin 2 000 henkilöä työllistävän terästehtaan kaikki henkilöstöryhmät marssivat ulos.

Paikan päällä oleva Lännen Median toimittaja

Henripekka Kallio

sanoi kohdanneensa monta kilometriä pitkän yhtenäisen autojonon jonon noin kymmeneltä aamulla tehtaalle johtavalla tiellä.

– Se oli kilometrien pituinen helminauha, kun sadat ulosmarssijat poistuivat työmaalta, Kallio kuvailee.

Ei liene sattumaa, että ulosmarssi oli ajoitettu yksiin Outokummun tuoreen toimitusjohtajan, hollantilaisen

Roeland Baanin

vierailun kanssa.

– Uusi toimitusjohtaja tuli tehtaalle tänä aamuna. Kaikki henkilöstöryhmät olivat eilen illalla työmaakokouksen jälkeen päättäneet ulosmarssista. Tehtaat ovat kiinni puolitoista vuorokautta, Kallio sanoo.

Ulosmarssi on huomattava. Tehdas on yksi merkittävimmistä teollisuuslaitoksista Suomessa, ja viimeksi kaikki henkilöstöryhmät marssivat ulos vuonna 2010.

– Työntekijät ovat järkyttyneitä säästötavoitteista ja irtisanomisista. Outokumpu ilmoitti toissapäivänä, että se vähentää enintään 140 henkilöä Suomesta ja ulkoistaa tuotannon tukitoimintoja Tornion tehtaalla, mikä koskee noin sataa henkilöä.

Kallio jututti tehtaan edustalla Outokummun toimihenkilöiden pääluottamusmiestä

Pekka Korpelaa

ja työntekijöiden pääluottamusmiestä

Ari Keskitaloa

. He kertoivat työntekijöiden epäuskoisista tunnelmista.

– Työntekijöiden mielestä ei ole mahdollista yhtäaikaa parantaa laatua ja vähentää sekä ulkoistaa niin isoa määrää työntekijöitä, Kallio kertoo Korpelan ja Keskitalon haastatteluista.

Vähennyksistä iso osa kohdistuu esimies- ja asiantuntijaportaaseen, joka on toiminnan kehittämisessä tärkeässä roolissa.

– Tieto oli työntekijöille järkytys, koska uudelta toimitusjohtajalta odotettiin täysin erilaisia toimia. Hänet otettiin innolla vastaan kunnon teollisuusmiehenä, joka on puhunut toiminnan kehittämisestä eikä saneeraamisesta. Tämä on kontrasti on ollut iso, koska nyt tulivatkin isot vähennykset.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti